Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/10410
Title: Експериментальне дослідження ефективності застосування глини для профілактики афлатоксикозу риби
Other Titles: Experimental study of the efficacy of application of clay for the prevention of fish aflatoxicosis
Authors: Петров, Роман Вікторович
Підлубний, Олексій Віталійович
Petrov, R. V.
Pidlubniy, O. V.
Keywords: афлатоксин
афлатоксикоз риб
хвороби риб
aflatoxin
aflatoxicosis of fish
fish diseases
Issue Date: 2021
Publisher: СНАУ
Citation: Петров Р. В. Експериментальне дослідження ефективності застосування глини для профілактики афлатоксикозу риби [Електронний ресурс] / Р. В. Петров, О. В. Підлубний // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Ветеринарна медицина» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2021. – Вип. 2 (53). – С. 45-51.
Abstract: У даній статті було наведені дані стосовно застосування препарату на основі глини для профілактики афлатоксикозу риби. За результатами досліджень було встановлено, що при клінічному випробувані глини доведена її ефективність для профілактики афлатоксикозу риби. Представлений препарат ефективно знешкоджує афлатоксин в кормах і робить корми безпечними для споживання, а рибу безпечним харчовим продуктом. Використання глини є економічно ефективним за рахунок його низької собівартості є безпечний для людей, тварин та довкілля.
Description: This article presents data on the use of a clay-based drug for the prevention of aflatoxicosis of fish. According to the results of research, it was found that in a clinical trial of clay proved its effectiveness for the prevention of aflatoxicosis of fish. The presented drug effectively neutralizes aflatoxin in feed and makes feed safe for consumption and fish a safe food. The use of clay is cost effective due to its low cost is safe for humans, animals and the environment. The aim of our research was to determine the effect of mycotoxins on fish. Conduct research on the safety of fish when consuming food with aflatoxin. Establish time ranges of maximum and minimum effects of aflatoxin on the body of fish Conduct pathological and anatomical studies of fish. To determine the features of aflatoxicosis in fish. Identify the lesions that fish suffer from aflatoxin. Carry out a veterinary assessment of fish meat for safety indicators when consuming fish feed with aflatoxin. Find out the effectiveness of using clay to prevent aflatoxicosis. The research was conducted on the basis of research of the Department of Veterinary Examination, Microbiology, Zoohygiene and Safety and Quality of Livestock Products of Sumy National Agrarian University. 1. During the experiment it was found that feed containing aflatoxin 0.4 mg / kg adversely affects the safety of fish. 2. Preservation of fish when fed food with aflatoxin for 30 days is 40%. 3. The liver has the greatest negative effect of aflatoxin in fish 4. Fish that consumed aflatoxin according to organoleptic and physicochemical parameters is classified as stale fish, pH - fish with aflatoxicosis is 7.0 ± 0.3. 5. Fish that consumed aflatoxin + clay according to organoleptic and physicochemical parameters is classified as fresh fish, pH - fish with aflatoxicosis + clay is 6.66 ± 0.3
URI: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/10410
Appears in Collections:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
5.pdf261,65 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.