Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/13353
Назва: | Оптимізація вирощування та відгодівлі свиней за незмінної та змінної систем годівлі в ТОВ «НВП «Глобинський свинокомплекс» |
Інші назви: | Optimization of pig breeding and fattening under constant and variable feeding systems in LLC "NVP "Globynskyi Svinokompleks" |
Автори: | Плечко, Оксана Сергіївна Plechko, Oksana Sergiyevna |
Ключові слова: | поросята свині дорощування piglets pigs rearing |
Дата публікації: | 2024 |
Видавництво: | СНАУ |
Бібліографічний опис: | Біолого-технологічний факультет ; наук. керівник М. Г. Повод |
Короткий огляд (реферат): | Вивчалась інтенсивність росту, збереженість, продуктивні якості та економічна ефективність вирощування і відгодівлі свиней за незмінної рідкої системи годівлі впродовж всього виробничого циклу порівняно з системою годівлі, в якій під час дорощування рідка годівля була замінена на суху. Встановлено, що під час дорощування поросята, які залишились за рідкої системи годівлі споживали щодоби більше на 20,9 % кормів, виявили на 11,7 % вищі середньодобові та абсолютні прирости і досягли більшої на 9,2% маси по завершенню дорощування. Водночас вони мали гіршу на 10,5% конверсію корму порівняно з аналогами, яких після відлучення від свиноматок перевели на суху систему годівлі. Доведено, що зміна системи годівлі під час дорощування призвела на відгодівлі до зменшення на 2,6% щодобового споживання корму, що в свою чергу спричинило на 2,0% нижчу інтенсивність росту, на 1,0% менші абсолютні прирости, більший на 2,9% вік досягнення товарної маси 120 кг, та нижчу на 2,9% масу свиней по завершенні відгодівлі. Доведено, що поросята після переведення їх з рідкої годівлі під час підсисного періоду на суху годівлю під час дорощування щодоби споживали на 20,9% менше комбікорм в розрахунку на одну голову, мали на 10,5% нижчу кормову собівартість 1 кг приросту, на 17,7% операційну собівартість дорощування одного підсвинку, та 4,8% його собівартість на кінець дорощування, але мали нижчу на 9,2% реалізаційну вартість, менший на 16,5% дохід від реалізації однієї голови та нижчу на 7,52% рентабельність виробництва порівняно з аналогами, у яких була незмінною система годівлі в підсисний період та період дорощування. На відгодівлі тварини за незмінної системи годівлі мали кращу на 1,6% кормову та операційну собівартість відгодівлі однієї голови, на 5,9% операційну собівартість однієї голови на кінець відгодівлі, на 2,9% ринкову вартість однієї тварини вищий на 1,7% дохід від реалізації однієї тварини та на 5,23% кращу рентабельність всього процесу отримання вирощування і відгодівлі. |
Опис: | The growth rate, survival, productive qualities and economic efficiency of growing and fattening pigs under the same liquid feeding system throughout the production cycle were studied in comparison with the feeding system in which liquid feeding was replaced by dry during the growing-up period. It was found that during the growing-up period, piglets that remained under the liquid feeding system consumed 20.9% more feed per day, showed 11.7% higher average daily and absolute gains and reached 9.2% more mass upon completion of growing-up. At the same time, they had a 10.5% worse feed conversion compared to their counterparts that were transferred to a dry feeding system after weaning from sows. It has been proven that changing the feeding system during rearing led to a 2.6% decrease in daily feed consumption during fattening, which in turn caused a 2.0% lower growth rate, 1.0% lower absolute gains, a 2.9% higher age at reaching a marketable weight of 120 kg, and a 2.9% lower weight of pigs at the end of fattening. It has been proven that piglets after being transferred from liquid feeding during the suckling period to dry feeding during the growing period consumed 20.9% less compound feed per head per day, had a 10.5% lower feed cost per kg of gain, a 17.7% lower operating cost of growing one piglet, and a 4.8% lower cost at the end of growing, but had a 9.2% lower sales value, a 16.5% lower income from the sale of one head, and a 7.52% lower profitability of production compared to analogues that had the same feeding system during the suckling period and growing period. During fattening, animals under the same feeding system had a 1.6% better feed and operating cost of fattening per head, a 5.9% higher operating cost per head at the end of fattening, a 2.9% higher market value per animal, a 1.7% higher income from the sale of one animal, and a 5.23% better profitability of the entire process of raising and fattening. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/13353 |
Розташовується у зібраннях: | Біолого-технологічний |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Диплом Плечко Магістр.pdf Restricted Access | 2,66 MB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити Запит копії |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.