Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/10178
Title: Гемостаз та властивості крові корів в період сухостою
Other Titles: Hemostasis and blood properties of cows during the dry season
Authors: Матвійчук, Д. М.
Matviichuk, D. M.
Keywords: гемостаз
кров
властивість
hemostasis
blood
property
Issue Date: 2022
Citation: Матвійчук Д. Гемостаз та властивості крові корів в період сухостою [Електронний ресурс] / Д. Матвійчук // Science and Education a New Dimension. Natural and Technical Sciences. – 2022. – № Х (34), Issue: 268. – Р. 15-18. – Режим доступу : https://seanewdim.com/wp-content/uploads/2022/12/Hemostasis-and-blood-properties-of-cows-during-the-dry-season-D.-M.-Matviichuk.pdf. - Заголовок з екрану
Abstract: Результати проведених досліджень свідчать, що у корів в період сухостою значно змінюються показники крові та її коагуляційні властивості. Найбільш значно ці відмінності нами встановлені у корів в період сухостою. Тромбоцитарний гемостаз корів під час тільності набуває значних змін. Вони свідчать, що впродовж періоду виношування плоду стан судинно-тромбоцитарного гемостазу тварини набуває відповідних закономірностей у динаміці та активності окремих компонентів по мірі підвищення строку тільності тварин. Кількість тромбоцитів в крові корів від першого триместру тільності до кінця третього триместру знижується. Значно знижуються показники тромбінового та протромбінового часу зсідання крові, підвищується потенціал її зсідання.
Description: The results of the research show that the properties of blood and coagulation abilities of blood change significantly in cows during the dry period. Most significantly, we found these differences in cows during the dry season. Platelet hemostasis of cows during pregnancy acquires significant changes. They indicate that during the period of fetal development, the state of vascular-platelet hemostasis of the animal acquires appropriate patterns in the dynamics and activity of individual components as the gestation period of animals increases. The number of platelets in the blood of cows from the first trimester of pregnancy to the end of the third trimester decreases. Significantly reduced thrombin and prothrombin clotting time, increases its clotting potential.
URI: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/10178
Appears in Collections:Статті, тези доповідей

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Matviichuk_J_article.pdf398,42 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.