Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/9537
Назва: Сучасний стан та шляхи розвитку свинарства в світі та Україні
Інші назви: Современное состояние и пути развития свиноводства в мире и Украине
Current state and ways of pig production in the world and Ukraine
Автори: Михалко, Олександр Григорович
Михалко, Александр Григорьевич
Mykhalko, Oleksandr Hryhorovych
Ключові слова: свинарство
виробництво м’яса
поголів’я свиней
свинарство
виробництво м’яса
поголів’я свиней
pig breeding
meat production
pig population
Дата публікації: 2021
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Михалко О. Г. Сучасний стан та шляхи розвитку свинарства в світі та Україні [Електронний ресурс] / О. Г. Михалко // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Тваринництво» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2021. – Вип. 3 (46). – С. 61-77.
Короткий огляд (реферат): В роботі проведено вивчення сучасного стану галузі свинарства в Україні та світі. Зокрема, було досліджено поточний рівень розвитку виробництва свинини як в загальному плані – по окремим країнам-виробникам, так і більш детально – по Україні. Було висвітлено економічне середовище та державна політика щодо вирощування свиней, виробництва м’яса та формування кон’юктури ринку свинини. Зосереджуючись на поточній ситуації, в статті також розглянуто тенденції майбутнього розвитку вітчизняного свинарства. В роботі окремо вказано основні причини проблемних питань, що є актуальними дотепер та дестабілізують галузь, стримуючи її розвиток. Крім того авторами окреслені шляхи виходу із сьогоднішньої кризи та намічені перспективні напрями роботи виробників свинини на майбутнє. Матеріалом для дослідження слугували праці сучасних науковців, дослідників та експертів у галузі свинарства, статистичні збірники та бази даних, які були узагальнені, проаналізовані, порівняні в розрізі актуальності наукових поглядів, показни-ків виробництва свинини, зміни поголів’я свиней, динаміки та структури показників функціонування ринку свинини. Встановлено, що свинарство в світі перебуває в стані відновлення після тимчасової кризи, яка була спричинена глобальним поширенням африканської чуми свиней та пандемії COVID-19. Світове виробництво свинини характеризується зростанням як обсягів, так і цін на продукцію, перебуваючи в стані високо-конкурентної боротьби, трансформації технологій, інноваційного прогресу. Одночасно галузь свинарства в Україні знаходиться в стані незначної стабілізації після тривалого глибокого занепаду та повільної адаптації до динамічних змін внутрішньої та зовнішньої макроекономічної, конкурентної і епізоотичної обстановки, впровадження нових технологій, нових вимог до якості продукції та способів ведення господарства та змін споживчих настроїв. Вважаємо необхідні кроки з реанімації та інтенсифікації галузі свинарства в Україні варто почати з посилення інвестиційної та інноваційної активності, відродження селекційно-племінної роботи і модернізації сільськогосподарських підприємств та домогосподарств в техніко-технологічному, санітарному, екологічному аспектах в рамках загальногалузевого інтеграційного процесу. В работе проведено изучение современного состояния отрасли свиноводства в Украине и мире. В частности, были исследованы текущий уровень развития производства свинины как в общем плане - по отдельным странам-производителям, так и более детально - по Украине. Были освещены экономическую среду и государственная политика по выращиванию свиней, производства мяса и формирования конъюнктуры рынка свинины. Сосредотачиваясь на текущей ситуации, в статье также рассмотрены тенденции будущего развития отечественного свиноводства. В работе отдельно указаны основные причины проблемных вопросов, актуальных до сих пор и дестабилизируют отрасль, сдерживая ее развитие.
Опис: The article examines the current state of the pig industry in Ukraine and in the world. The current level of development of pork production was also studied both in general - by individual producing countries, and in more detail - in Ukraine. The economic environment and state policy on pig breeding, meat production and the formation of the pork market in the country were covered. Focusing on the current situation, the article considers the trends and future development of domestic pig breeding. The paper separately identifies the main causes of problematic issues that are still relevant and destabilize the industry, hindering its development. In addition, the authors outlined ways out of today's crisis and outlined promising areas of work for pork producers in the future. The material for the study were the works of modern scientists, researchers and experts in the field of pig breeding, statistical collections and databases, which were summarized, analyzed, compared in terms of relevance of scientific views, pork production, changes in pig population, dynamics and structure of market indicators. It has been established that pig farming in the world is recovering from the temporary crisis caused by the global spread of African swine fever and the COVID-19 pandemic. World pork production is characterized by rising both volumes and prices of products, being in a state of highly competitive struggle, transformation of technologies, innovative progress. At the same time, the pig industry in Ukraine is in a state of slight stabilization after a long deep decline and slow adaptation to dynamic changes in internal and external macroeconomic, competitive and epizootic environment, new technologies, new requirements for product quality and ways of managing and changing consumer sentiment. We believe that the necessary steps to resuscitate and intensify the pig industry in Ukraine should begin with strengthening investment and innovation, revival of breeding and modernization of agricultural enterprises and households in technical, technological, sanitary, environmental aspects of the industry integration process.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/9537
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
6.pdf772,56 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.