Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/5556
Назва: Моніторинг загальної бактеріальної забрудненості молока при різних типах доїння корів
Інші назви: Мониторинг общей бактериальной загрязненности молока при различных типах доения коров
Monitoring of milk general bacterial contamination with different types of cows milking
Автори: Фотіна, Т. І.
Максименко, П. М.
Фотін, А. І.
Фотін, А. В.
Фотина, Т. И.
Максименко, П. М.
Фотин, А. И.
Фотин, А. В.
Fotinad, T. I.
Maksimenko, P. M.
Fotin, A. I.
Fotin, A. V.
Ключові слова: молоко
доїльне обладнання
санітарний стан
молоко
доильное оборудование
санитарное состояние
milk
milking equipment
sanitation
Дата публікації: 2016
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Моніторинг загальної бактеріальної забрудненості молока при різних типах доїння корів [Електронний ресурс] / Т. І. Фотіна, П. М. Максименко, А. І. Фотін, А. В. Фотін // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. - Сер. «Ветеринарна медицина» / Сумський національний аграрний університет. - Суми : СНАУ, 2016. - Вип. 11 (39). - С. 78-83.
Короткий огляд (реферат): У статті наведені данні моніторингу загальної бактеріальної забрудненості молока при різних типах доїння. Одержання сирого молока високої гігієнічної якості, а також проведення належної санітарної обробки всього комплексу молочного доїльного обладнання та інвентарю є надзвичайно актуальною проблемою. Встановлено, що мікробіологічні показники молока свіжонадоєного знаходяться в прямій залежності від санітарного стану доїльного устаткування. Чим більше мікробне забруднення деталей доїльних установок, тим більший вміст мікроорганізмів виявляється у молоці, незалежно від технології одержання. Доведено, що морфологічний склад мікрофлори молока свіжонадоєного безпосередньо залежить від чистоти доїльного устаткування та їх мікробного співвідношення. За умови доброї та задовільної санітарної обробки доїльного устаткування мікрофлора змивів більше, ніж на 50 % була представлена грамнегативними паличками і на 40 % − коковими формами бактерій та грампозитивними паличками. В статье приведены данные мониторинга общей бактериальной загрязненности молока при различных типах доения. Получение сырого молока высокого гигиенической качества, а также проведения надлежащей санитарной обработки всего комплекса молочного доильного оборудования и инвентаря является чрезвычайно актуальной проблемой. Установлено, что микробиологические показатели молока свеженадоенное находятся в прямой зависимости от санитарного состояния доильного оборудования. Чем больше микробное загрязнение деталей доильных установок, тем больше содержание микроорганизмов регистрируется в молоке, независимо от технологии получения. Доказано, что морфологический состав микрофлоры молока свеженадоенного напрямую зависит от чистоты доильного оборудования и их микробного соотношения. Прихорошей и удовлетворительной санитарной обработки доильного оборудования микрофлора смывов больше, чем на 50 % была представлена грамотрицательными палочками и на 40 % - коковыми формами бактерий и грамположительными палочками.
Опис: Milk – an indispensable product of mass and daily consumption. In a balanced diet milk does not have competitors and substitutes. However, during the last decade in our country the number of cows reduced almost in three times. This led to a decrease in milk production. Milks’ providing for population is only at 65-67 % to the rules of good nutrition. However, milk is especially perishable product. It is therefore important not only develop it much, but it should be able to keep this raw and timely deliver customers fresh or recycle in high quality dairy products. However, all the technological intervention in the dairy sector needs clarity, accuracy and adherence to proper sanitary culture. Microbiological factor is a key that influences on the quality and safety of raw milk. The most important source of microbial contamination of milk is whole skin of the udder cows, milking equipment and dairy equipment. The article presents data of monitoring of general bacterial contamination of milk with different types of milking. Getting the raw milk of high quality with hygi-enic and proper sanitization of the entire complex dairy milking equipment and inventory is extremely urgent problem. It was established that microbiological parameters of fresh milk are directly dependent on the health status of milking equipment. The more microbial contamination of parts milking, the greater the con-tent of microorganisms found in milk, regardless of the technology for production. It was proved that morpho-logical composition of fresh milks’ microflora depends on the cleanliness of milking equipment and their mi-crobial ratio. At conditions of good and satisfactory sanitizing of milking equipment washings’ microflora was represented more than 50 % by Gram-negative rods and 40 % - coccoid forms of bacteria and Gram-positive bacilli.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.sau.sumy.ua/handle/123456789/5556
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
21.pdf1,03 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.