Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/14518
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorЛях, Олег Володимирович-
dc.contributor.authorLyakh, Oleg Volodymyrovych-
dc.date.accessioned2025-09-18T12:12:54Z-
dc.date.available2025-09-18T12:12:54Z-
dc.date.issued2025-
dc.identifier.citationФакультет агротехнологій та природокористування ; наук. керівник В. І. Дубовикuk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/14518-
dc.descriptionThe paper identifies key areas of collagen use, in particular, the prospects for its application in the production of cosmetics. A market research study has confirmed the feasibility of industrial collagen production, given the growing demand and economic profitability of this process. For the production of collagen, we chose raw materials of animal origin - cattle skins. We proposed to use an alkaline protease of microbial origin as a biological agent. The trypsin used in the technological process was obtained by cultivating a highly productive strain of DMN6 of the bacterium B. licheniformis. The use of trypsin of microbial origin ensures hydrolysis at low temperatures with the preservation of telopeptides in the target product. The production methodology includes preparatory stages, the implementation of the direct technological process, as well as waste disposal and neutralisation. A flow chart of collagen production technology has been developed. The equipment proposed for the production process includes an SPM 50 LT 2-SPD OZT cutter, STS Group reactors, an Alfa Laval Culturefuge 200 centrifuge with membrane filters, and a VVU-500 vacuum evaporator. Considerable attention is paid to production quality issues. The requirements for environmental protection and safety are described, and the technical characteristics of the equipment are analysed. The necessity of mandatory quality control of both raw materials and the final product is identified.uk_UA
dc.description.abstractУ роботі визначено ключові напрямки використання колагену, зокрема перспективи його застосування у виробництві косметичних засобів. Проведене маркетингове дослідження ринку підтвердило доцільність промислового виробництва колагену, зважаючи на зростаючий попит і економічну вигідність цього процесу. Для виготовлення колагену ми обрали сировину тваринного походження – шкури ВРХ. Біологічним агентом запропоновано використовувати лужну протеазу мікробного походження. Трипсин, застосований у технологічному процесі, отримано шляхом культивування високопродуктивного штаму DMN6 бактерії B. licheniformis. Застосування трипсину мікробного походження забезпечує проведення гідролізу за низьких температур із збереженням тілопептидів у цільовому продукті. Методика виробництва включає підготовчі етапи, реалізацію безпосереднього технологічного процесу, а також утилізацію і знешкодження відходів. Розроблено блок-схему технології виготовлення колагену. Виробничому процесу запропоновано обладнання, зокрема кутер марки SPM 50 LT 2-SPD OZT, реактори STS Group, центрифугу Alfa Laval Culturefuge 200 з мембранними фільтрами, а також вакуум-випарну установку ВВУ-500. Значну увагу приділено питанням якості виробництва. Описано вимоги охорони і безпеки навколишнього середовища, проведено аналіз технічних характеристик обладнання. Визначено необхідність обов’язкового контролю якості як сировини, так і кінцевого продукту.uk_UA
dc.language.isootheruk_UA
dc.publisherСНАУuk_UA
dc.subjectкрем косметичнийuk_UA
dc.subjectколагенuk_UA
dc.subjectлужні протеазиuk_UA
dc.subjectcosmetic creamuk_UA
dc.subjectcollagenuk_UA
dc.subjectalkaline proteasesuk_UA
dc.titleОдержання колагену методом ферментативного гідролізуuk_UA
dc.title.alternativeProduction of collagen by enzymatic hydrolysisuk_UA
dc.typeOtheruk_UA
Розташовується у зібраннях:Агротехнологій та природокористування

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Лях.pdf
  Restricted Access
718,98 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити    Запит копії


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.