Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/9506
Назва: Потенціал сортів картоплі щодо столових якостей бульб за випробування в умовах північно-східного лісостепу України
Інші назви: Потенциал сортов картофеля по столовых качеств клубней за испытания в условиях северо-восточной лесостепи Украины
Potential of potato varieties by table qualities of tubers during testing in the conditions of the northeastern forest steppe of Ukraine
Автори: Кравченко, Наталія Володимирівна
Подгаєцький, Анатолій Адамович
Бутенко, Євгенія Юріївна
Кравченко, Наталья Владимировна
Подгаецкий, Анатолий Адамович
Бутенко, Евгения Юрьевна
Kravchenko, N. V.
Podgayetsky, A. А.
Butenko, E. Yu.
Ключові слова: картопля
сорти
консистенція бульб
картофель
сорта
консистенция клубней
potatoes
varieties
tuber consistency
Дата публікації: 2021
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Кравченко Н. В. Потенціал сортів картоплі щодо столових якостей бульб за випробування в умовах північно-східного лісостепу України [Електронний ресурс] / Н. В. Кравченко, А. А. Подгаєцький, Є. Ю. Бутенко // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Агрономія і біологія» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2021. – Вип. 1 (43). – С. 26-35.
Короткий огляд (реферат): Наведені результати дослідження з визначення потенціалу сортів картоплі щодо прояву столових якостей бульб, які виконані впродовж 2018‒2020 років та по два обліки щорічно. Незважаючи на вплив на прояв консистенції бульб умов вирощування та зберігання, виявлений високий потенціал окремих з них за вираженням показника. Частка зразків з максимальною консистенцією бульб (9 балів) була в межах 1,8‒8,9 %, а середній бал прояву ознаки – 4,8. Доведена можливість виділення сортів з дуже борошнистими бульбами (9 балів). Частка зразків з такою характеристикою залежно від років виконання дослідження, обліків була в межах 1,7‒12,9 %, а середній бал прояву ознаки – 3,8‒5,6. Виділені сорти, яким властиві не водянисті бульби. Водночас, на вираження показника впливали умови років виконання дослідження та зберігання чим пояснюється відмінність в частці зразків з максимальним проявом ознаки – 3,5-15,0 %, а середнього вираження показника – 4,9‒5,7 бали. У 2018 та 2019 роках не виділено сортів з дуже неприємним запахом бульб. Водночас, у окремих випадках малою виявилась частка зразків з дуже приємним запахом – 0,9‒14,2 %. Відмінності середнього вираження показника також були значними – 5,1‒6,4 бали. Тільки за другого обліку урожаю 2019 року не виділено сортів з не розварюваними бульбами. Проте, частка зразків з максимальним вираженням показника знаходилась в межах 8,9‒33,6 %, а середній бал – 4,7‒6,2. Частка зразків з не темніючи м’якушем була у межах 7,1‒12,4 %, причому однаково найбільшою за обох обліків урожаю 2018 року. Незначною відмінністю характеризувалось середнє вираження показника – 4,3‒5,2 бали. Тільки за другого обліку урожаю 2020 року виділений сорт з дуже поганим смаком. Максимальним проявом ознаки також характеризувався один сорт під час першого обліку 2019 року. За середнім вираженням показника за роками, обліки відрізнялись не значною мірою – 5,3‒5,9 балів. Приведенные результаты исследования по определению потенциала сортов картофеля по проявления столовых качеств клубней, которые выполнены в течение 2018-2020 годов и по два учета ежегодно. Несмотря на влияние на проявление консистенции клубней условий выращивания и хранения, обнаружен высокий потенциал некоторых из них по выражению показателя. Доля образцов с максимальной консистенции клубней (9 баллов) была в пределах 1,8-8,9%, а средний балл проявления признака - 4,8.
Опис: The results of a study to determine the potential of potato varieties for the manifestation of table qualities of tubers, which were performed during 2018–2020 and two surveys per year, are presented. Despite the influence on the manifestation of the consistency of tubers of growing and storage conditions revealed a high potential of some of them in terms of expression. The proportion of samples with the maximum consistency of tubers (9 points) was in the range of 1.8–8.9 %, and the average score of the sign was 4.4–4.8. The possibility of selection of varieties with very floury tubers (9 points) is proved. The share of samples with this characteristic, depending on the years of the study, records was in the range of 1.7–12.9 %, and the average score of the sign – 3.8–5.6. Selected varieties, which are characterized by non-watery tubers. At the same time, the expression of the indicator was influenced by the conditions of years of research and storage, which explains the difference in the proportion of samples with the maximum manifestation of the trait – 3.5–15.0 %, and the average expression of the indicator – 4.9–5.7 points. In 2018 and 2019, no varieties with a very unpleasant smell of tubers were isolated. At the same time, in some cases the share of samples with a very pleasant odor was small – 0.9–14.2 %. Differences in the average expression of the indicator were also signif-icant – 5.1–6.4 points. Only in the second accounting of the 2019 harvest, no varieties with unboiled tubers were isolated. However, the share of samples with the maximum expression of the indicator was in the range of 8.9–33.6 %, and the average score was 4.7–6.2. The share of samples with non-darkening crumb was in the range of 7.1–12.4 %, and the same is the largest for both accounts of the 2018 harvest. The average expression of the indicator was characterized by a small difference – 4.3–5.2 points. Only for the second accounting of the harvest of 2020 the variety with very bad taste is allocated. The maximum manifestation of the trait was also characterized by one variety during the first accounting in 2019. According to the average expression of the indicator of years, the accounts did not differ significantly – 5.3–5.9 points.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/9506
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
3.pdf617,04 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.