Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/8540
Назва: | Визначення якості м'яса птиці за ураження ектопаразитами |
Інші назви: | Определение качества мяса птицы за поражения эктопаразитами Determination of quality of poultry meat in case of damage to ectoparasites |
Автори: | Нагорна, Людмила Володимирівна Вовк, Богдан Андрійович Дубініна, Дарина Костянтинівна Нагорная, Людмила Владимировна Вовк, Богдан Андреевич Дубинина, Дарья Константиновна Nagornaya, L. V. Vovk, B. A. Dubinina, D. K. |
Ключові слова: | якість м’яса птиця ектопаразити качество мяса птица эктопаразиты meat quality poultry ectoparasites |
Дата публікації: | 2019 |
Видавництво: | СНАУ |
Бібліографічний опис: | Нагорна Л. В. Визначення якості м'яса птиці за ураження ектопаразитами [Електронний ресурс] / Л. В. Нагорна, Б. А. Вовк, Д. К. Дубініна // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Ветеринарна медицина» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2019. – Вип. 3 (46). – С. 50-55. |
Короткий огляд (реферат): | Отримання якісної та безпечної продукції птахівництва не можливе без комплексного підходу та грамотного вирішення питань біобезпеки в господарствах. В умовах вирощування птиці за використання інтенсивних технологій досить гострою є проблема ураження птиці ектопаразитами, зокрема курячим кліщем Dermanyssus gallinae. Ураження птиці тимчасовими та постійними ектопаразити є причиною погіршення якісних характеристик тушок птиці, відповідно в статті представлено результати щодо дослідження їх вказаних показників. Для дослідження відбирали тушки птиці забійних кондицій з господарств, неблагополучних щодо червоного курячого кліща Dermanyssus gallinae. В ході досліджень доведено, що забійний вихід м’яса у курей, які були інвазовані ектопаразитами, був меншим, порівняно із забійним виходом м’яса птиці, отриманої з благополучних щодо ектопаразитозів господарств. У м’ясі хворої птиці збільшувався вміст вологи на 2-3 % та протеїну на 1-2 % при одночасному зниженні кількості жиру в середньому на 4 %. Внаслідок дослідження було встановлено, що виявлені у м’ясі зміни вказували на розвиток патологічних процесів, які спричиняли до інтенсифікації процесів його псування. Дослідженнями тушок, які були отримані від здорової птиці, встановлено, що вони зберігали свіжість протягом 9 діб, а тушки, отримані від хворої птиці, вже на 5 добу не відповідали показникам свіжості м’яса. Отже, на підставі проведеного комплексу досліджень нами встановлено, що якісні показники м’яса здорової та хворої птиці відрізнялися. Прижиттєве ураження птиці ектопаразитами викликало зміни хімічного складу м’яса, зниження його калорійності та біологічної цінності. Получение качественной и безопасной продукции птицеводства невозможно без комплексного подхода и грамотного решения вопросов биобезопасности в хозяйствах. В условиях выращивания птицы за использование интенсивных технологий достаточно остро стоит проблема поражения птицы эктопаразитами, в частности куриным клещом Dermanyssus gallinae. |
Опис: | Introduction. Obtaining high-quality and safe poultry products is impossible without an integrated approach and competent solution of biosafety issues in farms. In conditions of poultry rearing using intensive technologies, the problem of ectoparasitic poultry damage, in particular the chicken tick Dermanyssus gallinae, is quite acute. The defeat of the bird by temporary and permanent ectoparasites is the reason for the deterioration of the quality characteristics of poultry carcasses. The goal of the work. The purpose of our research was to determination of the quality of poultry meat when affected by ectoparasites. Materials and methods of research. These studies were conducted under the conditions of the Department of Veterinary Expertise, Microbiology, Zohygiene and Safety and Quality of Livestock Products of Sumy National Agrarian University. For the study, carcasses of poultry of slaughter conditions were selected from a farm unsuccessful for the red chicken tick Dermanyssus gallinae. Results of research and discussion. In the course of the studies, it was proved that the slaughter yield of meat in chickens that were infected with ectoparasites was less compared to the slaughter yield of poultry meat obtained from farms or poultry houses that are relatively ectoparasite. In the meat of sick poultry, the moisture content increased by 2-3% and protein by 1-2%, while at the same time reducing the amount of fat by an average of 4%. As a result of studies, it was found that the changes found in meat indicated the development of pathological processes in meat, which led to the intensification of spoilage processes. Studies of carcasses obtained from healthy poultry found that they retained freshness for 9 days, and carcasses received from sick poultry, already for 5 days did not match the freshness of meat. Conclusions and prospects for further research. Based on a set of studies, we found that the qualitative indicators of meat of healthy and sick poultry differed. Intravital damage to poultry by ectoparasites caused changes in the chemical composition of meat, a decrease in its calorie content and biological value. In the future, it is planned to determine the qualitative characteristics of poultry carcasses in the associated course of nematodes and aсarosis. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8540 |
Розташовується у зібраннях: | Науковий журнал "Вісник СНАУ" |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
7.pdf | 596,94 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.