Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/13450
Назва: Удосконалення системи дорощування маловагових поросят в ТОВ «НВП «Глобинський свинокомплекс»
Інші назви: Improvement of the system for growing underweight piglets at LLC "SPE "Globynsky Pig Complex"
Автори: Майстренко, Олексій Валерійович
Maystrenko, Oleksiy Valeriyovych
Ключові слова: технологія
свиня
порося
technology
pig
piglet
Дата публікації: 2024
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Біолого-технологічний факультет ; наук. керівник М. Г. Повод
Короткий огляд (реферат): В дипломній роботі вивчали залежність інтенсивності росту, збереженості, та ефективності використання корму у поросят з різною живою масою за удосконаленої системи зміни раціонів годівлі поросят в умовах промислового виробництва свинини. Економічна доцільність використання удосконаленої системи годівлі маловагових поросят Мета і завдання досліджень полягала у дослідженні інтенсивності росту, збереженості, та ефективності використання корму у поросят з різною живою масою за удосконаленої системи зміни раціонів годівлі поросят та її економічна доцільність в умовах промислового виробництва свинини Вивчалась продуктивність поросят на дорощувані залежно від способу зміни раціонів під час дорощування. Встановлено, що поросята яким здійснювалась диференційована годівля окремої групи залежно від фактичної маси мали під кінець дорощування на 1,19 % менший падіж, на 0,17% меншу частку санітарного браку на 1,37% кращу збереженість. Виявили на 6,3%вищі середньодобові прирости на 2,2% відносні прирости, що спричинило покращення на 6,3% абсолютних приростів та на 4,9% маси тварин по завершенню дорощування. Визначено, що поросята яким коригування раціонів здійснювалось відповідно до середньої маси тварин в станку мали нижче на 10,70% середньодобове споживання першого найбільш дорогого корму, на 3,8% більше споживання другого престартерного комбікорму та на 16,3% найбільш дешевого стартового корму. За рахунок цього вони спожили за період дорощування на 13,3% менше першого престартеру, на 6,0% більше другого престартеру, і на 8,1% найбільш дешевого стартового корму порівняно з тваринами яким коригування раціону проводилось відповідно до середньої маси тварин по групі. В цілому поросята дослідної групи за період дорощування спожили на 2,9% більше кормів всіх рецептур порівняно з аналогами контрольної групи. Доведена менша на 13,3% вартість спожитого найбільш першого престартерного комбікорму, не дивлячись на вищу на 6,0% вартість другого престартерного комбікорму і на 8,1% вартість стартерного корму спричинила зниження вартості всіх рецептур кормів на 0,8% у тварин яким зміну раціону проводили відповідно маси тварин у групі. Це також 6 посприяло зниженню на 3,5% середньої вартості кормів за період дорощування. Зниження на 0,8% кормової собівартості приросту паралельно зі збільшенням на 4,9% маси поросят по завершенні дорощування спричинила зниження на 6,1% собівартості одного кілограма приросту у тварин дослідної групи та на -0,1% операційної собівартості 1 голови по завершенню дорощування. Завдяки вищій інтенсивності росту як результат більшій живі масі по закінченню дорощування вартість одного підсвинку на кінець дорощування виявилась на 4,9% вищою порівняно з аналогами контрольної групи, що спричинило паралельно зі зниженням її собівартість посприяло підвищенню на 21,80% прибуток від вирощування однієї голови з цієї групи та покращенню на 18,06% рентабельності самого процесу дорощування.
Опис: The thesis studied the dependence of growth intensity, safety, and efficiency of feed use in piglets with different live weights under an improved system of changing piglet feeding rations in conditions of industrial pork production. Economic feasibility of using an improved system of feeding low-weight piglets The aim and objectives of the research were to study the growth intensity, safety, and efficiency of feed use in piglets with different live weights under an improved system of changing piglet feeding rations and its economic feasibility in conditions of industrial pork production The productivity of piglets for finishing was studied depending on the method of changing rations during finishing. It was found that piglets that were fed differentiated feeding of a separate group depending on the actual weight had 1.19% less mortality at the end of finishing, 0.17% less share of sanitary defects and 1.37% better safety. They found 6.3% higher average daily gains and 2.2% relative gains, which led to an improvement of 6.3% in absolute gains and 4.9% in animal weight at the end of rearing. It was determined that piglets whose rations were adjusted according to the average weight of animals in the machine had a 10.70% lower average daily consumption of the first most expensive feed, 3.8% higher consumption of the second prestarter compound feed, and 16.3% lower consumption of the cheapest starter feed. Due to this, they consumed 13.3% less of the first prestarter, 6.0% more of the second prestarter, and 8.1% lower consumption of the cheapest starter feed during the rearing period compared to animals whose rations were adjusted according to the average weight of animals in the group. In general, piglets in the experimental group consumed 2.9% more feed of all formulations during the growing period compared to the control group counterparts. The proven 13.3% lower cost of the first prestarter feed consumed, despite the 6.0% higher cost of the second prestarter feed and the 8.1% higher cost of starter feed, caused a 0.8% decrease in the cost of all feed formulations in animals that underwent a change in diet according to the weight of animals in the group. This also contributed to a 3.5% decrease in the average cost of feed during the growing period. A 0.8% decrease in feed cost of gain in parallel with a 4.9% increase in piglet weight after the end of growing caused a 6.1% decrease in the cost of one kilogram of gain in animals in the experimental group and a -0.1% decrease in the operating cost of 1 head after the end of growing. Due to the higher growth intensity as a result of a larger live weight at the end of rearing, the cost of one piglet at the end of rearing was 4.9% higher compared to the analogues of the control group, which, in parallel with the decrease in its cost, contributed to an increase of 21.80% in the profit from rearing one head from this group and an improvement of 18.06% in the profitability of the rearing process itself.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/13450
Розташовується у зібраннях:Біолого-технологічний

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Майстренко О..pdf
  Restricted Access
4,81 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити    Запит копії


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.