Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/10429
Title: Розвиток сталого екологічно орієнтованого сільськогосподарського виробництва в умовах глобалізації
Other Titles: Sustainable development ecologically oriented agricultural production in the conditions of globalization
Authors: Коваленко, Ігор Миколайович
Kovalenko, I. M.
Keywords: органічне землеробство
екологізація
сталий розвиток
organic farming
greening
sustainable development
Issue Date: 2022
Publisher: СНАУ
Citation: Коваленко І. М. Розвиток сталого екологічно орієнтованого сільськогосподарського виробництва в умовах глобалізації [Електронний ресурс] / І. М. Коваленко // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Агрономія і біологія» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2022. – Вип. 1 (47). – С. 71-79.
Abstract: Під стійкістю розвитку людської цивілізації розуміють такий її розвиток, при якому економічне зростання і соціальний прогрес не супроводжуються деградацією природного середовища та втратою біорізноманіття. Ідея сталого розвитку викликала загальний відгук і розуміння, тому що вона носить комплексний характер і визначає не тільки рух у бік усвідомлення незмінності взаємозв’язку людського суспільства та природного середовища з її обмеженими ресурсами, а й включає принцип рівності та справедливості в отриманні нинішнім і майбутніми поколіннями всіх життєвих благ. До кінця ХХ століття концепція сталого розвитку стала загальноприйнятою і лягла в основу політики та розвитку економіки всіх держав світу. Вирішувати проблеми сталого розвитку доводиться в умовах глобалізації економіки, що формується, розвитку постіндустріального інформаційного соціуму і безперервного зростання чисельності населення Землі. Головною перешкодою для контрольованого сталого розвитку є прогресуюче використання природних ресурсів. Лідирує у цьому напрямі агропромисловий комплекс. Збільшення потужностей та територіальне розширення у поєднанні з підвищенням урожайності всіх сільськогосподарських культур визначаються демографічними процесами. Швидке наростання чисельності населення на планеті у поєднанні з активним розвитком промисловості та сільського господарства призвело до розвитку глобальної екологічної кризи. Інтенсивні сільськогосподарські технології стали одним із її важливих джерел. Інтенсивні агротехнології ведуть до цілого комплексу негативних наслідків: знижується природна родючість ґрунту, розвиваються ерозійні процеси, знижується кількість корисних мікроорганізмів у ґрунті та ін. Органічне землеробство являє собою особливу модифікацію традиційного землеробства, орієнтовану на отримання біологічно безпечних продуктів харчування і максимальне збереження родючості ґрунту. В цілому, в Україні органічне землеробство знаходиться в стані прогресивного розвитку, зростає число господарств, збільшуються площі посівів. За даними Федерації органічного руху України, станом на 2020 рік площі під органічним землеробством перевищила 400 га. Для успішного ведення органічного господарства дуже важливим є регіональний аспект. Він визначає підбір сортів, характер сівозміни, способи обробки ґрунту, терміни сівби та багато інших агротехнічних елементів.
Description: Sustainability of human civilization is understood as its development in which economic growth and social progress are not accompanied by environmental degradation and loss of biodiversity. The idea of sustainable development has caused a general response and understanding, because it is comprehensive and determines not only the movement towards awareness of the invariability of the relationship between human society and the environment with its limited resources, but also includes the principle of equality and justice for present and future generations. all the benefits of life. By the end of the twentieth century, the concept of sustainable development had become commonplace and formed the basis of policy and economic development of all countries. The problems of sustainable development have to be solved in the conditions of globalization of the emerging economy, development of the post-industrial information society and continuous growth of the Earth’s population. The main obstacle to controlled sustainable development is the progressive use of natural resources. The agro-industrial complex is a leader in this direction. Increased capacity and territorial expansion combined with increased yields of all crops are determined by demographic processes. Rapid population growth on the planet combined with the active development of industry and agriculture has led to the development of the global environmental crisis. Intensive agricultural technology has become one of its important sources. Intensive agricultural technologies lead to a whole range of negative consequences: natural soil fertility decreases, erosion processes develop, the number of earthworms and beneficial microorganisms in the soil decreases, etc. Organic farming is a special modification of traditional agriculture, focused on obtaining biologically safe food products and maximizing fertility preservation soil. In general, organic farming in Ukraine is in a state of progressive development, the number of farms is growing, and the area under crops is increasing. According to the Federation of Organic Movement of Ukraine, as of 2020, the area under organic farming exceeded 400 hectares. The regional aspect is very important for the successful management of organic farming. It determines the selection of varieties, the nature of crop rotation, tillage methods, sowing dates and many other agronomic elements.
URI: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/10429
Appears in Collections:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
3.pdf453,35 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.