Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/14521
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorМурашко, Анатолій Олексійович-
dc.contributor.authorMurashko, Anatoliy Oleksiyovych-
dc.date.accessioned2025-09-18T12:46:56Z-
dc.date.available2025-09-18T12:46:56Z-
dc.date.issued2025-
dc.identifier.citationФакультет агротехнологій та природокористування ; наук. керівник О. О. Дубовикuk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/14521-
dc.descriptionStreptomycin is a broad-spectrum aminoglycoside antibiotic that inhibits protein synthesis on the ribosomes of microbial cells. It is a classical anti-tuberculosis drug and is effective against many gram-negative bacteria such as staphylococci, streptococci and diphtheria, but has no effect on anaerobic bacteria. In the qualification work on improving the production of the antibiotic streptomycin, it is proposed to install a 3.2 m³ fermenter, the design of which will allow for fermentation with a high degree of asepsis, with a bubbler that allows for more oxygen to be supplied to the culture medium per unit time, which will have a positive impact on the life processes of the antibiotic producer. To control product quality, it is important to use methods for quantifying antibiotic activity - chemical, physical and biological. The above justification confirmed the feasibility of the chosen biotechnological approach and the prospects for the production of the antibiotic streptomycin by industrial method. .uk_UA
dc.description.abstractСтрептоміцин є аміноглікозидним антибіотиком з широким спектром дії, який пригнічує синтез білків на рибосомах мікробних клітин. Він є класичним протитуберкульозним засобом та ефективний проти багатьох грамнегативних бактерій, таких як стафілококи, стрептококи та дифтерії, але не має дії на анаеробні бактерії. У кваліфікаційній роботі, присвяченій удосконаленню виробництва антибіотика стрептоміцину, запропоновано встановити ферментер об’ємом 3,2 м³, конструкція якого дозволить проводити ферментацію з високим ступенем асептики, з барботером, який дозволяє подавати до поживного середовища більше кисню за одиницю часу, що позитивно вплине на процесі життєдіяльності продуцента антибіотика. Для контролю якості продукції важливе застосування методів кількісного визначення антибіотичної активності – хімічних, фізичних і біологічних. Наведене обґрунтування підтвердило доцільність обраного біотехнологічного підходу та перспективність виробництва антибіотика стрептоміцину промисловим методом. Кваліфікаційна робота складається зі вступу, десяти розділів, графічних матеріалів, висновку, списку використаної літератури із 22 найменувань та додатків. Загальний обсяг роботи - 51 сторінок, 12 рисунків.uk_UA
dc.language.isootheruk_UA
dc.publisherСНАУuk_UA
dc.subjectантибіотикuk_UA
dc.subjectпродуцентuk_UA
dc.subjectбіосинтезuk_UA
dc.subjectantibioticuk_UA
dc.subjectproduceruk_UA
dc.subjectbiosynthesisuk_UA
dc.titleОптимізація технології виробництва стрептоміцинуuk_UA
dc.title.alternativeОptimization of streptomycin production technologyuk_UA
dc.typeOtheruk_UA
Розташовується у зібраннях:Агротехнологій та природокористування

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Мурашко.pdf
  Restricted Access
939,82 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити    Запит копії


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.