Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/5723
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorПетров, Р. В.-
dc.contributor.authorПетров, Р. В.-
dc.contributor.authorPetrov, R. V.-
dc.date.accessioned2018-05-22T08:33:08Z-
dc.date.available2018-05-22T08:33:08Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.citationПетров Р. В. Дослідження стійкості Aeromonas hydrophila до фізичних і хімічних чинників [Електронний ресурс] / Р. В. Петров // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. - Сер. "Ветеринарна медицина" / Сумський національний аграрний університет. - Суми : СНАУ, 2017. - Вип. 1 (40). – С. 70-73.uk_UK
dc.identifier.urihttp://repo.sau.sumy.ua/handle/123456789/5723-
dc.descriptionThe article presents data on the stability of the bacteria Aeromonas hydrophila to external physical and chemical factors, which are used for storage and cooking of carp, the affected aeromonosis. Research conducted at the department of veterinary sanitary examination, microbiology, and zoohygiene safety and quality of animal products Sumy National Agrarian University.To study the stability aeromonad in fishery products at different ways of technological processing studies were conducted using culture A. hydrophila. Produced suspension of the culture in an amount of 1 billion. A. hydrophila in 1 cm3 that are injected into the thick of fish products in ampoules and native. Later used all the basic technological methods used in the fishing industry for disinfection and storage of fish products, cooling, freezing, cooking (cooking, roasting), аmbassador, pickling, finishing microwaves. After the exposure of influence disinfection, hung out with did initially test material in liquid, and in dense nutrient media to detect viability aeromonad. Due to insufficient study of the impact of the current Aeromonas quality and safety of fish meat and the effect of different methods of storage technology in the processing and cooking on aeromonady we have conducted research in that direction. Culture aeromonad can quickly accumulate in muscle tissue, in this regard, fish contaminated by Aeromonas, better immediately after capture to direct heat processing to facilitate the timely prevention of food poisoning in humans. Storage of fish affected A. hydrophila, in terms of the refrigerator cause additional risk of cross contamination with other products.The use of heat treatment according to acceptedtechnological methods, provides disinfection of fish aeromonads. Refrigeration aeromonads not affect viability at conventional processing conditions. Cooling (-1° C) and freezing (-18° C) for 24 hours.The viability not pour culture Aeromonas hydrophila. Heating to 80° C for 2 min. and up to 100° C for 30 sec.; action of a 12 % sodium chloride solution for 30 days by 3 % solution of acetic acid for 24 h.;effectofmicrowavepowerof 480 W for 6 min. or 760 W for 4 min. ensure inactivationof Aeromonas hydrophila.uk_UK
dc.description.abstractУ даній статті наведені дані по стійкості бактерій Aeromonas hydrophila до зовнішніх фізичних і хімічних факторів, які використовують при зберіганні і кулінарній обробці коропа, ураженого аеромонозом. Застосування термічної обробки, згідно прийнятих технологічних прийомів, забезпечує знезараження рибопродуктів від аеромонад. Охолодження і заморожування не впливає на життєздатність аеромонад при звичайних технологічних режимах. В данной статье приведены данные по устойчивости бактерий Aeromonas hydrophila к внешним физическим и химическим факторам, используемым при хранении и кулинарной обработке карпа, пораженного аэромонозом. Применение термической обработки, согласно принятым технологическим приемам, обеспечивает обеззараживание рыбопродуктов от аэромонад. Охлаждение и замораживание не влияет на жизнеспособность аэромонад при обычных технологических режимах.uk_UK
dc.language.isootheruk_UK
dc.publisherСНАУuk_UK
dc.subjectAeromonas hydrophilauk_UK
dc.subjectкоропuk_UK
dc.subjectбезпекаuk_UK
dc.subjectAeromonas hydrophilauk_UK
dc.subjectкарпuk_UK
dc.subjectбезопасностьuk_UK
dc.subjectAeromonas hydrophilauk_UK
dc.subjectcarpuk_UK
dc.subjectsafetyuk_UK
dc.titleДослідження стійкості Aeromonas hydrophila до фізичних і хімічних чинниківuk_UK
dc.title.alternativeИсследование устойчивости Aeromonas hydrophila к физическим и химическим факторамuk_UK
dc.title.alternativeStudy of stability Aeromonas hydrophila to physical and chemical factorsuk_UK
dc.typeOtheruk_UK
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
15.pdf873,29 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.