Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/1950
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorАстраханцева, О. Г.-
dc.contributor.authorБордунова, О. Г.-
dc.contributor.authorЧернявська, Т. О.-
dc.contributor.authorІзмайлова, Н. О.-
dc.contributor.authorАстраханцева, Е. Г.-
dc.contributor.authorБордунова, О. Г.-
dc.contributor.authorЧернявська, Т. О.-
dc.contributor.authorИзмайлова, Н. А.-
dc.contributor.authorAstrahanceva, E.-
dc.contributor.authorBordunova, O.-
dc.contributor.authorCherniavskaya, T.-
dc.contributor.authorIzmaylova, N.-
dc.date.accessioned2014-12-16T08:05:48Z-
dc.date.available2014-12-16T08:05:48Z-
dc.date.issued2014-
dc.identifier.citationАстраханцева, О. Г. Дослідження дії над оцтової кислоти на структурні показники та рівень газопроникності шкаралупи інкубаційних яєць курей [Електронний ресурс] / О. Г. Астраханцева, О. Г. Бордунова, Т. О. Чернявська, Н. О. Ізмайлова // Вісник Сумського національного аграрного ун-ту: науковий журнал. – Сер. «Ветеринарна медицина» / Сумський НАУ. – Суми: СНАУ, 2014. – Вип. 6 (35). – С. 70 – 74uk_UK
dc.identifier.urihttp://repo.sau.sumy.ua/handle/123456789/1950-
dc.descriptionResults of the experimental investigation of the effect of peracetic acid on the bioceramic structures of the hatching hen’s eggs are given in the study. Hatching eggs (15-20 weeks of oviposition), obtained from hens, kept according with regulations of maintenance and feeding, were used in the study. Eggs were worked up by spraying of working solution of peracetic acid, concentration (1-10 %) for 20-30 min. before incubation. Degree of penetration of shell᾿s bioceramic structures was studied according with model gas mixture, that was identical to atmospheric air, by mass spectrometry (gas mass spectrometer "МХ 7304А", open joint stock company "SELMI", Sumy, Ukraine.) Electron microscopic study was made by scanning electron microscope РЕММА-102 (SELMI, Sumy, Ukraine); in digital data processing to determine the quantity of shell microdefects of digital picture per unit of area (Y; the quantity of channels, %), used the program Visilog 6.11 (Noesis, Belgium). It is established that the increase of level of shell's bioceramic structure gas-permeability positively correlate with the number of microdefects in calcite structures, that in return results in increase of hatchability. The optimal values of peracetic acid are 4-6 %. During research of peracetic acid action for hatching eggs, got from hens affected by viral infection (the modal was a hen by cross DOMINANT BROWN D 102 affected by colibacteriosis), it was set that peracetic acid used in less concentration bring to declination of hatchability indexes, that explained by extremely low barrier properties of biocrystalline layer. In this situation less concentration of peracetic acid, that produces in others groups of hens pronounced effect of hormesis produce excessive increase gas-permeability with subsequent metabolism embryos and a decrease in the quality of the final effect indicator hatchability to 45,6 and 29,3 percent respectively.uk_UK
dc.description.abstractВ роботі наведені результати експериментальних досліджень впливу надоцтової кислоти на біокерамічні структури інкубаційних яєць курей.В роботі використовували інкубаційні яйця (15-20 тижні яйцекладки), одержані від птиці, яку утримували у відповідності з усталеними нормами утримання та годівлі. Яйця піддавали обробці обприскуванням робочим розчином надоцтової кислоти (НОК) відповідної концентрації (1-10 %) за 20-30 хв. перед закладенням на інкубацію. Вивчали ступінь проникності біокерамічних шарів шкаралупи щодо модельної газової суміші, яка є ідентичною атмосферному повітрю, мас-спектрометричним методом (газовий мас-спектрометр "МХ 7304А", ВАТ "SELMI", Суми, Україна. )Електронно-мікроскопічні дослідження проводили на скануючому електронному мікроскопі РЕММА-102 (SELMI, Суми, Україна); при обробці отриманих цифрових зображень для визначення кількісті мікродефектів шкаралупи на одиницю площі цифрового зображення (Y; кількість каналів, %), використовували програму Visilog 6.11 (Noesis, Бельгія). Встановлено, що підвищення рівня газопроникності біокерамічного шару шкаралупи позитивно корелює із кількістю мікродефектів у кальцитних структурах а це, у свою чергу, призводить до підвищення показнику виводимості яєць. Доведено, що оптимальні щодо підвищення показників виводимості інкубаційних яєць значення концентрації робочого розчину НОК дорівнюють 4-6 %. При дослідженні дії НОК на інкубаційні яйця, отримані від птиці у стані ураження інфекційною хворобою (моделлю слугувала птиця кросу Домінант бурий Д-102 хвора на колібактеріоз), встановлено, що використовувана у найменших концентраціях НОК призводить до зниження показників виводимості, що пояснюється вкрай низькими вихідними бар’єрними властивостями біокристалічного шару. У цьому випадку навіть низькі концентрації НОК, які викликають в усіх інших групах курей більш-менш виражений ефект гормезису, призводять до надмірного підвищення газопроникності с з наступним порушенням обміну речовин ембріону і зниженням у якості кінцевого ефекту показнику виводимості до 45,6 і 29,3 % відповідно. В работе приведены результаты экспериментальных исследований влияния надуксусной кислоты на биокерамические структуры инкубационных яиц кур. В работе использовали инкубационные яйца (15-20 недели яйцекладки), полученные от птицы, которую содержали в соответствии с общепринятыми нормами содержания и кормления. Яйца подвергали обработке опрыскиванием рабочим раствором надуксусной кислоты (НОК) соответствующей концентрации (1-10 %) за 20-30 мин. перед закладкой на инкубацию. Изучали степень проницаемости биокерамических слоев скорлупы модельной газовой смеси, которая является идентичной атмосферному воздуху, масс-спектрометрическим методом (газовый масс-спектрометр "МХ 7304", ОАО "SELMI", Сумы, Украина). Электронно-микроскопические исследования проводили на сканирующем электронном микроскопе РЕММА-102 (SELMI, Сумы, Украина); при обработке полученных цифровых изображений для определения количества микродефектов скорлупы на единицу площади цифрового изображения (Y, количество каналов, %.), использовали программу Visilog 6.11 (Noesis, Бельгия). Установлено, что повышение уровня газопроницаемости биокерамического слоя скорлупы положительно коррелирует с количеством микродефектов в кальцитных структурах, что, в свою очередь, приводит к повышению показателя выводимости яиц. Доказано, что оптимальные значения концентраций рабочих растворов НУК, обусловливающие повышение показателей выводимости яиц, варьируют в пределах 4-6 %. При исследовании действия надуксусной кислоты (НОК) на инкубационные яйца, полученые от птицы, больной колибактериозом (моделью служила птица кроса Доминант бурый Д-102), установлено, что использование наименьших концентраций НОК приводит к снижению показателей выводимости, что можно объяснить крайне низкими баръерными свойствами биокристалического слоя скорлупы. В этом случае даже низкие концентрации НОК, которые вызывают во всех группах кур более или менее выраженный эффект гормезиса, приводят к чрезмерному повышению газопроницаемости с последующим нарушением обмена веществ эмбриона и снижению показателя выводимости до 45,6 и 29,3 % соответственно.uk_UK
dc.language.isootheruk_UK
dc.publisherСумський національний аграрний університетuk_UK
dc.subjectнадоцтова кислотаuk_UK
dc.subjectінкубаційні яйцяuk_UK
dc.subjectпатогенна мікрофлораuk_UK
dc.subject«штучна кутикула»uk_UK
dc.subjectнадуксусная кислотаuk_UK
dc.subjectинкубационные яйцаuk_UK
dc.subjectпатогенная микрофлораuk_UK
dc.subject«искусственная кутикула»uk_UK
dc.subjectperacetic aciduk_UK
dc.subjecthatching eggsuk_UK
dc.subjectpathogenic microflorauk_UK
dc.subject“artificial cuticle”uk_UK
dc.titleДослідження дії над оцтової кислоти на структурні показники та рівень газопроникності шкаралупи інкубаційних яєць курейuk_UK
dc.title.alternativeИсследования действия надуксусной кислоты на структурные показатели и уровень газопроницаемости скорлупы инкубационных яиц курuk_UK
dc.title.alternativeInvestigation of the effect of peracetic acid on structural indicators and the level of gas permeability of shell eggs for hatching chickensuk_UK
dc.typeOtheruk_UK
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
дослідження дії надоцтової кислотиДокумент Microsoft Office Word.pdf618,52 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.