Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8675
Назва: Насіння конопель (Cannabis sativa L.) як джерело незамінних харчових компонентів
Інші назви: Семена конопли (Cannabis sativa L.) как источник незаменимых пищевых компонентов
Cannabis seeds (Cannabis sativa L.) as a source of irreplaceable food components
Автори: Верещагін, Ігор Володимирович
Кандиба, Наталія Миколаївна
Верещагин, Игорь Владимирович
Кандыба, Наталья Николаевна
Vereshchahin, I. V.
Kandyba, N. M.
Ключові слова: конопля
олія
жирні кислоти
конопля
масло
жирные кислоты
hemp
oil
fatty acids
Дата публікації: 2020
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Верещагін І. В. Насіння конопель (Cannabis sativa L.) як джерело незамінних харчових компонентів [Електронний ресурс] / І. В. Верещагін, Н. М. Кандиба // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Агрономія і біологія» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2020. – Вип. 2 (40). – С. 3-13.
Короткий огляд (реферат): У статті викладено результати аналізу літературних джерел, що містять дані досліджень про жирнокислотний склад олії конопель посівних (Cannabis sativa L.). На сьогоднішній день коноплі посівні впевнено займають сегмент ринку харчових продуктів, збільшуючи їх асортимент. З давніх часів коноплі слугували джерелом волокна, з якого виготовляли тканий одяг, а насіння вживали в їжу. Пізніше у районах коноплярства з насіння культури видобували поживну олію. У ХХ столітті дослідники звернули увагу на олію конопель і детально описали її жирнокислотний склад. Наявність в олії конопель поліненасичених кислот (ώ-3), зокрема ліноленової, ставить цю культуру в ряд найбільш цінних. Також було виявлено цілий комплекс інших жирних кислот, таких як пальмітинова, пальмітолеїнова, стеаринова, олеїнова, ліноленова, γ-ліноленова, арахідонова, бегенова, лігноцеринова та ін. Згідно даних різних авторів, сучасні сорти кон пель, як вітчизняної, так і зарубіжної селекції, відзначаються різним співвідношенням жирних кислот в олії, при цьому переважають ненасичені кислоти. Лінолева, ліноленова та арахідонова жирні кислоти (або вітамін F) запобігають відкладанню холестерину в артеріях, забезпечують здоровий стан шкіри і волосся, позитивно впливають на активність залоз внутрішньої секреції, допомагають знизити масу тіла, спалюючи насичені жири. Вказані жирні кислоти є джерелом утворення в організмі біологічно активних речовин – простогландинів. Особливо цінним у конопляній олії є наявність лінолевої, ліноленової та гаммаліноленової кислот. Ці важливі кислоти у значних кількостях зустрічаються у природі досить рідко. В кількісному складі співвідношення гліцеридів цих кислот у конопляній олії становить 3 : 1 (56 лінолевої та 19 % ліноленової). Найбільш важливою фізіологічною дією поліненасичених жирних кислот є сильний протисклеротичний ефект, здатність знижувати холестерин у крові, зменшувати зростання і навіть розсмоктувати атеросклеротичні бляшки. Вживання α-ліноленової кислоти запобігає окисленню ліпідів клітинних мембран, резистентності до інсуліну, сприяє нормальному розвитку плоду, процесам росту, правильному розвитку головного мозку, органів зору, статевих залоз, поліпшує біохімію нервової системи, роботу синапсів, передачу нервових імпульсів, мозкову активність, регулювання артеріального тиску та рівень холестерину в крові. Також у статті висвітлено питання агрономічної характеристики плоду конопель та особливості процесів ліпідоутворення. В статье изложены результаты анализа литературных источников, содержащих данные исследований жирнокислотный состав масла конопли посевной (Cannabis sativa L.). На сегодняшний день конопли посевные уверенно занимают сегмент рынка пищевых продуктов, увеличивая их ассортимент. С давних времен конопли служили источником волокна, из которого изготавливали тканый одежду, а семена употребляли в пищу. Позже в районах коноплеводства из семян культуры добывали питательную масло. В ХХ веке исследователи обратили внимание на масло конопли и подробно описали ее жирнокислотный состав. Наличие в масле конопли полиненасыщенных кислот (ώ-3), в частности линоленовой, ставит эту культуру в ряд наиболее ценных. Также был выявлен целый комплекс других жирных кислот, таких как пальмитиновая, Пальмитолеиновая, стеариновая, олеиновая, линоленовая, γ-линоленовая, арахидоновая, Бегеновая, Лигноцериновая и др. По данным различных авторов, современные сорта конопли, как отечественной, так и зарубежной селекции, отмечаются различным соотношением жирных кислот в масле, при этом преобладают ненасыщенные кислоты. Также в статье освещены вопросы агрономической характеристики плода конопли и особенности процессов липидообразования.
Опис: The article presents the results of the analysis of literature sources that contain research data on the fatty acid composition of hemp oil (Cannabis sativa L.). Today, sown hemp is confidently occupying a segment of the food market, increasing the range. From ancient times the hemp was used as a source of fiber, from which woven garments were made, and the seeds were eaten. Later, nutritious oil was extracted from the seeds of the crop in the areas of hemp growing. In the twentieth century, researchers noticed to hemp oil and described in detail its fatty acid composition. The presence of polyunsaturated acids (ώ-3), in particular linolenic, in hemp oil puts the crop among the most valuable. A whole complex of other fatty acids was also found, such as palmitic, palmitoleic, stearic, oleic, linolenic, γ-linolenic, arachidonic, behenic, lignoceric, and others. According to various authors, modern varieties of hemp, both domestic and foreign selection, are characterized by different ratios of fatty acids in the oil, with unsaturated acids predominating. Linoleic, linolenic and arachidonic fatty acids (or vitamin F) prevent the deposition of cholesterol in the arteries, ensure healthy skin and hair, have a positive effect on the activity of the endocrine glands, help reduce body weight by burning saturated fats. These fatty acids are a source of formation in the body of biologically active substances ‒ prostaglandins. Especially valuable in hemp oil is the presence of linoleic, linolenic and gamma-linolenic acids. These important acids are found in large quantities in nature quite rarely. In the quantitative composition of the ratio of glycerides of these acids in hemp oil 3 : 1 (56 linoleic and 19 % linolenic). The most important physiological action of polyunsaturated fatty acids is a strong antisclerotic effect, the ability to lower blood cholesterol, reduce growth and even resorb atherosclerotic plaques. The use of α-linolenic acid prevents the oxidation of cell membrane lipids, insulin resistance, promotes normal fetal development, growth processes, proper development of the brain, visual organs, gonads, improves the biochemistry of the nervous system, synapses, nerve impulse trans mission, brain blood pressure and blood cholesterol levels. The article also covers the agronomic characteristics of hemp fruit, as well as the peculiarities of lipid formation processes.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8675
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
1.pdf595,5 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.