Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/3236
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorБордунова, О. Г.-
dc.contributor.authorБордунова, О. Г.-
dc.contributor.authorBordunova, O. G.-
dc.date.accessioned2016-04-21T08:33:50Z-
dc.date.available2016-04-21T08:33:50Z-
dc.date.issued2015-
dc.identifier.citationБордунова О. Г. Вивчення впливу негативних чинників довкілля на фазовий склад біокерамічних шарів шкаралупи курячих яєць [Електронний ресурс] / О. Г. Бордунова // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. - Сер. "Тваринництво" / Сумський національний аграрний університет. - Суми : СНАУ, 2015. - Вип. 2 (27). - С. 96-101.uk_UK
dc.identifier.urihttp://repo.sau.sumy.ua/handle/123456789/3236-
dc.descriptionIn this article we show results of structural characteristics of bioceramic protective eggshell layer of hatching eggs, which consists of calcium carbonate in different crystallineforms. We have experimentally proved that negative factors of environment, genetic factors and mistakes connected to birds holding tech-nology lead to changes at phase composition of eggshell calcium carbonate that, in turn, can influence the essential characteristics of developing embryos. Eggshell is a unique bioceramic composite material that has the characteristics like high density and solidity, certain mechanical flexibility and high gas permeability and moisture permeability [1, 2]. These physicochemical characteristics of bioceramic material of eggshell are determined by synergic ac-tion of two components – inorganic component consisting of crystalline calcium carbonate (CaCO3), and organic "minor" component (specific peptides, glycoproteins, lipids, stains and etc). Research objective was to study the direction of changes of morphological parameters of crystalline structure of bioceramic protective layer of eggshell of hens’ hatching eggs (crystalline form of calcium carbo-nate as basic constituent of eggshell) due to influence of environmental negative factors, genetic factors and mistakes at birds’ holding technology. In research we used eggs from Rod Island Red hens, Poltava Clay Chicken breed, Birkivska Barvysta (Colorful) at the beginning of productive period at the age of 8 months (30 eggs from every breed). Experi-mental farm "Borky"; hatcher "Universal 55". X-ray diffractive experiments were conducted on automatic diffractometer ДРОН-4-07 (НВП "Буревестник", Russia, www.bourevestnik.spb.ru). Automatic system ДРОН-4-07 based on microprocessor monitor, which controls goniometer ГУР-9 and sends information on PC in digital form. We used emanation CuKα (wave length 0,154 nanometer), focusing by Breggu-Brentano 0-20 (20 – breggur corner). Experimental results were sent to program package of experiment support DifWin-1(Limited Liability Company (LLC) "Etalon PTS", Russia) for preassessment of the results. Identification of crystalline phases was performed using the software package Crystallographica Search-Match (Oxford Cryosystems,www.crystallographica.co.uk)with imposed restrictions on the elemental composition of samples by comparing experimental results with PDF-2 database cards and subsequent manual sampling. The analysis of diffractograms obtained on samples of calcium carbonate as the basic inorganic com-ponent of eggshell of hen’s eggs showed that depending on the conditions for obtaining hatching hen’s eggs and due to adverse environmental factors, genetic factors and errors in poultry technology there are significant changes in the phase composition of the eggshell acting as egg’s bioceramic protective barrier. Phase composition of eggshell of hen’s hatching eggs that meet technical specifications, is presented by specific crystalline form of calcium carbonate - namely calcite. Effects of negative factors of different origin on egg incubation are instead accompanied by other crystalline forms of calcite - aragonite and vaterite, which also leads to a general loosening and fragmentation of calcium carbonate layers with the following negative physiological effects.uk_UK
dc.description.abstractВ роботі наводяться результати дослідження структурних особливостей біокерамічного захисного шару шкаралупи інкубаційних яєць курей, що складається з карбонату кальцію у різних кристалічних формах. Експериментально доведено, що дія негативних чинників довкілля, як і спадкових чинників та похибок в технології утримання птиці, призводять до змін фазового складу карбонату кальцію шкаралупи які, у свою чергу можуть здійснювати вплив на життєво важливі характеристики ембріонів, що розвиваються. В работе приведены результаты исследований структурных особенностей биокерамического защитного слоя скорлупы куриных яиц, который состоит из карбоната кальция в разных кристаллических формах. Экспериментально доказано, что действие негативных факторов окружающей среды, как и наследственных факторов и нарушения в технологии содержания птиц, приводят к изменениям фазового состава карбоната кальция скорлупы, которые, в свою очередь, могут влиять на жизненно важные характеристики развивающихся эмбрионов.uk_UK
dc.language.isootheruk_UK
dc.publisherСумський національний аграрний університетuk_UK
dc.subjectкуриuk_UK
dc.subjectінкубаційні яйцяuk_UK
dc.subjectкальцитuk_UK
dc.subjectкурыuk_UK
dc.subjectинкубационные яйцаuk_UK
dc.subjectкальцитuk_UK
dc.subjecthensuk_UK
dc.subjecthatching eggsuk_UK
dc.subjectcalciteuk_UK
dc.titleВивчення впливу негативних чинників довкілля на фазовий склад біокерамічних шарів шкаралупи курячих яєцьuk_UK
dc.title.alternativeИзучение влияния негативных факторов окружающей среды на фазовый состав биотермических слоев скорлупы куриных яиц.uk_UK
dc.title.alternativeStudying the impact of negative environmental factors on the phase composition biotermichnyh layers of shell eggsuk_UK
dc.typeOtheruk_UK
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Бордунова О. Г. Вивчення впливу негативних чинників.pdf1,25 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.