Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/9538
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorПовод, Микола Григорович-
dc.contributor.authorМихалко, Олександр Григорович-
dc.contributor.authorШпетний, Микола Борисович-
dc.contributor.authorОпара, Віктор Олексійович-
dc.contributor.authorПовод, Николай Григорьевич-
dc.contributor.authorМихалко, Александр Григорьевич-
dc.contributor.authorШпетный, Николай Борисович-
dc.contributor.authorОпара, Виктор Алексеевич-
dc.contributor.authorPovod, Mykola Hryhorovych-
dc.contributor.authorMykhalko, Oleksandr Hryhorovych-
dc.contributor.authorShpetnyi, Mykola Borysovych-
dc.contributor.authorOpara, Viktor Oleksiiovych-
dc.date.accessioned2021-10-12T13:22:26Z-
dc.date.available2021-10-12T13:22:26Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.citationПродуктивні якості відгодівельного молодняку свиней за різного рівня протеїну в раціоні [Електронний ресурс] / М. Г. Повод, О. Г. Михалко, М. Б. Шпетний, В. О. Опара // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Тваринництво» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2021. – Вип. 3 (46). – С. 78-83.uk_UA
dc.identifier.urihttp://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/9538-
dc.descriptionThe article compared the growth rate, safety, feed conversion and economic efficiency of pigs fattening with an additional in-troduction 0.5% of total protein into the "start-15-30" compound feed for piglets in the second stage of rearing, "engraver-30-60" for piglets in the first stages of fattening with live weight from 31 to 60 kg, "finisher 60-90" and "finisher 90-130" for hybrid pigs from crossbred sows of the Irish Large White breed and boars of the Irish Landrace, which were fertilized with the semen of boars of the terminal synthetic line "Maxgro" (♀VB × L) × Mg) at the final stage of multiphase feeding in each of the rearing and fattening periods. It was found that the additional introduction of 0.5% of the total protein in the feed during the feeding period contributed to the better by 1.0% safety of the livestock, higher by 41 g average daily gains and, as a result, more by 2.7 kg of weight on the day of sale. During the fattening period, they spent less on 240 kg of starter compound feed, 640 kg of engraving feed and 750 kg of finishing recipe feed 60-90. At the same time, they consumed 890 kg more than the cheap finisher 90-120. The total amount of feed con-sumed turned out to be 740 kg less in the animals of the experimental group, but due to the difference in the price of various brands of compound feed, its cost was higher for this group by UAH 9583.8. In general, the conversion of feed in the animals of the experi-mental group was 0.13 kg better than the analogs of the control group. According to the complex of signs of fattening performance, the pigs of the research group had the index of fattening qualities by 4.0 points higher than in the animals of the control group. Due to the lower price of the finishing compound feed 90-120 and the higher growth rate of pigs during this period, the feed cost of 1 kg of the increase in pigs, which consumed an additional 0.5% of the total protein, turned out to be UAH 0.49. lower in comparison with animals of the control group. Also by UAH 0.48 was lower and the cost of 1 kg of gain in animals of the experimental group.uk_UA
dc.description.abstractВ статті порівняно інтенсивність росту, збереженість, конверсію корму та економічну ефективність відгодівлі свиней за додаткового введення 0,5% загального протеїну в комбікорм «старт -15-30» для поросят другої фази доро-щування, «гравер-30-60» для підсвинків на першій стадії відгодівлі з живою масою від 31 до 60 кг, «фінішер 60-90» та «фінішер 90-130» для гібридних свиней від помісних свиноматок ірландської великої білої породи та кнурів ірландського ландраса, які були запліднені спермою кнурів термінальної синтетичної лінії «Максгро» (♀ВБ × Л) × ♂Мг) на заключній стадії мультифазної відгодівлі в кожний з періодів дорощування і відгодівлі. Встановлено, що додаткове введення 0,5% загального протеїну в комбікорм сприяло в період відгодівлі кращій на 1,0% збереженості поголів’я, вищми на 41 г середньодобовим приростам і, як результат, більшій на 2,7 кг масі тварин на день реалізації. За час відгодівлі вони витратили менше на 240 кг стартерного комбікорму, на 640 кг граверного і на 750 кг фінішного корму рецепту 60-90. Водночас вони спожили на 890 кг більш дешевого фінішеру 90-120. Загальна кількість спожитого корму виявилась меншою на 740 кг у тварин дослідної групи, але за рахунок різниці в ціні різних марок комбікорму його вартість була вищою для цієї групи на 9583,8 грн. В цілому конверсія корму у тварин дослідної групи виявилась кращою на 0,13 кг в порівнянні з аналогами контрольної групи. За комплексом ознак відгодівельної продуктивності свині дослідної групи мали індекс відгодівельних якостей на 4,0 бали вищим в порівнянні з тваринами контрольної групи. За рахунок більш низької ціни фінішного комбікорму 90-120 та вищої інтенсивності росту свиней в цей період, кормова собівартість 1 кг приросту свиней, які споживали додатково 0,5% загального протеїну, виявилась на 0,49 грн. нижчою в порівнянні з тваринами контрольної групи. Також на 0,48 грн. була нижчою і собівартість 1 кг приросту у тварин дослідної групи. В статье по сравнению интенсивность роста, сохранность, конверсию корма и экономическую эффективность откорма свиней дополнительного введения 0,5% общего протеина в комбикорм «старт -15-30» для поросят второй фазы дорощивание, «гравер-30-60» для поросят на первой стадии откорма с живой массой от 31 до 60 кг, «финишер 60-90» и «финишер 90-130» для гибридных свиней от поместных свиноматок ирландской крупной белой породы и хряков ирландского ландраса, которые были оплодотворены спермой хряков терминальной синтетической линии « Максгро »(♀ВБ × Л) × ♂Мг) на заключительной стадии мультифазном откорме в каждый из периодов доращивания и откорма.uk_UA
dc.language.isootheruk_UA
dc.publisherСНАУuk_UA
dc.subjectвідгодівляuk_UA
dc.subjectконверсія кормуuk_UA
dc.subjectінтенсивність ростуuk_UA
dc.subjectоткормuk_UA
dc.subjectконверсия кормаuk_UA
dc.subjectинтенсивность ростаuk_UA
dc.subjectfatteninguk_UA
dc.subjectfeed conversionuk_UA
dc.subjectgrowth rateuk_UA
dc.titleПродуктивні якості відгодівельного молодняку свиней за різного рівня протеїну в раціоніuk_UA
dc.title.alternativeПродуктивные качества откормочного молодняка свиней разного уровня протеина в рационеuk_UA
dc.title.alternativeProductive qualities of a fattening young pigs at different levels of protein in the dietuk_UA
dc.typeOtheruk_UA
Appears in Collections:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
7.pdf655,2 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.