Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/13654
Назва: Оптимізація системи годівлі свиноматок в умовах Дослідного господарства Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН
Інші назви: Optimization of the sow feeding system in the conditions of the Research Farm of the Institute of Agriculture of the North-East of the NAAS
Автори: Зиморой, Віталій Віталійович
Zimoroy, Vitaliy Vitaliyovych
Ключові слова: умови утримання
комбікорми
фізіологічний стан
housing conditions
compound feed
physiological condition
Дата публікації: 2025
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Біолого-технологічний факультет ; наук. керівник В. О. Опара
Короткий огляд (реферат): Метою дослідження було вивчення існуючої системи годівлі свиноматок у дослідному господарстві та визначення шляхів її оптимізації для підвищення продуктивності тварин. Експериментальні роботи проводилися на базі племінної свиноферми із замкненим циклом виробництва, яка функціонує в умовах Дослідного господарства Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН. У господарстві для годівлі свиноматок використовуються два типи комбікормів, які розроблені з урахуванням фізіологічного стану тварин: для холостих і поросних свиноматок, а також для лактуючих. До складу комбікормів входять основні зернові культури, такі як ячмінь, кукурудза, пшениця та овес. Джерелами білків виступають соєва та соняшникова макуха. Додатково до комбікормів вводяться амінокислоти, мінерали та вітаміни за рахунок використання 8% білково-мінерально-вітамінної добавки «F ll n ». Поживна цінність раціонів повністю відповідає сучасним стандартам годівлі. Запропонована схема годівлі свиноматок впроваджена у виробництво протягом останніх двох років і забезпечує належний фізичний стан та репродуктивну функцію тварин. На основі проведених розрахунків встановлено, що навіть незначне поліпшення умов утримання і годівлі призводить до збільшення кількості поросят і їх живої маси як за один опорос, так і в межах річного циклу. Результати досліджень свідчать, що оптимізована система годівлі дозволить додатково отримувати від усіх свиноматок близько 2810 кг живої маси поросят віком два місяці щороку.
Опис: The aim of the study was to study the existing system of feeding sows in the experimental farm and to determine ways of its optimization to increase the productivity of animals. Experimental work was carried out on the basis of a breeding pig farm with a closed production cycle, which operates in the conditions of the Experimental Farm of the Institute of Agriculture of the North-East of the National Academy of Sciences of the Russian Federation. The farm uses two types of compound feeds for feeding sows, which are developed taking into account the physiological state of the animals: for barren and farrowing sows, as well as for lactating ones. The compound feeds include the main cereals, such as barley, corn, wheat and oats. Soybean and sunflower meal are the sources of proteins. In addition, amino acids, minerals and vitamins are added to the compound feeds through the use of 8% protein-mineral-vitamin supplement "F ll n". The nutritional value of the rations fully complies with modern feeding standards. The proposed feeding scheme for sows has been implemented in production for the past two years and ensures the proper physical condition and reproductive function of the animals. Based on the calculations, it was established that even a slight improvement in the conditions of keeping and feeding leads to an increase in the number of piglets and their live weight both per farrowing and within the annual cycle. The results of the studies indicate that the optimized feeding system will allow all sows to additionally produce about 2,810 kg of live weight of piglets aged two months each year.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/13654
Розташовується у зібраннях:Біолого-технологічний

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Диплом Зиморои〓 В.В..pdf633,5 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.