Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/14861
Назва: Особливості морфологічних властивостей вим’я у корів-первісток бурих порід
Інші назви: Peculiarities of morphological locators of vim in coriva-pristocks of brown pords
Автори: Рубцов, Ігор Олександрович
Rubtsov, I. A.
Ключові слова: морфологічні властивості вим’я
бура молочна порода
лебединська порода
morphological properties of the udder
brown dairy breed
Swan breed
Дата публікації: 2024
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Рубцов І. О. Особливості морфологічних властивостей вим’я у корів-первісток бурих порід [Електронний ресурс] / І. О. Рубцов // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Тваринництво» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2024. – Вип. 3 (58). – С. 90-95.
Короткий огляд (реферат): Останні роки у молочному скотарстві значна увага приділяється покращенню якісних показників продукції тваринництва. Це в першу чергу стосується продукції молочного скотарства. Перспектива вступу до ЄС і збільшення експорту в ці країни вимагають від вітчизняних виробників переходу на їх стандарти. Вим’я худоби має велике значення для отримання такої продукції. Тому нами було вивчені морфологічні показники вим’я бурих порід в умовах ТДВ «Маяк» Сумського району. Це є одним з профільних господарств по розведенню лебединської і бурої молочної породи. Тварини бурої молочної породи вірогідно переважали аналогів лебединської породи за обхватом вимені на 11,1 см (11,3%, Р>0,999). Найменша довжина вимені також спостерігалась у корів-первісток лебединської породи – 32,4 см, з перевагою у бурої молочної на 2,4 см (Р>0,99). За шириною вимені корови-первістки бурої молочної породи також переважали аналогів лебединської породи. Середній діаметр дійок піддослідних корів-первісток бурих порід знаходився у межах 2,31 – 2,68 см. Існуюче доїльне обладнання може забезпечувати видоювання корів з діаметром дійки у верхній частині до 30 мм. Відстань між передніми дійками у дослідних тварин коливалось в межах 13,5 до 14,2 см. При цьому бажаною є відстань від 10 до 20 см. Відстань задніх дійок складає 51,1 – 55,6% від відстані передніх. Так, за обхватом вимені 0,8 – 15,7%, за довжиною 1,1%, за шириною – 0,6%, за глибиною передньої частки – 3,2 – 13,7%, довжиною передньої дійки – 6,4 – 11,0%, діаметром передньої дійки 4,4 – 33,3% корів-первісток бурої породи окремих бурих не відповідають мінімальним вимогам машинного доїння. Основним методом, який найчастіше використовується при вдосконаленні молочних і комбінованих порід худоби – це чистопородне розведення. Він заснований на закономірностях спадковості і мінливості основних господарськи корисних ознак, завдяки яким і займаються розведенням молочної худоби. В селекційній роботі по покращенню морфологічних ознак вим’я є позитивним те що між більшістю ознак існують позитивні кореляційні зв’язки. Нами встановлений зв‘язок між обхватом вимені (r = +0,415 – +0,425), глибиною передньої частки вимені (r = +0,279 – +0,354), відстанню між передніми дійками (r = +0,233 – +0,328), відстанню від схилу до переднього краю вимені ( r= +0,335 – +0,346) і разовим надоєм при середніх ступенях вірогідності (Р>0,95, Р>0,99) в залежності від породних особливостей.
Опис: Іn recent years, considerable attention has been paid to improving the quality indicators of livestock products in dairy farming. This primarily concerns dairy products. The prospect of joining the EU and increasing exports to these countries require domestic producers to adopt their standards. Livestock udders are of great importance for obtaining such products. Therefore, we studied the morphological indicators of the udder of brown breeds in the conditions of the "Mayak" TDV of the Sumy district. This is one of the profile farms for breeding swan and brown dairy breeds. Animals of the brown dairy breed probably exceeded the counterparts of the Swan breed in terms of udder girth by 11.1 cm (11.3%, Р>0.999). The shortest udder length was also observed in first-born cows of the Swan breed – 32.4 cm, with an advantage of brown dairy cows by 2.4 cm (Р>0.99). In terms of udder width, the first-born cows of the brown dairy breed also outnumbered the counterparts of the Swan breed. The average diameter of the udders of experimental first-born cows of brown breeds was in the range of 2.31 – 2.68 cm. The existing milking equipment can provide milking of cows with an udder diameter in the upper part of up to 30 mm. The distance between the front udders in experimental animals ranged from 13.5 to 14.2 cm. At the same time, a distance of 10 to 20 cm is desirable. The distance between the rear udders is 51.1 – 55.6% of the distance between the front udders. So, udder girth 0.8 – 15.7%, length 1.1%, width – 0.6%, front lobe depth – 3.2 – 13.7%, front teat length – 6.4 – 11.0%, with a front teat diameter of 4.4 – 33.3% of first-born brown cows of individual browns do not meet the minimum requirements for machine milking. The main method that is most often used in the improvement of dairy and combined breeds of livestock is purebred breeding. It is based on the laws of heredity and variability of the main economically useful traits, thanks to which dairy cattle are bred. In the selection work to improve the morphological features of the udder, it is positive that there are positive correlations between most of the features. We established a relationship between the udder girth (r = +0.415 – +0.425), the depth of the front part of the udder (r = +0.279 – +0.354), the distance between the front teats (r = +0.233 – +0.328), the distance from the slope to of the front edge of the udder (r= +0.335 – +0.346) and single milking with medium degrees of probability (Р>0.95, Р>0.99) depending on breed characteristics.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/14861
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
1165-Текст статті-2121-1-10-20241008.pdf287,55 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.