Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/5543
Назва: Особливості травлення у жуйних тварин
Інші назви: Особенности пищеварения у жвачных животных
Features of digestion in ruminants
Автори: Колечко, А. В.
Колечко, А. В.
Kolechko, A. V.
Ключові слова: велика рогата худоба
травлення
рубець
крупный рогатый скот
пищеварение
рубец
cattle
digestion
rumen
Дата публікації: 2016
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Колечко А. В. Особливості травлення у жуйних тварин [Електронний ресурс] / А. В. Колечко // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. - Сер. «Ветеринарна медицина» / Сумський національний аграрний університет. - Суми : СНАУ, 2016. - Вип. 11 (39). - С. 36-40.
Короткий огляд (реферат): У жуйних тварин важливу роль у перетравленні поживних речовин корму належить передшлункам (рубець, сітка, книжка), місткість яких, наприклад, у дорослої великої рогатої худоби може становити до 200 л. У передшлунках не виділяються травні соки, а процеси травлення відбуваються лише за участю мікроорганізмів — бактерій та інфузорій, які населяють ці відділи травного каналу. Для забезпечення своєї життєдіяльності вони синтезують низку ферментів, а ті, в свою чергу, розщеплюють білки, жири й вуглеводи до простих мономерів, використовують їх, а продукти життєдіяльності мікроорганізмів отримує тварина-хазяїн. Таким чином, здійснюється симбіоз між макроорганізмом і мікроорганізмами передшлунків. У ротовій порожнині жуйних (на відміну від коней і свиней) відбувається поверхневе пережовування корму і змочування його слиною. У жвачных животных важную роль в переваривании питательных веществ корма принадлежит преджелудкам (рубец, сетка, книжка), вместимость которых, например, у взрослого крупного рогатого скота может составлять до 200 л. В преджелудках не выделяются пищеварительные соки, а процессы пищеварения происходят только при участии микроорганизмов — бактерий и инфузорий, населяющих эти отделы пищеварительного канала. Для обеспечения своей жизнедеятельности они синтезируют ряд ферментов, а те, в свою очередь, расщепляют белки, жиры и углеводы до простых мономеров, используют их, а продукты жизнедеятельности микроорганизмов получает животное - хозяин. Таким образом, осуществляется симбиоз между макроорганизмом и микроорганизмами преджелудков. В ротовой полости жвачных (в отличие от лошадей и свиней) происходит поверхностное пережевывание корма и смачивание его слюной.
Опис: Ruminant animals have an important role in the digestion of feed nutrients belongs to perellonet (ru-men, reticulum, omasum), the capacity of which, for example, adult cattle can be up to 200 L. In perellonet not stand out digestive juices and digestive processes occur only with the participation of microorganisms — bacteria and ciliates inhabiting these divisions of the alimentary canal. For their livelihoods they synthesize a number of enzymes, and they, in turn, break down proteins, fats and carbohydrates to simple monomers, use them, and waste products of the microorganisms gets a pet-owner. Thus there is a symbiosis between microorganism and microorganisms of hypothermia. In the oral cavity of ruminants (unlike horses and pigs) is a superficial rehashing of feed and wetting his saliva.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.sau.sumy.ua/handle/123456789/5543
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
11.pdf1,07 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.