Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/9477
Назва: Амінокислотний склад молока здорових корів та хворих на кетоз
Інші назви: Аминокислотный состав молока здоровых коров и больных кетозом
Aminoacid composition of milk of healthy cows and cows with ketosis
Автори: Герун, Інеса Володимирівна
Герун, Инесса Владимировна
Gerun, Inessa
Ключові слова: білок молока
амінокислотний склад
харчова цінність
белок молока
аминокислотный состав
пищевая ценность
milk protein
amino acid composition
nutritional value
Дата публікації: 2020
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Герун І. В. Амінокислотний склад молока здорових корів та хворих на кетоз [Електронний ресурс] / І. В. Герун // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Ветеринарна медицина» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2020. – Вип. 3 (50). – С. 3-8.
Короткий огляд (реферат): Дефіцит білкового харчування є актуальним як до населення країн з сталим економічним розвитком так і до розвиваючих. Проблема якісного та безпечного харчування населення була і залишається не вирішеною в усьому світі. Отже питання збалансування раціонів для населення є одним із найбільш актуальним для створеної при Організації Об’єднаних Націй продовольчої та сільськогосподарської організації (ФАО). Дослідженню амінокислотного складу білків молока корів приділено значна кількість робіт. Наші дослідження та їх результати направленні на виявленні змін амінокислотного складу білків молока за захворювання корів на кетоз та оцінки харчової цінності молока. От же результати наших досліджень показують, що є зміни вмісту в сторону зменшеннямайже всіх амінокислоти і особливо не замінних які відіграють важливу роль у житті людини так як вони не синтезуються в організмі. Так, за нашими даними вміст амінокислоти валін зменшений 22,6 %. Разом з тим бачимо що зменшився також вміст амінокислоти Фенілаланін на 10,1%. Амінокислота лейцин при захворюванні на кетоз знаходиться практично на одному рівні. Вміст незамінної амінокислоти ізолейцин за кетозу зменшився на 39,4%. Наші дослідження показують що кількість треоніну та метіоніну зменшена на 40,2 та 80,7 % відповідно. В білку молока корів є одна із амінокислот яка вважається напівнезамінною для людини, це - аргінін. При захворюванні на кетоз вміст аргініну зменшений на 33,3 %. Аналіз результатів дослідження вмісту замінних амінокислот показав що значна їх частина також має негативну тенденцію. Так, вміст таких амінокислот як пролін та гістідін зменшився на 20,9 та 22,3 % відповідно. Також на 4 та 13,2 % відповідно зменшився вміст таких амінокислот як гліцин та глютамінова кислота. Суттєве зменшення вмісту відзначили у таких амінокислот як лізин та тирозин на 40,8 та 69,5 %. Але нами також відмічено що вміст таких замінних амінокислот як серин та аспаргинова кислота збільшився на 10,5 та 9,5 %відповідно. Отже таке захворювання як кетоз корів призводить не тільки до зниження продуктивності а і до втрати біологічної цінності молока та вироблених із нього молочних продуктів. Дефицит белкового питания является актуальным как к населению стран с устойчивым экономическим развитием так и в развивающих. Проблема качественного и безопасного питания населения была и остается нерешенной во всем мире. Так что вопрос сбалансирования рационов для населения является одним из Наиболее актуальным для созданной при Организации Объединенных Наций продовольственной и сельскохозяйственной организации (ФАО). Исследованию аминокислотного состава белков молока коров уделено значительное количество работ. Наши исследования и их результаты ориентированы на выявление изменений аминокислотного состава белков молока за заболевания коров кетоз и оценки пищевой ценности молока.
Опис: Protein deficiency is relevant both to the population of countries with sustainable economic development and to developing countries. The problem of quality and safe nutrition has been and remains unresolved around the world. Thus, the issue of balancing rations for the population is one of the most relevant for the Food and Agriculture Organization (FAO) established at the United Nations. A significant amount of work has been devoted to the study of the amino acid composition of cow's milk proteins. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). A significant amount of work has been devoted to the study of the amino acid composition of cow's milk proteins. Our research and their results are aimed at identifying changes in the amino acid composition of milk proteins in cows with ketosis and assessing the nutritional value of milk. However, the results of our research show that there are changes in the content in the direction of reducing almost all amino acids and especially non-replaceable ones that play an important role in human life because they are not synthesized in the body. Thus, according to our data, the content of the amino acid valine is reduced by 22.6%. However, we see that the amino acid content of phenylalanine also decreased by 10.1%. The amino acid leucine in ketosis is almost at the same level. The content of the essential amino acid isoleucine in ketosis decreased by 39.4%. Our studies show that the amount of threonine and methionine is reduced by 40.2 and 80.7%, respectively. In cow's milk protein is one of the amino acids that is considered semi-essential for humans is arginine. In diseases of ketosis, the content of arginine is reduced by 33.3%. Analysis of the results of the study of the content of substituted amino acids showed that a significant part of them also has a negative trend. Thus, the content of amino acids such as Proline and histidine decreased by 20.9 and 22.3%, respectively. Also, the content of such amino acids as glycine and glutamic acid decreased by 4 and 13.2%, respectively. A significant decrease in the content was noted in such amino acids as lysine and tyrosine by 40.8 and 69.5%. But we also noted that the content of such replacement amino acids serine and aspartic acid increased by 10.5 and 9.5%, respectively. Thus, such a disease as ketosis of cows leads not only to reduced productivity but also to the loss of biological value of milk and dairy products produced from it.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/9477
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
1.pdf330,75 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.