Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/13643
Назва: Продуктивність і технологічні властивості м’яса свиней данської та канадської селекції
Інші назви: Productivity and technological characteristics of meat of pigs of Danish and Canadian selection
Автори: Волошинов, Василь Вікторович
Voloshynov, V. V.
Ключові слова: вагова кондиція
відгодівельні та м’ясні ознаки
відтворювальні ознаки
кормова добавка
порода
прибуток
продуктивність
свині
weight condition
fattening and meat traits
reproductive traits
feed additive
breed
profit
productivity
pigs
Дата публікації: 2025
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Волошинов В. В. Продуктивність і технологічні властивості м’яса свиней данської та канадської селекції [Електронний ресурс] : дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю : 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» / В. В. Волошинов. – Суми : Сумський національний аграрний університет, 2025. – 176 с.
Короткий огляд (реферат): У дисертаційній роботі представлено результати оцінки продуктивності свиней перспективних генетичних компаній в умовах української промислової технології та виявлення оптимального варіанту використання молодняку сучасних генотипів за різних вагових кондицій з метою підвищення технологічних властивостей свинини. Дослідження проводились в ТОВ «Агро Новорайське» Херсонської області України протягом 2021-2025 рр. Матеріалом для досліджень були продуктивні якості та відгодівельні показники свиней отриманих від помісних свиноматок різного генетичного походження. Кваліфікаційна наукова праця, дослідження та виробнича перевірка результатів проводилася умовах ТОВ «Агро Новорайське», у наукових лабораторіях факультетів біолого-технологічного та харчових технологій Сумського національного аграрного університету, багатопрофільних лабораторіях та забійно-переробному цеху на базі ТОВ «НВП «Глобинський м’ясокомбінат», Полтавської області. У дисертаційній роботі використовували наступні методи: технологічні; зоотехнічні; фізико-хімічні; статистичні та економіко-математичні; аналітичні. Зміст роботи полягає в комплексному вирішенні наукової проблеми, щодо оцінки продуктивності свиней данської та канадської селекції в умовах української промислової технології та виявлення оптимального варіанту використання молодняку сучасних генотипів за різних вагових кондицій з метою підвищення технологічних властивостей свинини. Уперше було визначено компоненти мінливості показників відгодівельних, забійних та м’ясних якостей молодняку свиней данської та канадської селекції в розрізі вагових кондицій та статті. Виявлено специфічні особливості формування відгодівельних, забійних та м’ясних якостей молодняку свиней різного походження та вагових кондицій і технологічних властивостей свинини. Також в проведених дослідженнях дістало подальшого розвитку питання вивчення впливу кормової добавки (фітобіотику) «Sangrovit Extra» на продуктивність молодняку свиней на дорощуванні. Отримано нові дані щодо відтворювальних, відгодівельних та м’ясних якостей, фізико-хімічних властивостей м’ясо-сальної продукції молодняку свиней різного походження і вагових кондицій та доповнення їх раціонів функціональними кормовими добавками. Завдання дисертаційного дослідження вирішували шляхом проведення трьох науково-господарських дослідів. Поголів’я піддослідних тварин було представлено помісними поєднаннями: велика біла (ВБ), ландрас (Л), дюрок (Д) селекції компаній «GENESUS» (Канада) та «Danish Pig Genetics» (Данія). За результатами проведених наукових експериментів виявлено, що свиноматки данського походження в умовах промислового комплексу півдня України характеризувалися вищою на 11,1% багатоплідністю, більшою на 9,0% кількістю поросят у гнізді при відлученні та, вищими на 7,6 та 9,1% комплексними індексами відтворювальних якостей. Представники канадської селекції мали на 2,0% меншу частку мертвонароджених поросят, вищу на 10,9% та 7,5% масу поросяти при народжені та відлученні та вищу на 2,1% збереженість поросят у підсисний період. Встановлено, що поросята канадського походження мали за період дорощування кращу на 0,8% збереженість, вищу на 8,0% швидкість росту та більші на 8,0% абсолютні прирости, вищу на 7,9% масу підсвинків порівняно з їх аналогами данського походження. Доведено, що поросята канадського походження мали на 8,0% нижчу кормову собівартість. Доведено, свині данського походження при відгодівлі мали вищі на 2,1% середньодобові та абсолютні прирости, але поступались аналогам канадського походження за збереженістю на 0,8% та оплатою корму приростами на 2,9% і комплексним індексом відгодівельних якостей на 1,4%, та завершували відгодівлю на 177 добу життя з майже рівною живою масою. У свиней данського походження зростання передзабійної живої маси на 17,6% спричинило ріст забійної маси на 20,2%, забійного виходу на 1,5 %, маси охолодженої туші на 20,6%, товщини шпику над 6-7 грудними хребцями на 52,0%, в крижах на 39,7%, довжини туші на 4,5%, а її беконної половинки на 2,8%, маси окосту на 25,4 та маса обох «баликів» на 20,2%, площі «м’язового вічка» на 12,4% й зменшення на 0,1% втрат маси туші після охолодження і на 1,3% виходу м’яса. У свиней канадського походження збільшення передзабійної живої маси на 17,8% спричинило ріст забійної маси на 22,4%, забійного виходу на 2,9%, маси охолодженої туші на 28,3%, товщини шпику над 6-7 грудними хребцями на 30,4%, в крижах на 37,9%, довжини туши на 5,6%, а її беконної половинки на 0,8%, маси окосту на 25,4%, маси обох «баликів» на 26,0%, площі «м’язового вічка» на 8,7% за зниження втрат маси туші після охолодження на 0,1% та пісної частини туші на 1,1%. Встановлено, що зростання передзабійної маси у тварин обох генотипів призвело до підвищення їх сальності зниження кістлявості при збережені м’ясності туш майже не одному рівні. При порівнянні хімічного складу та фізико-хімічних властивостей м’яса свиней данського та канадського походження забитих за вагової кондиції 110 та 130 кг вірогідної різниці не встановлено. При визначені економічної ефективності розведення свиней данського та канадського походження встановлено, що в підсисний період поросята канадського походження мали на 3,0% нижчу рентабельність від отримання і вирощування гнізда поросят порівняно з аналогами данського походження. Під час дорощування зафіксовано у гібридних поросят канадського походження нижчу на 3,5% собівартість, вищі показники прибутку та рентабельності на 6,7% і 3,41%, відповідно. Тварини данського походження за результатами відгодівлі при реалізації живою масою мали вищі показники прибутку на 10,1% і вищий на 0,77% показник рентабельності порівняно з ровесниками канадського походження. Введення в раціон поросят на дорощуванні фітобіотику «Sangrovit Extra» викликало зниження ринкової вартості однієї голови, доходу від вирощування поросят цієї групи та знизило рентабельність. В результаті проведених досліджень надано пропозиції щодо ефективності використання свиней данської та канадської селекції в умовах промислової технології виробництва продукції свинарства, а саме: для отримання вищої економічної ефективності використання свиноматок та молодняку на відгодівлі перевагу віддавати тваринам данського походження селекції компанії «Danish Pig Genetics». При спеціалізації господарств на реалізації молодняку після періоду дорощування з метою забезпечення максимального прояву продуктивних якостей використовувати тварин канадської селекції компанії «GENESUS». У критичні періоди вирощування поросят на дорощувані можливе короткочасне застосування кормової добавки фітобіотику «Sangrovit Extra» для утримання показників продуктивності на сталому рівні.
Опис: The dissertation presents the results of evaluating the productivity of pigs of promising genetic companies in the conditions of Ukrainian industrial technology and identifying the optimal use of young pigs of modern genotypes at different weight conditions in order to improve the technological characteristics of pork. The research was carried out at «Agro Novorayske» by LLC, Kherson region, Ukraine, during 2021-2025. The material for the research was the productive qualities and fattening performance of pigs obtained from commercial sows of different genetic origin. Qualification scientific work, research and production verification of the results were carried out at Agro «Novorayske» by LLC, in the scientific laboratories of the faculties of biotechnology and food technology of Sumy National Agrarian University, multidisciplinary laboratories and slaughterhouse on the basis of SPE «Globinsky Meat Processing Enterprise» by LLC, Poltava region. The following methods were used in the dissertation: technological; zootechnical; physical and chemical; statistical and economic and mathematical; analytical. The content of the work is a comprehensive solution to the scientific problem of assessing the productivity of pigs of Danish and Canadian breeding in the conditions of Ukrainian industrial technology and identifying the optimal use of young pigs of modern genotypes at different weight conditions in order to improve the technological characteristics of pork. For the first time, the components of variability of fattening, slaughter and meat qualities of young pigs of Danish and Canadian breeding in terms of weight conditions and sex were determined. The specific features of the formation of fattening, slaughter and meat qualities of young pigs of different origin and weight conditions and technological properties of pork were revealed. Also, in the conducted research, the issue of studying the effect of the feed additive (phytobiotic) «Sangrovit Extra» on the productivity of young pigs in growing up was further developed. New data were obtained on reproductive, fattening and meat qualities, physicochemical properties of meat and fat products of young pigs of different origin and weight conditions and supplementation of their diets with functional feed additives. The tasks of the dissertation research were solved by conducting three scientific and economic experiments. The livestock of experimental animals was represented by crossbreeding combinations: Large White (LW), Landrace (L), Duroc (D) of the selection of the companies «GENESUS» (Canada) and «Danish Pig Genetics» (Denmark). According to the results of scientific experiments, it was found that sows of Danish origin in the conditions of the industrial complex of southern Ukraine were characterized by 11.1% higher fertility, 9.0 % higher number of piglets in the nest at weaning, and 7.6 and 9.1 % higher complex indices of reproductive qualities. Representatives of the Canadian selection had a 2.0 % lower proportion of stillborn piglets, 10.9 % and 7.5 % higher piglet weights at birth and weaning, and 2.1 % higher piglet survival during the suckling period. It was found that piglets of Canadian origin had 0.8% better preservation, 8.0 % higher growth rate and 8.0% higher absolute growth, and 7.9% higher piglet weight during the growing period compared to their counterparts of Danish origin. It was proved that piglets of Canadian origin had an 8.0 % lower feed cost. It was proved that pigs of Danish origin during fattening had 2.1 % higher average daily and absolute gains, but were inferior to their Canadian counterparts in terms of safety by 0.8 % and feed payment by 2.9 % and a comprehensive index of fattening qualities by 1.4 %, and completed fattening on day 177 of life with almost equal live weight. In pigs of Danish origin, an increase in pre-slaughter live weight by 17.6% led to an increase in slaughter weight by 20.2 %, slaughter yield by 1.5 %, chilled carcass weight by 20.6%, and fat thickness over 6-7 thoracic vertebrae by 52.0 %, in the sacrum by 39.7 %, carcass length by 4.5 %, and its bacon half by 2.8 %, ham weight by 25.4 and weight of both «beams» by 20.2 %, «muscle eye» area by 12.4 % and a 0.1 % decrease in carcass weight loss after cooling and a 1.3% decrease in meat yield. In pigs of Canadian origin, an increase in pre-slaughter live weight by 17.8% led to an increase in slaughter weight by 22.4 %, slaughter yield by 2.9 %, chilled carcass weight by 28.3 %, and fat thickness over 6-7 thoracic vertebrae by 30.4%, in the sacrum by 37.9 %, carcass length by 5.6 %, and its bacon half by 0.8 %, ham weight by 25.4 %, weight of both «beams» by 26.0 %, and the area of the «muscle eye» by 8.7 %, while reducing carcass weight loss after cooling by 0.1 % and lean carcass by 1.1 %. It was found that an increase in pre-slaughter weight in animals of both genotypes led to an increase in their fat content and a decrease in bone density, while maintaining carcass fleshiness at almost the same level. When comparing the chemical composition and physicochemical properties of meat of pigs of Danish and Canadian origin slaughtered at a weight condition of 110 and 130 kg, no significant difference was found. In determining the economic efficiency of breeding pigs of Danish and Canadian origin, it was found that during the suckling period, piglets of Canadian origin had a 3.0 % lower profitability from obtaining and growing a nest of piglets compared to their counterparts of Danish origin. During the growing period, hybrid piglets of Canadian origin had a 3.5 % lower cost, higher profit and profitability by 6.7 % and 3.41 %, respectively. Animals of Danish origin had a 10.1 % higher profit and 0.77 % higher profitability rate when sold in live weight compared to their peers of Canadian origin. The introduction of the phytobiotic «Sangrovit Extra» into the diet of growing piglets caused a decrease in the market value per head, income from growing piglets of this group and reduced profitability. As a result of the research, proposals were made on the efficiency of using pigs of Danish and Canadian breeding in the conditions of industrial technology for the production of pig products, namely: to obtain higher economic efficiency of using sows and young animals for fattening, preference should be given to animals of Danish origin of the company Danish Pig Genetics. During the growing period, in order to ensure the maximum manifestation of productive qualities, use animals of Canadian selection of the company «GENESUS». During critical periods of growing piglets, it is possible to use short-term use of the feed additive phytobiotic «Sangrovit Extra» to maintain productivity indicators at a constant level.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/13643
Розташовується у зібраннях:Дисертації та автореферати

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
dis_Волошинов.pdf2,77 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.