Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/3154
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorВолченко Н. В.-
dc.contributor.authorВолченко Н. В.-
dc.contributor.authorVolchenko N. V.-
dc.date.accessioned2016-03-29T11:50:41Z-
dc.date.available2016-03-29T11:50:41Z-
dc.date.issued2015-
dc.identifier.citationВолченко Н. В. Продовольча безпека: регіональний аспект [Електронний ресурс] / Н. В. Волченко // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. - Сер. " Економіка і менеджмент" / Сумський національний аграрний університет. - Суми : СНАУ, 2015. - Вип. 4 (63). - С. 29-33.uk_UK
dc.identifier.urihttp://repo.sau.sumy.ua/handle/123456789/3154-
dc.descriptionThe article deals with the problems of food security at regional level. Scientists consider food security mostly in terms of the state as a whole; define the basic components and criteria. However, the specific measures to achieve the optimal food security criteria’s value made at the level of each region because regional aspect of the food security problem requires additional study. The purpose of the article is the development of theoretical and methodological provisions for the regional food security formation. To achieve this goal it is necessary to solve the following assignment: to formulate theoretical principles of food security indicators and criteria usage in the regional level, to analyze current state of Sumy region’s food security, to provide practical recommendations for solving existing problems at regional level. Threshold value is an important indicator that is the limit beyond which the food situation in the country and in the region is considered dangerous. Achieving optimal values of food security indicators should be provided at the regional level. Products’ sufficient number ensuring is defined as determinant of physical availability. Observance of the rules of rational consumption is only possible with the economic availability of food. In Sumy Region among the ten major food groups most optimal value indicators on the adequacy of consumer items have such as bread and bakery products, fish and fish products, potatoes and sugar. Particularly negative are indicators on such important for human nutrition foods like dairy and meat - 0.52 and 0.66 respectively. Consumption of this groups varies around half of rational norms and is compensated with vegetable products. This trend is explained by economic access to food that is the total income and total consumer spending. A key role in food security forming plays classical general economic factors. Given the current state of food security of Ukraine, we can conclude that the formation of a sufficient level possible mainly due to economic efficiency increase.uk_UK
dc.description.abstractСтаття присвячена дослідженню проблем продовольчої безпеки на регіональному рівні. Автором сформульовані теоретичні положення застосування індикаторів та критеріїв оцінювання продовольчої безпеки регіону, проведено аналіз поточного стану продовольчої безпеки Сумської області. В статті оцінено стан доступності продовольства в Сумській області за такими індикаторами як достатність споживання основних продуктів харчування, сукупні витрати в середньому за місяць у розрахунку на одне домогосподарство та питома вага витрат на харчові продукти в них. В результаті визначено незбалансованість раціону харчування та незадовільний стан економічної доступності продовольства. Статья посвящена исследованию проблем продовольственной безопасности на региональном уровне. Автором сформулированы теоретические положения применения индикаторов и критериев оценки продовольственной безопасности региона, проведен анализ текущего состояния продовольственной безопасности Сумской области. В статье оценено состояние доступности продовольствия в Сумской области по таким индикаторам как достаточность потребления основных продуктов питания, совокупные расходы в среднем за месяц в расчете на одно домохозяйство и удельный вес расходов на продукты питания в них. В результате определены несбалансированность рациона питания и неудовлетворительное состояние экономической доступности продовольствия.uk_UK
dc.language.isootheruk_UK
dc.publisherСумський національний аграрний університетuk_UK
dc.subjectпродовольча безпекаuk_UK
dc.subjectекономічна доступність продовольстваuk_UK
dc.subjectсукупні витрати на харчуванняuk_UK
dc.subjectпродовольственная безопасностьuk_UK
dc.subjectэкономическая доступность продовольствияuk_UK
dc.subjectсовокупные расходы на питаниеuk_UK
dc.subjectfood securityuk_UK
dc.subjectaffordability of fooduk_UK
dc.subjecttotal expenditure on fooduk_UK
dc.titleПродовольча безпека: регіональний аспектuk_UK
dc.title.alternativeПродовольственная безопасность: региональный аспектuk_UK
dc.title.alternativeFood safety: regional analysisuk_UK
dc.typeOtheruk_UK
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Волченко Н. В. Продовольча безпека регіональний аспект.PDF1,19 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.