Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/10073
Title: Rape as a source of vegetative protein in Ukraine
Other Titles: Ріпак як джерело рослинного білка в Україні
Authors: Mykytyn, М. S.
Melnyk, U. М.
Volchovska-Kozak, О. Ye.
Butenko, A. O.
Davydenko, G. A.
Dubovyk, V. I.
Bakumenko, O. M.
Antonovskyi, O. V.
Poriadynskyi, V. P.
Микитин, М. С.
Мельник, У. М.
Волчовська-Козак, О. Є.
Бутенко, А. О.
Давиденко, Г. А.
Дубовик, В. І.
Бакуменко, О. М.
Антоновський, О. В.
Порядинський, В. П.
Keywords: rapeseed
oil
meal
ріпак
олія
шрот
Issue Date: 2021
Citation: Rape as a source of vegetative protein in Ukraine [Electronic resource] / М. S. Mykytyn, U. М. Melnyk, О. Ye. Volchovska-Kozak [and athers] // Agricultural Mechanization in Asia. – 2021. – Vol. 51. – Р. 887-882. – Режим доступу : https://www.shin-norinco.com/article/rape-as-a-source-of-vegetative-protein-in-ukraine. - Заголовок з екрану.
Abstract: The objective of this research is to determine the role of cultivation, processing and usage of rapeseed in Ukraine. To reach the aim used biochemical, analytical and statistical methods. The study has shown that within recent year’s increased sown areas, crop capacity and gross rapeseed yield. Variety composition of rapeseed represented by over 300 varietal numbers and over 100 hybrids: just 3 with low erucic acid/high glucosinolate content, single with high erucic acid/low glucosinolate and the rest – «double-zero» (low erucic acid, low glucosinolate). According to biochemical analysis of rapeseed, by-products (press cake and meal) can be useful as fodder all species of animals and poultry. Biochemical evaluation of seed and their processing products from registered in Ukraine rapeseed varieties and hybrids indicates their high quality. Therefore, it is possible to increase the introduction of rapeseed press cake and meal from "00" varieties into diets of farm animals and poultry in 1.5-2 times compared with "0" varieties.
Description: Метою даного дослідження є визначення ролі вирощування, переробки та використання ріпаку в Україні. Для досягнення мети використовували біохімічні, аналітичні та статистичні методи. Дослідження показало, що за останній рік збільшилися посівні площі, врожайність та валовий збір ріпаку. Сортовий склад ріпаку представлений понад 300 сортовими номерами та понад 100 гібридами: лише 3 із низьким вмістом ерукової кислоти/високим вмістом глюкозинолату, поодинокі з високим вмістом ерукової кислоти/низьким вмістом глюкозинолату та решта – «подвійний нуль» (низький вміст ерукової кислоти, низький вміст глюкозинолату). ). За даними біохімічного аналізу насіння ріпаку, субпродукти (макух і шрот) можуть бути корисними як корм для всіх видів тварин і птиці. Біохімічна оцінка насіння та продуктів їх переробки від зареєстрованих в Україні сортів і гібридів ріпаку свідчить про їх високу якість. Таким чином, можна збільшити введення в раціони сільськогосподарських тварин і птиці макухи та шроту сортів «00» у 1,5-2 рази порівняно з сортами «0».
URI: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/10073
Appears in Collections:Статті, тези доповідей

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
4.rape-as-a-source-of-vegetative-protein-in-ukraine-60d2cbcc466d0.pdf240,02 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.