Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8534
Назва: Вплив якості кукурудзяного силосу на використання, перетравлення та баланс речовин в організмі овець (перше повідомлення)
Інші назви: Влияние качества кукурузного силоса на использование, переваривания и баланс веществ в организме овец (первое сообщение)
The effect of corn silage quality on usage for digestion and balance of the body of sheep (first message)
Автори: Камбур, Марія Дмитрівна
Замазій, Андрій Анатолійович
Калашник, Олександр Миколайович
Камбур, Марья Дмитриевна
Замазий, Андрей Анатольевич
Калашник, Александр Николаевич
Kambur, M. D.
Zamazіi, A. A.
Kalashnik, O. M.
Ключові слова: вівці
кукурудзяний силос
перетравлення
овцы
кукурузный силос
переваривания
sheep
corn silage
digestion
Дата публікації: 2019
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Камбур М. Д. Вплив якості кукурудзяного силосу на використання, перетравлення та баланс речовин в організмі овець (перше повідомлення) [Електронний ресурс] / М. Д. Камбур, А. А. Замазій, О. М. Калашник // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Ветеринарна медицина» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2019. – Вип. 3 (46). – С. 3-8.
Короткий огляд (реферат): В статті наведені результати досліджень, щодо впливу умов силосування кукурудзи на його якість, поїдання та перетравлення в організмі овець. Встановлено, що співвідношення окремих часток маси кукурудзи залежить від ступеня спілості кукурудзяної маси. За умов використання кукурудзи молочно-воскової стиглості, маса стебелів, в середньому, становить 27,30 %, що на 5,41 % більше, ніж за умов використання кукурудзи воскової стиглості зерна. Об’єм листя у першому варіанті досліду був на рівні 40,5 %, що в 1,19 раза більше, ніж за умов використання кукурудзи воскової стиглості зерна. В той же час, маса зерна у силосі була в 1,31 раза менше за умов використання для силосування кукурудзи молочно-воскової стиглості. Доведено, що підвищення розмірів подрібнення кукурудзи з молочно - восковою стиглістю зерна до 2,0- 3,0 см та за умов зниження параметрів ущільнення маси силосу від 400 до 600 кг/м3 супроводжується накопиченням масляної кислоти від 0,13 до 3,40 %. За умов використання кукурудзи воскової стиглості зерна та подрібнення її від 2,0 до 3,0 см, а ущільнення від 400 до 600 кг/м3 , вміст масляної кислоти у силосі коливався від 0,02 до 0,18 %. Вміст каротину у силосі з кукурудзи молочно – воскової стиглості зерна, подрібнення від 1,0 до 2,0 см був в 1, 68, в 1,77, 1,65, в 1, 46 та в 2,75 раза більше, ніж у силосі з кукурудзи воскової стиглості зерна (р ≤ 0,01 – 0, 001). Перетравність органічної і сухої речовини кукурудзяного силосу в організмі овець були досить високими. Найбільш значні відмінності, нами виявлені у перетравлені сирого протеїну, а саме підвищення цього показника 36,24±1,04 % у тварин першої групи до 47,26±2,24 % у овець другої групи і до 44,66±1,86 % у тварин третьої групи за умов згодовування силосу з кукурудзи молочно – воскової стиглості зерна. У тварин, яким згодовували силос з кукурудзи воскової стиглості зерна, перетравність сирого протеїну була на 9,29%, на 19,89 % та на 2,01 % менше, ніж у тих, яким згодовували силос з кукурудзи молочно – воскової стиглості зерна. В статье приведены результаты исследований, о влиянии условий силосования кукурузы на его качество, поедание и переваривание в организме овец. Установлено, что соотношение отдельных частиц массы кукурузы зависит от степени спелости кукурузной массы.
Опис: The article presents the results of studies on the effect of corn silage conditions on its quality, eating and digestion in the body of sheep. It is established that the ratio of individual particles of corn weight depends on the degree of ripeness of the corn mass. In the case of maize waxy degree of ripeness, the weight of stems, on average, is 27.30%, which is 5.41% more than when maize waxy degree of ripeness is used. The volume of foliage in the first version of the experiment was at the level of 40.5%, which is 1.19 times more than when using corn waxy ripeness of grain. At the same time, the weight of the grain in the silage was 1.31 times less than when it is used for silage corn of milky-wax degree of ripeness. It has been proved that increasing of the size of grinding corn with milk-waxy ripeness of grain to 2.0 - 3.0 cm and under conditions of reducing the parameters of silage weight consolidation from 400 to 600 kg / m3 is accompanied by the accumulation of oil acid from 0.13 to 3.40%. With the use of corn waxy degree of ripeness of the grain and grinding it from 2.0 to 3.0 cm and the seal from 400 to 600 kg / m3, the content of butyric acid in the silo ranged from 0.02 to 0.18%. Carotene content of corn silage of milky-waxy degree of ripeness of grain, grinding from 1.0 to 2.0 cm was 1, 68, 1.77, 1.65, 1, 46 and 2.75 times more than in corn silage of waxy ripeness of grain (p ≤ 0,01 - 0,001). The digestibility of organic and dry matter of corn silage in the body of sheep was quite high. The most significant differences we found in digestion of crude protein, namely the increase of this figure 36.24 ± 1.04% in animals of the first group to 47.26 ± 2.24% in sheep of the second group and to 44.66 ± 1.86 % in animals of the third group under conditions of feeding of silage from corn of milk – wax degree of ripeness of grain. In animals fed corn silage with a waxy degree of ripeness of grain, the digestibility of crude protein was 9.29%, 19.89% and 2.01% less than in those who fed corn silage with milky – waxy degree of ripeness of grain. In the future, these studies will allow the effective use of corn silage of milky - waxy degree of ripeness of grain in feeding sheep.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8534
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
1.pdf659,2 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.