Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/10331
Title: Безвідходна технологія переробки дикорослої сировини
Other Titles: Waste-free technology of processing wild plant raw materials
Authors: Самілик, М. М.
Демидова, Є. В.
Болгова, Н. В.
Samilyk, Marina M.
Demidova, Evgenia V.
Bolgova, Natalia V.
Keywords: безвідходна технологія
осмотична дегідратація
сушіння
waste-free technology
osmotic dehydration
drying
Issue Date: 2022
Citation: Самілик М. М. Безвідходна технологія переробки дикорослої сировини [Електронний ресурс] / М. М. Самілик, Є. В. Демидова, Н. В. Болгова // Journal of Chemistry and Technologies. – 2022. – № 30 (3). – Р. 394-403. – Режим доступу : https://doi.org/10.15421/jchemtech.v30i3.256924. – Заголовок з екрану.
Abstract: В статті запропонована безвідходна технологія переробки дикорослої сировини Hippophae rhamnoides L., Viburnum opulus, Sambucus nigra у порошки. Режим видалення вологи, що передбачає попереднє зневоднення протягом 1 години способом осмотичної дегідратації та подальше сушіння в інфрачервоних сушарках дозволяє скоротити тривалість процесу. При цьому висушені матеріали мають кінцеву вологість, яка дозволяє подрібнити висушений матеріал у порошки ≤0,45 мм. Крім зменшення тривалості сушіння, осмотична дегідратація забезпечує збереження смако-ароматичних властивостей похідних продуктів переробки дикорослих ягід, їх природного забарвлення. Це дає можливість застосування порошків в якості натуральних харчових добавок в різних галузях харчової промисловості. Запропонований режим термічної обробки дозволяє зменшити енерговитрати на процес і скоротити час сушіння до 2-2,5 годин. Аналіз амінокислотного складу порошків, виготовлених із похідних переробки дикорослих ягід, показав, що вони мають високу біологічну цінність і можуть використовуватися для створення функціональних харчових продуктів.
Description: The article proposes waste-free technology of processing wild plant raw materials of Hippophae rhamnoides L., Viburnum opulus, Sambucus nigra into powders. Moisture removal mode, which involves pre-dehydration for 1 hour by osmotic dehydration and subsequent drying in infrared dryers can reduce the process duration. The dried materials have final humidity, which allows grinding the dried material into powders ≤0.45 mm. Besides the reduction of the drying period, osmotic dehydration preserves the taste and aromatic properties of derivatives of processed wild berries and their natural color, which makes it possible to use powders as natural food additives in various sectors of the food industry. The proposed mode of heat treatment allows reducing energy consumption for the process and reducing the drying time to 2-2.5 hours. Analysis of the amino acid composition of powders made from derivatives of wild berries showed that they have high biological value and can be used to make functional food products.
URI: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/10331
Appears in Collections:Статті, тези доповідей

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
дикоросла сировина.pdf1,25 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.