Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/13299
Назва: Удосконалення стада з розведення української чорно-рябої молочної породи ДП ДГ Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН України з урахуванням впливу на розвиток господарськи корисних ознак генотипових та паратипових чинників
Інші назви: Improvement of the herd from the breeding of the Ukrainian black-spotted dairy breed of the SE DG of the Institute of Agriculture of the Northeast of the National Academy of Sciences of Ukraine, taking into account the influence of genotypic and paratypic factors on the development of economically useful traits
Автори: Колесник, Діана Віталіївна
Kolesnyk, Diana Vitalyivna
Ключові слова: українська чорно-ряба молочна
генотип
надій
Ukrainian Black-and-White dairy cow
genotype
milk yield
Дата публікації: 2024
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Біолого-технологічний факультет ; наук. керівник Ю. М. Павленко
Короткий огляд (реферат): Експериментально доведено, що за величиною надою корови-первістки підконтрольного стада на 2411 кг молока перевершили стандарт для української чорно-рябої молочної породи. Перевищення за даними другої та третьої лактацій відповідно склали 2400 та 2436 кг молока, за вмістом жиру у молоці перевищення стандарту породи становило у межах врахованих лактацій 0,17-0,20%, а за виходом молочного жиру тварини стада істотно перевищували стандарт на 59,9 кг за першу, на 60,8 – за другу та на 61,7 кг за третю і старше лактації. Встановлено зростання рівня надою при збільшенні умовної частки спадковості голштинської породи, при цьому кращими виявилися тварини з найвищою часткою спадковості голштина (93,75%). Перевага фактично чистопородних тварин у порівнянні з рештою генотипів становила від 157 до 1133 кг молока, при високій достовірності різниці у порівняннях з помісними групами 62,5-75,0% (Р<0,001). Виявлено достовірний вплив умовної спадковості голштина на вік при першому осіменінні на рівень надою корів- первісток. Телиці, що вперше осіменилися у віці 16-ти місяців, мали найнижчий надій у порівнянні з телицями, які осіменилися віком 17-19 місяців з втратою молока 361-742 кг, проте різниця виявилася достовірною (Р<0,01) лише у порівнянні з групою телиць, які осіменилися вперше у 19 місяців.
Опис: It was experimentally proven that the first-born cows of the controlled herd exceeded the standard for the Ukrainian Black-and-White dairy breed by 2411 kg of milk. According to the data of the second and third lactations, the excess was 2400 and 2436 kg of milk, respectively, and by the fat content in the milk, the excess of the breed standard was 0.17-0.20% within the considered lactations. In terms of milk fat output, herd animals significantly exceeded the standard by 59.9 kg for the first, 60.8 - for the second and 61.7 kg for the third and older lactations. Rise up of milk yield level was established with an increase in the conditional share of heredity of the Holstein breed, while animals with the highest share of Holstein heredity (93.75%) turned out to be the best. The advantage of purebred animals in comparison with the rest of genotypes was from 157 to 1133 kg of milk, with a high reliability of the difference in comparisons with cross-breed groups of 62.5-75.0% (Р<0.001). A reliable influence of conditional Holstein heredity on the age at first fertilization on the level of milk production of first-born cows was revealed. Heifers first inseminated at 16 months of age had the lowest milk yield compared to heifers fertilized at 17-19 months of age with a milk loss of 361-742 kg. However, the difference was significant (Р<0.01) only in comparison with the group of heifers that were inseminated for the first time at 19 months.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/13299
Розташовується у зібраннях:Біолого-технологічний

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Кваліфікаційна робота Колесник.pdf
  Restricted Access
1,26 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити    Запит копії


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.