Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/8723
Назва: Характеристика якісного складу молока корів української бурої молочної породи
Інші назви: Характеристика качественного состава молока коров украинской бурой молочной породы
Characteristics of qualitative composition of milk of cows of ukrainian brown dairy breed
Автори: Чернявська, Тетяна Олексіївна
Чернявская, Татьяна Алексеевна
Chernyavska, Tetyana Oleksiivna
Ключові слова: молоко
порода
кореляція
молоко
порода
корреляция
milk
breed
correlation
Дата публікації: 2020
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Чернявська Т. О. Характеристика якісного складу молока корів української бурої молочної породи [Електронний ресурс] / Т. О. Чернявська // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Тваринництво» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2020. – Вип. 3 (42). – С. 82-86.
Короткий огляд (реферат): Проаналізовані літературні джерела з вивчення породних особливостей складових молока корів. Досліджені породні особливості вмісту окремих складових молока. Важливим показником, який характеризує якість молока є кількість соматичних клітин в молоці. Доведено, що цей показник є достовірним показником захворювання корів на субклінічний мастит. Це обумовлює, для підвищення конкурентоспроможності молочного скотарства впровадження регулярного моніторингу якісних показників молока. Першочерговим завданням є оцінка тварин вітчизняних порід. Це пояснюється не великою кількістю досліджень. Вирішення цього питання обумовило проведення досліджень на поголів’ї української бурої молочної породи, яке утримується в Державному Підприємстві «Дослідне Господарство агрофірма «Надія» Інституту сільського господарства Північного Сходу Національної академії аграрних наук України» Роменського району. Визначення вміст складових молока проводили у випробувальному центрі інституту тваринництва НААН України на обладнанні фірми Bentley. Ми досліджували біохімічний склад молока корів і встановили, що тварини української бурої молочної породи мають достатній вміст жиру та білка в молоці. Встановлена залежність вмісту складових молока від віку тварин. Повновікові тварини переважали за вмістом білка, казеїну, сухої речовини та сухого знежиреного молочного залишку первісток. Середній вміст соматичних клітин в молоці відповідав фізіологічній нормі. Встановлено, що з збільшенням віком у корів збільшується вміст соматичних клітин в молоці. Між окремими якісними показниками молока виявлений зв'язок різного напрямку та рівня достовірності. Позитивний зв'язок встановлений між вмістом в молоці жиру та білка, жиру та сухої речовини, білка та казеїну, білка та сухого знежиреного молочного залишку. також встановлено, що у повновікових тварин сила зв’язку збільшується. Встановлений достовірний негативний кореляційний зв'язок між кількістю соматичних клітин у молоці та вмістом сухого знежиреного молочного залишку і лактози. Подальше вдосконалення української бурої молочної породи повинно бути направлене на підтримання та покращення якісного складу молока. Проанализированы литературные источники по изучению породных особенностей составляющих молока коров. Исследованы породные особенности содержания отдельных составляющих молока. Важным показателем, характеризующим качество молока является количество соматических клеток в молоке. Доказано, что этот показатель является достоверным показателем заболевания коров субклинический мастит. Это обусловливает, для повышения конкурентоспособности молочного скотоводства внедрения регулярного мониторинга качественных показателей молока. Первоочередной задачей является оценка животных отечественных пород. Это объясняется не большим количеством исследований. Решение этого вопроса обусловило проведение исследований на поголовье украинской бурой молочной породы, которое содержится в Государственном Предприятии «Опытное Хозяйство агрофирма« Надежда »Института сельского хозяйства Северо-Востока Национальной академии аграрных наук Украины» Роменского района. Определение содержание составляющих молока проводили в испытательном центре института животноводства НААН Украины на оборудовании фирмы Bentley. Мы исследовали биохимический состав молока коров и установили, что животные украинской бурой молочной породы имеют достаточное содержание жира и белка в молоке. Установлена зависимость содержания составляющих молока от возраста животных. Среднее содержание соматических клеток в молоке отвечал физиологической норме. Установлено, что увеличением возрастом у коров увеличивается содержание соматических клеток в молоке. Между отдельными качественными показателями молока выявлена связь различного направления и уровня достоверности. Положительный связь установлена между содержанием в молоке жира и белка, жира и сухого вещества, белка и казеина, белка и сухого обезжиренного молочного остатка. Также установлено, что в полновозрастные животных сила связи увеличивается. Установлена достоверная отрицательная корреляционная связь между количеством соматических клеток в молоке и содержанием сухого обезжиренного молочного остатка и лактозы. Дальнейшее совершенствование украинской бурой молочной породы должно быть направлено на поддержание и улучшение качественного состава молока.
Опис: The analysis of literature sources on the issue of breed characteristics of qualitative indicators of milk productivity of cows is carried out. Breed features concerning the content of separate components of milk are revealed. One of the important criteria for the quality of raw milk is the number of somatic cells in milk, given that they are a reliable indicator of cows' disease of mastitis. Therefore, to monitor the competitiveness of dairy farming requires regular monitoring of milk quality. This applies primarily to animals of domestic breeds, due to the small number of studies. The solution to this issue has led to research on the livestock of the Ukrainian brown dairy breed, which is kept in the State Enterprise "Experimental Farm agrofirm "Nadiya" of the Institute of Agriculture of the Northeast of the National Academy of Agrarian Sciences of Ukraine." The content of milk components was determined in the laboratory of the Institute of Animal Husbandry of the National Academy of Agrarian Sciences of Ukraine on Bentley equipment. We analyzed the qualitative characteristics of milk productivity of cows and found that animals of the Ukrainian brown dairy breed have a sufficient content of fat and protein in milk. The dependence of the content of milk components on the age of animals is revealed. Thus, adult animals had an advantage in terms of protein, casein, dry matter and dry nonfat milk residue over the first-born cows. The average content of somatic cells in milk corresponded to the physiological norm. It was found that with increasing age in cows increases the content of somatic cells in milk. The connection of different direction and level of reliability between separate qualitative indicators of milk is revealed. A positive relationship has been established between the content of fat and protein in milk, fat and dry matter, protein and casein, protein and dry skim milk residue. it has also been found that in adult animals the bond strength increases. A significant negative correlation was found between the number of somatic cells in milk and the content of dry nonfat milk residue and lactose. Further improvement of the Ukrainian brown dairy breed should be aimed at improving the quality of milk.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8723
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
9.pdf621,31 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.