Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/14514
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorГришак, Карина Олегівна-
dc.contributor.authorHryshak, Karina Olegivna-
dc.date.accessioned2025-09-18T11:45:10Z-
dc.date.available2025-09-18T11:45:10Z-
dc.date.issued2025-
dc.identifier.citationФакультет агротехнологій та природокористування ; наук. керівник В. М. Коваленкоuk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/14514-
dc.descriptionThe thesis investigated the influence of sugar concentration in the nutrient medium on the processes of potato microtuber formation (Solanum tuberosum L.) in vitro. The relevance of the topic is due to the need to optimize biotechnological methods for the propagation of elite seed material, which is an important component of modern potato growing. This study investigated the effects of benzylaminopurine (BAP) and kinetin (Kin) at concentrations ranging from 0 to 5 mg/L and sucrose concentrations ranging from 20 to 120 g/L on in vitro tuber formation, focusing on the size, weight, and tuber formation rate of microtubers. Nodal segments from virus-free potato plants of the variety “Red Scarlet” grown in vitro were used as explants. These explants were cultured on Murashige and Skoog (MS) medium thickened with 0.5% agar. The study also compared the efficiency of minituber production in soil greenhouses and aeroponic conditions. The highest level of in vitro potato tuber formation (90%) was achieved with 80 g/L sucrose and 3.0 mg/L BAP. After induction, virus-free microtubers were transferred to both greenhouse conditions and aeroponic systems for further evaluation of minituber production and biochemical composition.uk_UA
dc.description.abstractУ дипломній роботі досліджено вплив концентрації цукрів у поживному середовищі на процеси формування мікробульб картоплі (Solanum tuberosum L.) у умовах in vitro. Актуальність теми обумовлена необхідністю оптимізації біотехнологічних методів розмноження елітного насіннєвого матеріалу, що є важливою складовою сучасного картоплярства. У даному дослідженні вивчали вплив бензиламінопурину (BAP) та кінетину (Kin) у концентраціях від 0 до 5 мг/л та концентраціях сахарози від 20 до 120 г/л на бульбоутворення in vitro, зосереджуючись на розмірі, вазі та швидкості бульбоутворення мікробульб. В якості експлантатів використовували вузлові сегменти з безвірусних рослин картоплі сорту « Red Scarlet », вирощених in vitro. Ці експлантати культивували на середовищі Мурасіге та Скуга (MS), загущеному 0,5% агаром. У дослідженні також порівнювали ефективність виробництва мінібульб у ґрунтових теплицях та аеропонних умовах. Найвищий рівень бульбоутворення картоплі in vitro (90%) був досягнутий з 80 г/л сахарози та 3,0 мг/л BAP. Після індукції, безвірусні мікробульби були перенесені як у тепличні умови, так і в аеропонні системи для подальшої оцінки виробництва мінібульб та біохімічного складу.uk_UA
dc.language.isootheruk_UA
dc.publisherСНАУuk_UA
dc.subjectмікробульбиuk_UA
dc.subjectвирощування в умовах in vitrouk_UA
dc.subjectконцентрація живильних компонентів та цукруuk_UA
dc.subjectmicrotubersuk_UA
dc.subjectin vitro cultivationuk_UA
dc.subjectconcentration of nutritional components and sugaruk_UA
dc.titleВплив концентрації цукрів в поживному середовищі на формування мікробульб картопліuk_UA
dc.title.alternativeThe influence of sugar concentration in the nutrient medium on the formation of potato microtubersuk_UA
dc.typeOtheruk_UA
Розташовується у зібраннях:Агротехнологій та природокористування

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Гришак.pdf
  Restricted Access
403,76 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити    Запит копії


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.