Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/10993
Title: Meat productivity of Kharkiv inbred lambs of the Prekos breed born as singles and as twins
Other Titles: М’ясна продуктивність баранців харківського внутрішньопородного типу породи прекос, народжених одинаками та у числі двійнят
Authors: Korkh, Igor
Boyko, Nataliya
Paliy, Andriy
Paliy, Anatoliy
Kovalchuk, Yurii
Negreba, Julia
Корх, Ігор
Бойко, Наталія
Палій, Андрій
Палій, Анатолій
Ковальчук, Юрій
Негреба, Юлія
Keywords: lambs
breed
type of birth
ягнята
порода
тип народження
Issue Date: 2023
Citation: Meat productivity of Kharkiv inbred lambs of the Prekos breed born as singles and as twins [Electronic resource] / I. Korkh, N. Boyko, A. Paliy [and athers] // Scientific Papers Series Management, Economic Engineering in Agriculture and Rural Development. – 2023. – Vol. 23, Issue 1. – Р. 333-342.
Abstract: Studies of meat productivity and meat quality of lambs, taking into account the type of their birth, are relevant for the theoretical justification of the young lamb production issue. The aim of the work was to investigate the meat productivity of lambs taking into account their type of birth. The work was carried out following the Program of Research of the National Academy of Agrarian Sciences 32, "Selection and technological system of transformation of sheep breeding production directions in Ukraine". Kharkiv inbred lambs of the Prekos breed were the object of the study. The lambs were born as singles and as twins. Meat productivity was studied by conducting a control slaughter of 9-month-old lambs, three animals from each group. It has been established that the type of birth of single lambs ensured a reliable increase in pre-slaughter live weight by 13.4 and 19.4%, fresh carcass weight by 11.8 and 19.8%, slaughter weight by 14.0 and 22.2%, with a simultaneous increase in the absolute content of the first class pieces - by 13.1 and 23.5%, the content of pulp - by 24.8 and 30.8%, compared to lambs born among identical and different-sex twins. On the other hand, the muscle tissue of same-sex twins, compared to yearlings born as singles and among twins of different sexes, in terms of the amount of food components accumulated in the dry matter, is characterized by a higher mass fraction of fat - by 8.5 and 10.4%, and ash - by 0.63 and 0.83% and has a higher caloric value - by 38.2 and 43.3%.
Description: Дослідження м’ясної продуктивності та якості м’яса молодняку овець із урахуванням типу його народження є актуальними для теоретичного обґрунтування питання виробництва молодої баранини. Метою роботи було дослідити м’ясну продуктивність баранців з урахуванням типу їх народження. Роботу виконано згідно з програмою наукових досліджень НААН 32, «Селекційно-технологічна система трансформування виробничих напрямів вівчарства України». Об’єктом дослідження були баранці харківського внутрішньопородного типу породи прекос, що були народженні одинаками та у числі двійнят. М’ясну продуктивність досліджували шляхом проведення контрольного забою баранців 9-місячного віку, по три тварини з кожної групи. Встановлено, що тип народження баранців одинаками забезпечив вірогідне збільшення передзабійної живої маси на 13,4 і 19,4%, маси парної туші – на 11,8 і 19,8%, забійної маси – на 14,0 і 22,2%, за одночасного зростання абсолютного вмісту відрубів першого ґатунку – на 13,1 і 23,5%, вмісту м’якоті – на 24,8 і 30,8% проти ровесників, народжених у числі одно- і різностатевих двійнят. Натомість м’язова тканина одностатевих двійнят, порівняно з ровесниками, народженими одинаками і у числі різностатевих двійнят, за кількістю харчових компонентів, які накопичені в складі сухої речовини, характеризується більшою масовою часткою жиру – на 8,5 і 10,4% та золи – на 0,63 і 0,83% й вирізняється вищою калорійною цінністю – на 38,2 і 43,3%.
URI: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/10993
Appears in Collections:Статті, тези доповідей

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Art38.pdf239,83 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.