Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/11146
Назва: Розробка принципів профілактики бактеріальних хвороб птиці за використання альтернативних методів
Інші назви: Development of the principles of prevention of bacterial poultry diseases using alternative methods
Автори: Березовський, Андрій Володимирович
Петров, Володимир Вікторович
Гаврилюк, Григорій Юрійович
Вареник, Людмила Володимирівна
Berezovskyi, A. V.
Petrov, V. V.
Gavriluk, G. Yu.
Varenyk, L. V.
Ключові слова: заразні хвороби
антибіотикорезистентність
мікрофлора
infectious diseases
antibiotic resistance
microflora
Дата публікації: 2023
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Розробка принципів профілактики бактеріальних хвороб птиці за використання альтернативних методів [Електронний ресурс] / А. В. Березовський, В. В. Петров, Г. Ю. Гаврилюк, Л. В. Вареник // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Ветеринарна медицина» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2023. – Вип. 1 (60). – С. 16-21.
Короткий огляд (реферат): Актуальним на сьогодні є питання забезпечення населення екологічно безпечними продуктами птахівництва, без наявності в них залишкових кількостей антибактеріальних препаратів, що може призвести до виникнення антибіотикорезистентності у споживачів. Розробка комплексу заходів на птахофабриках без застосування антибактеріальних препаратів є перспективним напрямком розвитку в розрізі концепції «Єдине здоров’я». Метою дослідження було аргументувати принципи профілактики бактеріальних хвороб птиці з використанням альтернативних засобів. Експериментальні дослідження проводилися впродовж 2021-22 року на кафедрі вірусології, патанатомії та хвороб птиці, а також на кафедрі ветсанекспертизи, мікробіології, зоогігієни та безпеки і якості продуктів тваринництва Сумського національного аграрного університету та в птахівничих господарствах Сумської області. При проведенні епізоотологічних досліджень в птахогосподарствах було виявлено два синдроми, а саме респіраторний та кишковий, що супроводжували перебіг захворювань у птиці. Мікрофлора, що виділялася від птиці при перебігу інфекційних захворювань птиці при респіраторному синдромі була представлена: E. coli; K. pneumoniae; P. multocida; A. fumigatus; M. gallisepticum; P. vulgaris; S. aureus, Cl. perfringens; P. aeruginosa; P. mirabilis; S. enteritidis. При кишковому синдромі виділяли наступні культури: S. enteritidis; E. coli; C. jejuni; S. pullorum-gallinarum; E. agglomerans; S. faecalis; C. fetus ;S. aureus; Y. enterocolitica; P. aeruginosa; P. mirabilis; P. vulgaris. Збудники C. jejuni, P. vulgaris, E. coli, P. aeruginosa, S. enteritidis, P. mirabilis, S. aureus виділялись при респіраторному та кишковому синдромі. З метою профілактики бактеріальних хвороб птиці необхідно проводити їх контроль за схемою яка включає: регулярний діагностичний моніторинг (серологічні і мікробіологічні дослідження); бактеріальний контроль за виведенням та вирощуванням птиці; контроль циклу виробництва, імунопрофілактика, застосування пробіотикотерапії, проведення дезінфекції, регулярне проведення дератизації, вчасна специфічна профілактика. Важливу увагу необхідно приділяти ретроспективному аналізу ізольованої мікрофлори з обов’язковим визначенням чутливості ізольованих мікроорганізмів до антибактеріальних препаратів. Для стабільної роботи птахівничого господарства важливо розробити та запровадити точки критичного контролю аналізу загроз (НАССР) на усіх стадіях виробництва продукції птахівництва. Першою критичною точкою є контроль мікробіологічних показників кормів; друга точка відповідає за контроль на технологічних об’єктах; третя точка відповідає за контроль на етапі виходу продукції.
Опис: The issue of providing the population with ecologically safe poultry products, without the presence of residual amounts of antibacterial drugs in them, which can lead to the emergence of antibiotic resistance in consumers, is relevant today. The development of a complex of measures on poultry farms without the use of antibacterial drugs is a promising direction of development in terms of the concept of "One Health". The purpose of the study was to argue the principles of prevention of bacterial diseases of poultry using alternative means. Experimental research was conducted during 2021-22 at the Department of Virology, Pathanatomy and Poultry Diseases, as well as at the Department of Veterinary Expertise, Microbiology, Zoohygiene and Safety and Quality of Livestock Products of the Sumy National Agrarian University and in poultry farms of the Sumy Region. When conducting epizootological studies in poultry farms, two syndromes were found, namely respiratory and intestinal, accompanying the course of diseases in poultry. Microflora isolated from poultry during the course of infectious diseases of poultry with respiratory syndrome was presented: E. coli; K. pneumoniae; P. multocida; A. fumigatus; M. gallisepticum; P. vulgaris; S. aureus, Cl. perfringens; P. aeruginosa; P. mirabilis; S. enteritidis. The following cultures were isolated for intestinal syndrome: S. enteritidis; E. coli; C. jejuni; S. pullorum-gallinarum; E. agglomerans; S. faecalis; C. fetus; S. aureus; Y. enterocolitica; P. aeruginosa; P. mirabilis; P. vulgaris. Pathogens C. jejuni, P. vulgaris, E. coli, P. aeruginosa, S. enteritidis, P. mirabilis, S. aureus were isolated in respiratory and intestinal syndrome. In order to prevent bacterial diseases of poultry, it is necessary to control them according to a scheme that includes: regular diagnostic monitoring (serological and microbiological studies); bacterial control of breeding and rearing of poultry; control of the production cycle, immunoprophylaxis, use of probiotic therapy, disinfection, regular deratization, timely specific prevention. Important attention should be paid to the retrospective analysis of the isolated microflora with the mandatory determination of the sensitivity of the isolated microorganisms to antibacterial drugs. For the stable operation of poultry farming, it is important to develop and implement critical control points of threat analysis (HACCP) at all stages of production of poultry products. The first critical point is the control of microbiological indicators of feed; the second point is responsible for control at technological facilities; the third point is responsible for control at the output stage.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/11146
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
3.pdf553,64 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.