Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/11122
Title: | Рекомендації промисловості щодо раціонального ведення процесу кристалізації сахарози охолодженням |
Other Titles: | Industry recommendations for sustainable management of the cooling succarose crystallization process |
Authors: | Мирончук, Валерій Григорович Самілик, Марина Михайлівна Назаренко, Юлія Валентинівна Сабадаш, Сергій Михайлович Myronchuk, V. G. Samilyk, М. М. Nazarenko, Y. V. Sabadash, S. М. |
Keywords: | сахароза цукор промислове виробництво sucrose sugar industrial production |
Issue Date: | 2022 |
Publisher: | СНАУ |
Citation: | Рекомендації промисловості щодо раціонального ведення процесу кристалізації сахарози охолодженням [Електронний ресурс] / В. Г. Мирончук, М. М. Самілик, Ю. В. Назаренко, С. М. Сабадаш // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Механізація та автоматизація виробничих процесів» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2022. – Вип. 3 (49). – С. 39-44. |
Abstract: | Меляса є побічним продуктом бурякоцукрового виробництва, який містить від 40 до 60% сахарози. Встановлення умов досягнення максимально можливого виходу цукру високої якості з мінімальними втратами сахарози в мелясі є важливим завданням для виробників цукру та науковців. Показано, що застосування розкачок утфелю останнього ступеня кристалізації водою в перемішувачах-кристалізаторах не забезпечує досягнення максимального ефекту кристалізації внаслідок порушення ізогідричних умов процесу. Метою даного дослідження є розробка раціонального способу проведення процесу політермічної кристалізації сахарози утфелю останнього продукту. В статті представлено схеми установок для промислової кристалізації утфею, які використовуються в різних країнах світу. Надано рекомендації промисловості щодо раціонального ведення процесу кристалізації сахарози утфелю останнього ступеня кристалізації в перемішувачах-кристалізаторах шляхом охолодження. З метою забезпечення ізогідричних умов процесу запропоновано замість розкачок утфелю останнього ступеня кристалізації водою здійснювати його проміжне нагрівання на 7-10ºС після охолодження утфелю до 50-55ºС. При визначенні режиму політермічної кристалізації було враховано чистоту утфелю останнього ступеня кристалізації після вакуум-апарату. Запропонований спосіб політермічної кристалізації сахарози реалізується шляхом оснащення машино-апаратурної схеми станції додаткової кристалізації утфелю останнього ступеня кристалізації спеціальними нагрівачами для проміжного нагрівання утфелю у відповідності до особливостей компоновки таких схем на конкретному підприємстві. Проміжне нагрівання забезпечує більш повне виснаження меляси й збільшує вміст і гранулометричний склад кристалів цукру в утфелі Представлено приклад компоновки машино-апаратурної схеми додаткової кристалізації сахарози оснащеної двома вертикальними кристалізаторами з використанням проміжного нагрівання утфелю. |
Description: | Establishing the conditions for achieving the highest possible yield of high quality sugar with minimal loss of sucrose in molasses is an important task for sugar producers and scientists. It is shown that the use of pumping the massecuite of the last stage of crystallization with water in the molds does not ensure the achievement of the maximum effect of crystallization due to violation of the isohydric conditions of the process. The purpose of this study is to develop an optimal method for carrying out the process of crystallization of sucrose in the massecuite of the last product. The article presents schemes of installations for industrial crystallization of utfei used in different countries of the world. Industry recommendations are given regarding the rational conduct of the process of crystallization of sucrose of the massecuite of the last degree of crystallization in the mixer-crystallizers by cooling. In order to ensure isohydric conditions of the process, instead of pumping the massecuite of the last degree of crystallization with water, it is proposed to carry out its intermediate heating by 7-10ºС after cooling the massecuite to 50-55ºС. When determining the mode of polythermal crystallization, the purity of the massecuite of the last degree of crystallization after the vacuum apparatus was taken into account. The proposed method of polythermal crystallization of sucrose is implemented by equipping the machine equipment of the station for additional crystallization of the massecuite of the last degree of crystallization with special heaters for intermediate heating of the massecuite in accordance with the layout of such schemes at a particular enterprise. Intermediate heating ensures a more complete depletion of molasses and increases the content and particle size distribution of sugar crystals in the massecuite. An example of the layout of a machine-hardware circuit for additional crystallization of sucrose, equipped with two vertical crystallizers using intermediate heating of the massecuite, is presented. |
URI: | https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/11122 |
Appears in Collections: | Науковий журнал "Вісник СНАУ" |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.