Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/13357
Назва: | Санітарно-гігієнічна оцінка обробки приміщень для утримання сільськогосподарської птиці в умовах ФГ «НАТОН» м. Путивль Сумської області |
Інші назви: | Sanitary and hygienic assessment of the treatment of premises for keeping poultry in the conditions of FG "NATON" Putyvl, Sumy region |
Автори: | Сахнова, Світлана Sakhnova, Svitlana |
Ключові слова: | птахівництво кури дезінфекція poultry farming chickens disinfection |
Дата публікації: | 2024 |
Видавництво: | СНАУ |
Бібліографічний опис: | Біолого-технологічний факультет ; наук. керівник О. Г. Бордунова |
Короткий огляд (реферат): | В роботі описано вплив дезінфікуючих препаратів різних груп на санітарно-гігієнічний стан приміщень для утримання курей-несучок, на здоров’я та господарські якості птиці. Описані дослідження впливу дезінфікуючих препаратів на санітарно-гігієнічні показники у приміщеннях для утримання курей-несучок та протибактеріальна дія дослідних препаратів. Використання дезінфектанта Кліносан для обробки стін та обладнання пташника проявило потужну антибактеріальну дію. Кількість мікрофлори на поверхнях знизилось на 72,4 %.Дезінфекція пташника препаратом Йодоклін знизила кількість мікрофлори на поверхнях стін та обладнання на 84,6%. Дезінфекція приміщень для утримання курей-несучок препаратами Кліносан та Йодоклін показала, що на десяту добу після обробки кількість колоній грибів знизилась на 75,7 та 76,2 % в залежності від обробки. Жива вага курей дослідних груп в 60 денному – на 3,8 %; в 90 денному – на 2,5 %; і в 140-денному віці на 3,1 % більше, ніж відповідно у курей, які утримувались у пташнику після дезінфекції Кліносаном. Дослідження показали, що витрати кормів на вирощування курей з 90 денного до 140-денного віку багато в чому залежить від якості обробки приміщень для утримання. Витрати сирого протеїна на 1 голову за період вирощування курей другої дослідної групи зменшились на 5,9 %, а на 1 кг приросту – на 8,9%. Додатковий економічний ефект при застосуванні дезінфектанта Йодоклін складає 1600 грн у розрахунку на 1000 курочок. |
Опис: | The paper describes the effect of disinfectants of different groups on the sanitary and hygienic condition of laying hens, on the health and economic qualities of poultry. Studies of the effect of disinfectants on sanitary and hygienic indicators in laying hens' premises and the antibacterial effect of the experimental preparations are described. The use of the disinfectant Klinosan for the treatment of walls and equipment of the poultry house showed a powerful antibacterial effect. The amount of microflora on the surfaces decreased by 72.4%.Disinfection of the poultry house with Yodoklin reduced the amount of microflora on the surfaces of walls and equipment by 84.6%. Disinfection of laying hens with Klinosan and Yodoklin showed that on the tenth day after treatment, the number of fungal colonies decreased by 75.7% and 76.2%, respectively, depending on the treatment. The live weight of chickens in the experimental groups at 60 days of age was 3.8%; at 90 days of age - 2.5%; and at 140 days of age - 3.1% higher than that of chickens kept in the house after disinfection with Klinosan, respectively. Studies have shown that feed consumption for raising chickens from 90 days to 140 days of age largely depends on the quality of the treatment of the housing. The cost of crude protein per 1 head during the period of rearing chickens of the second experimental group decreased by 5.9%, and per 1 kg of weight gain - by 8.9%. The additional economic effect of using the disinfectant Yodoklin is 1600 UAH per 1000 chickens. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/13357 |
Розташовується у зібраннях: | Біолого-технологічний |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Світлана САХНОВА.pdf Restricted Access | 752,38 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити Запит копії |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.