Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/10331
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorСамілик, М. М.-
dc.contributor.authorДемидова, Є. В.-
dc.contributor.authorБолгова, Н. В.-
dc.contributor.authorSamilyk, Marina M.-
dc.contributor.authorDemidova, Evgenia V.-
dc.contributor.authorBolgova, Natalia V.-
dc.date.accessioned2023-02-03T11:27:49Z-
dc.date.available2023-02-03T11:27:49Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.citationСамілик М. М. Безвідходна технологія переробки дикорослої сировини [Електронний ресурс] / М. М. Самілик, Є. В. Демидова, Н. В. Болгова // Journal of Chemistry and Technologies. – 2022. – № 30 (3). – Р. 394-403. – Режим доступу : https://doi.org/10.15421/jchemtech.v30i3.256924. – Заголовок з екрану.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/10331-
dc.descriptionThe article proposes waste-free technology of processing wild plant raw materials of Hippophae rhamnoides L., Viburnum opulus, Sambucus nigra into powders. Moisture removal mode, which involves pre-dehydration for 1 hour by osmotic dehydration and subsequent drying in infrared dryers can reduce the process duration. The dried materials have final humidity, which allows grinding the dried material into powders ≤0.45 mm. Besides the reduction of the drying period, osmotic dehydration preserves the taste and aromatic properties of derivatives of processed wild berries and their natural color, which makes it possible to use powders as natural food additives in various sectors of the food industry. The proposed mode of heat treatment allows reducing energy consumption for the process and reducing the drying time to 2-2.5 hours. Analysis of the amino acid composition of powders made from derivatives of wild berries showed that they have high biological value and can be used to make functional food products.uk_UA
dc.description.abstractВ статті запропонована безвідходна технологія переробки дикорослої сировини Hippophae rhamnoides L., Viburnum opulus, Sambucus nigra у порошки. Режим видалення вологи, що передбачає попереднє зневоднення протягом 1 години способом осмотичної дегідратації та подальше сушіння в інфрачервоних сушарках дозволяє скоротити тривалість процесу. При цьому висушені матеріали мають кінцеву вологість, яка дозволяє подрібнити висушений матеріал у порошки ≤0,45 мм. Крім зменшення тривалості сушіння, осмотична дегідратація забезпечує збереження смако-ароматичних властивостей похідних продуктів переробки дикорослих ягід, їх природного забарвлення. Це дає можливість застосування порошків в якості натуральних харчових добавок в різних галузях харчової промисловості. Запропонований режим термічної обробки дозволяє зменшити енерговитрати на процес і скоротити час сушіння до 2-2,5 годин. Аналіз амінокислотного складу порошків, виготовлених із похідних переробки дикорослих ягід, показав, що вони мають високу біологічну цінність і можуть використовуватися для створення функціональних харчових продуктів.uk_UA
dc.language.isootheruk_UA
dc.subjectбезвідходна технологіяuk_UA
dc.subjectосмотична дегідратаціяuk_UA
dc.subjectсушінняuk_UA
dc.subjectwaste-free technologyuk_UA
dc.subjectosmotic dehydrationuk_UA
dc.subjectdryinguk_UA
dc.titleБезвідходна технологія переробки дикорослої сировиниuk_UA
dc.title.alternativeWaste-free technology of processing wild plant raw materialsuk_UA
dc.typeOtheruk_UA
Розташовується у зібраннях:Статті, тези доповідей

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
дикоросла сировина.pdf1,25 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.