Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/8522
Назва: Популяційно-генетичні параметри ознак молочної продуктивності корів українських червоно-рябої та чорно-рябої молочних порід
Інші назви: Популяционно-генетические параметры признаков молочной продуктивности коров украинских красно-пестрой и черно-пестрой молочных пород
Population-genetic parameters of dairy productivity traits of cows of Ukrainian Red-and-White and Black-and-White dairy breeds
Автори: Бардаш, Дмитрій Олександрович
Бардаш, Дмитрий Александрович
Bardash, D. O.
Ключові слова: українська червоно-ряба молочна
українська чорно-ряба молочна
корови
украинская красно-пестрая молочная
украинская черно-пестрая молочная
коровы
Ukrainian Red-and-White milk
Ukrainian Black-and-White milk
cows
Дата публікації: 2019
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Бардаш Д. О. Популяційно-генетичні параметри ознак молочної продуктивності корів українських червоно-рябої та чорно-рябої молочних порід [Електронний ресурс] / Д. О. Бардаш // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Тваринництво» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2019. – Вип. 3 (38). – С. 73-77.
Короткий огляд (реферат): Дослідження популяційно-генетичних параметрів ознак молочної продуктивності проведено на поголів’ї корів українських червоно-рябої та чорно-рябої молочних порід. Досліджували успадковуваність, кореляційну мінливість та повторюваність надою, вмісту жиру та загального виходу молочного жиру. Коефіцієнти успадковуваності ознак, які характеризують молочну продуктивність корів, відрізняються певною мінливістю в залежності від оцінюваної лактації та породи, але в усіх випадках достовірні за різного ступеня критерію Фішера. Надій, вміст жиру в молоці та загальний вихід молочного жиру майже однаковою мірою детермінуються генотипом тварин з незначною різницею у межах лактацій. Величини коефіцієнтів успадковуваності надою за враховані лактації корів української червоно-рябої молочної породи ТОВ «Млинівський комплекс» показують, що цей показник на 21,5-28,5 відсотків залежить від спадкових чинників і, відповідно, на 71,5-78,5% – від паратипових. У стаді з розведення української чорно-рябої молочної породи племінного заводу ПП “Буринське” коефіцієнти успадковуваності надою дещо нижчі (h2 = 0,184-0,224). Вміст жиру в молоці відрізняється у порівнянні з величиною надою істотно вищими коефіцієнтами успадковуваності незалежно від лактації та породи з мінливістю 0,341-0,405. Кореляція між надоєм і вмістом жиру в молоці корів української червоно-рябої молочної породи ТОВ «Млинівський комплекс» становила у межах -0,081 … -0,192, а чорно-рябої молочної породи племінного заводу ПП “Буринське” у межах врахованих лактацій -0,107…-0,183. Достатньо високі та достовірні коефіцієнти повторюваності надою та виходу молочного жиру між першою та другою лактаціями у стаді ТОВ «Млинівський комплекс» (0,433 і 0,455) та ПП “Буринське” (0,391 і 0,505) свідчить про можливість ефективного добору корів за цими важливими продуктивними ознаками уже за першу лактацію. Исследование популяционно-генетических параметров признаков молочной продуктивности проведен на поголовье коров украинских красно-пестрой и черно-пестрой молочных пород. Исследовали наследуемость, корреляционная изменчивость и повторяемость надоя, содержания жира и общего выхода молочного жира.
Опис: The study population-genetic parameters of milk productivity traits was carried out on the cows stock of Ukrainian Red-and-White and Black-and-White dairy breeds. The heritability, correlation variability and repeatability of milk yield, fat content and total milk fat yield were investigated. The coefficients of heritability traits that characterize dairy productivity of cows, differed in some variability depending on the estimated lactation and breed, but in all cases were reliable under different degrees of Fisher's criterion. Milk yield, milk fat content and total milk fat yield were almost equally determined by the genotype of animals with little difference within lactations. The values of milk yield heritability coefficients for accounted lactation of cows of Ukrainian Red-and-White dairy breed LLC "Mlynivsky Complex" showed that this indicator was depending on hereditary factors by 21.5-28.5 percent and 71.5-78.5% - from paratypical, respectively. In the herd of breeding Ukrainian Black-and-White dairy breed in the breeding plant PE "Burynske" the heritability coefficients of milk yield were slightly lower (h2 = 0.184-0.224). The fat content of milk was different in comparison with milk yield value by significantly higher heritability coefficients regardless of lactation and breed with variability in 0,341-0,405. The correlation between milk yield and fat content in cow’s milk of Ukrainian Red-and-White dairy breed LLC "Mlynivsky Complex" was within -0.081… -0.192, and Black-and-White dairy breed of breeding plant PE "Burynske" within recorded lactations – 0.107 ... -0.183. High enough and reliable coefficients of milk yield and milk fat heritability between the first and second lactations in the herd of "Mlynivsky Complex" LLC (0.433 and 0.455) and PE Burynske (0.391 and 0.505) indicated to the possibility of efficient selection of cows by these important productive traits for the first lactation.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8522
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
4.pdf502,72 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.