Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/3137
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorШкромада, О. І.-
dc.contributor.authorШкромада, О. И.-
dc.contributor.authorShkromada, O. I.-
dc.date.accessioned2016-03-23T10:50:18Z-
dc.date.available2016-03-23T10:50:18Z-
dc.date.issued2015-
dc.identifier.citationШкромада О. І. Фізико-хімічний склад м’яса свиней при застосуванні комплексу дезінфектантів [Електронний ресурс] / О. І. Шкромада // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. - Сер. "Ветеринарна медицина" / Сумський національний аграрний університет. - Суми : СНАУ, 2015. - Вип. 7 (37). - С. 62-65.uk_UK
dc.identifier.urihttp://repo.sau.sumy.ua/handle/123456789/3137-
dc.descriptionThe article presents the results of investigation of swine meat quality.Production tests were performed in рig farms Sumy region. For the experiment group was formed by 20 heads of pigs in each performed in the control room disinfection using "Ecocide C" and "Virosan" (control), and the second - "B-deztm" and drug "Biotsydin" (experiment). The material for the study was the muscle tissue of the medulla back muscles carcasses of pigs. Animals were slaughtered having reached 100 kg of live weight and samples were taken for organoleptic, biochemical and sanitary expertise. Organoleptic meat evaluation (avascularization, colour, consistency, flavour, sample taken after boiling of fresh and chilled meat) was held in 24 hours and 8 days of its storage in the refrigerated chamber (00...±4 0 С) in the basic research laboratory at the chair of veterinary and sanitary expertise, microbiology, zoo-hygiene and livestock products safety and quality. Meat chemical composition and calorie content were determined using generally accepted methods (Ostapchuk P. P., 1979) in the meat samples from oblong back muscle, taken in the area of 10-11th inter-coastal space; water-absorbing capacity was determined using Grau's method modified by V. P. Volovynska and S. A. Merkulova, comparative biological value of swine meat (CBV) was determided using method of P. V. Mykytiuk with ciliated infusorium Tetrahymenapyrіformis (laboratory strain WH14 ) as a biological object. As a result of the data found that the water-retaining capacity in control samples of meat is higher in comparison with the experimental 2,6 %. Solids content in muscle research groups increased by 2,6 % protein – to 1,05 %, the amount of intramuscular fat – by 0,45 % and ash – 0,08 %. Accordingly, more and calorie meat by 7,3 %. reduce the total number of trace elements in the control group pig meat 2933,39 mg/100 g, compared with research – 3500,9 mg/100 g difference was 567,51 mg/100 g, or 19,3 %. A similar pattern was observed in detecting the number of trace elements in meat experimental animals. In the control group the number was lower compared with research to 37,85 mg/100 g, or 13,5 %. The results of the studies found that the amount of heavy metals cadmium, lead, arsenic and mercury in the flesh of pigs in both groups did not exceed the maximum allowable concentration, but the test sample level was lower.uk_UK
dc.description.abstractВ статті наведені дані щодо хімічного складу м’яса свиней за різних умов утримання. В результаті отриманих даних встановлено, що вологоутримуюча здатність у контрольних пробах м’яса вища, порівняно з дослідними на 2,6 %. Вміст сухих речовин у м’ясі дослідних груп збільшується на 2,6 %, протеїну – на 1,05%, кількість внутрішньом’язового жиру – на 0,45 % та золи – на 0,0%. Відповідно більше і калорійність м’яса на 7,3 % зменшення загальної кількості мікроелементів у м’ясі контрольної групи свиней 2933,39 мкг/100 г, порівняно з дослідними – 3500,9 мкг/100 г. Різниця склала 567,51 мкг/100 г, або 19,3 %. Аналогічна картина спостерігалась при визначенні кількості мікроелементів у м’ясі піддослідних тварин. У контрольній групі їх кількість була меншою, порівняно з дослідною на 37,85 мкг/100 г, або 13,5 %. За результатами проведених досліджень встановлено, що кількість солей важких металів кадмію, свинцю, миш'яку та ртуті у м’ясі свиней в обох групах не перевищував гранично допустимої концентрації, але у дослідних пробах рівень був нижчий. В статье приведены данные по химическому составу мяса свиней при различных условиях содержания. В результате полученных данных установлено, что влагоудерживающая способность в контрольных пробах мяса выше по сравнению с опытными на 2,6 %. Содержание сухих веществ в мясе исследовательских групп увеличивается на 2,6 %, протеина – на 1,05 %, количество внутримышечного жира – на 0,45 % и золы – на 0,08 %. Соответственно больше и калорийность мяса на 7,3 %. уменьшение общего количества микроэлементов в мясе контрольной группы свиней 2933,39 мкг/100 г, по сравнению с опытными – 3500,9 мкг/100 г. Разница составила 567,51 мкг/100 г, или 19,3 %. Аналогичная картина наблюдалась при определении количества микроэлементов в мясе подопытных животных. В контрольной группе их количество было меньше, по сравнению с исследовательской на 37,85 мкг/100 г, или 13,5 %. По результатам проведенных исследований установлено, что количество солей тяжелых металлов кадмия, свинца, мышьяка и ртути в мясе свиней в обеих группах не превышало предельно допустимой концентрации, но в опытных пробах уровень был ниже.uk_UK
dc.language.isootheruk_UK
dc.publisherСумський національний аграрний університетuk_UK
dc.subjectдезінфектантuk_UK
dc.subjectсолі важких металівuk_UK
dc.subjectм'ясо свинейuk_UK
dc.subjectдезинфектантuk_UK
dc.subjectсоли тяжелых металловuk_UK
dc.subjectмясо свинейuk_UK
dc.subjectdisinfectantuk_UK
dc.subjectheavy metalsuk_UK
dc.subjectpig meatuk_UK
dc.titleФізико-хімічний склад м’яса свиней при застосуванні комплексу дезінфектантівuk_UK
dc.title.alternativeФизико-химический состав мяса свиней при применении комплекса дезинфектантов.uk_UK
dc.title.alternativePhysical-chemical composition of pig meat in the application of complex disinfectantsuk_UK
dc.typeOtheruk_UK
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.