Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/11354
Назва: Обґрунтування напрямів розвитку підприємницької діяльності в аграрній сфері
Інші назви: Justification of directions for the development of entrepreneurial activity in the agrarian sphere
Автори: Гуменник, І. М.
Gumennyk, I. M.
Ключові слова: аграрне підприємництво
сільська територія
підприємець
agrarian entrepreneurship
rural area
entrepreneur
Дата публікації: 2023
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Факультет економіки та менеджменту ; наук. керівник С. В. Башлай
Короткий огляд (реферат): В теоретичному розділі кваліфікаційної роботи узагальнено теоретико-методичні підходи та конкретизовано економічний зміст підприємництва на сільських територіях; систематизовано тенденції формування організаційно- економічних засад розвитку підприємництва в умовах загальноекономічних трансформацій; досліджено інституційне забезпечення, розкрито особливості та механізми державної підтримки і регулювання сфери сільського підприємництва. На основі узагальнення існуючих наукових положень щодо трактування сутності аграрного підприємництва запропоновано новий підхід до його ідентифікації. Як складне соціально-економічне явище або діяльність, ця дефініція в дослідженні розглядається з позиції реалізації основних засад багатофункціональності сільської економіки, що враховує не лише сукупність організаційно-економічних детермінант забезпечення зрівноваженого зростання сільських територій, а й передбачає можливість капіталізації бізнес-ідей підприємців з метою досягнення ними комерційного успіху у стратегічній перспективі. У рамках даної кваліфікаційної роботи проведений глибокий методологічний аналіз сучасного стану аграрного підприємництва. Дослідження дозволили визначити, що співпраця та об'єднання підприємств у формі кооперації має великий потенціал для стимулювання розвитку аграрної сфери, оптимізації ресурсів та підвищення конкурентоспроможності. Також, важливо відзначити, що розвиток підприємництва в аграрній сфері на засадах кооперації має потенціал перетворити галузь, забезпечивши взаємо вигідність та стабільність для усіх учасників. Це відкриває нові перспективи для росту підприємств та розвитку аграрного сектору в цілому. У другому розділі кваліфікаційної роботи «Дослідження стану та результатів підприємницької діяльності аграрного підприємства» було проаналізовано загальний організаційно-економічний стан функціонування галузевого товаровиробника – товариства з додатковою відповідальністю «Маяк». В роботі була визначена спеціалізація товариства – виробництво молока, а також ряду інших видів продукції рослинницької (зернобобові, соняшник) та тваринницької (приріст живої маси ВРХ та свиней) галузей. Також були розглянуті ключові економічні передумови для подальшого функціонування ТОВ «ТОВ» із забезпеченням ринкових можливостей господарства підтримувати встановлений напрямок спеціалізації в галузі тваринництва, як підприємства, яке здатне позитивно змінюватися завдяки впровадженню прогресивних інноваційних технологій, що базуються, в тому числі, і на досягненнях науки. За результатами проведеного аналізу фінансово-економічного стану та потенціалу ТОВ «ТОВ» можна бачити, переважно, позитивну динамку змін відповідних показників, а значить, товариство характеризується належним рівнем фінансової стійкості, ліквідності та ділової активності, здатне самостійно ініціювати чи приймати участь у фінансуванні інвестиційних проєктів, які будуть спрямовані на формування умов більш раціональної та результативної поведінки господарства на ринку сільськогосподарської продукції, її реалізації та переробки. Третій розділ кваліфікаційної роботи «Розробка бізнес-проєкту та визначення ролі товариства щодо створення переробного підприємства на засадах кооперування підприємницьких зусиль» присвячений розгляду питань обґрунтування нових можливостей та напрямків розвитку ТОВ «ТОВ» в сфері забезпечення передумов для здійснення нових форм підприємницької діяльності. На основі проведеного аналізу виділені переваги та можливості впровадження принципів кооперації для підприємств аграрної галузі. Це включає здатність підвищити масштаб виробництва, спільне використання ресурсів, зменшення витрат, підвищення доступу до ринків та підвищення якості продукції. Додатковою перевагою має стати також те, що відбувається перехід до створення виробництва регіонального рівня з можливістю переробки близько 100 т молочної сировини власного виробництва з дотриманням відповідних стандартів та санітарних норм, а також сприяння в реалізації додаткових можливостей в галузі тваринництва – племінна робота, підтримання збереження поголів’я молочної породи корів (голштин), формування умов для постачання на ринок продукції, що стане прийнятною для споживання всіма категоріями споживачів, в першу чергу, дітей. Господарство, разом з іншими підприємствами-учасниками кооперативного об’єднання, в рамках даного проєкту, можуть бути зацікавленими сторонами у поєднанні економічних, трудових чи фінансових ресурсів із започаткуванням бізнесу, що базується на абсолютно нових виробничих, інноваційних та технологічних потужностях.
Опис: Theoretical and methodological approaches are summarized in the theoretical section of the thesis. The economic content entrepreneurship in rural areas is specified. The tendencies of formation of organizational and economic framework for the development of entrepreneurship in rural areas in the context of general economic transformation are systematized. Institutional support is investigated and peculiarities and mechanisms of state support and of regulation of rural entrepreneurship are brought to light. On the ground of the generalization of the existing scientific approaches to the interpretation of the essence of entrepreneurship in rural areas a new approach to its identification is proposed. As a complex socioeconomic phenomenon or activity, this definition is considered from the standpoint of the implementation of the basic principles of multi-functionality of the rural economy, which takes into account not only a set of organizational and economic determinants of ensuring a balanced growth of rural areas, but also involves the possibility of capitalizing business ideas of entrepreneurs in order to achieve commercial success in a strategic perspective. In the framework of this qualification work, a deep methodological analysis of the current state of agrarian entrepreneurship was carried out. The research made it possible to determine that cooperation and unification of enterprises in the form of cooperation has a great potential for stimulating the development of the agricultural sector, optimizing resources and increasing competitiveness. Also, it is important to note that the development of entrepreneurship in the agricultural sector on the basis of cooperation has the potential to transform the industry, ensuring mutual benefit and stability for all participants. This opens up new prospects for the growth of enterprises and the development of the agricultural sector as a whole. In the second section of the qualification work "Investigation of the state and results of the entrepreneurial activity of an agrarian enterprise" the general organizational and economic state of the functioning of the sectoral commodity producer - the company with additional responsibility "TOV" was analyzed. In the work, the specialization of the company was determined - production of milk, as well as a number of other types of products of the crop (legumes, sunflower) and livestock (increase in live weight of cattle and pigs) industries. The key economic prerequisites for the further operation of TOV "TOV" were also considered, with the provision of market opportunities for the farm to maintain the established direction of specialization in the field of animal husbandry, as an enterprise capable of positive change thanks to the introduction of progressive innovative technologies based, among other things, on the achievements of science. According to the results of the analysis of the financial and economic condition and potential of TOV "TOV", it is possible to see, mainly, a positive dynamic of changes in the relevant indicators, which means that the company is characterized by an appropriate level of financial stability, liquidity and business activity, capable of independently initiating or participating in the financing of investment projects , which will be aimed at creating conditions for a more rational and effective behavior of the economy on the market of agricultural products, its sale and processing. The third section of the qualification paper "Development of a business project and determination of the role of the company in creating a processing enterprise on the basis of cooperation in entrepreneurial efforts" is devoted to the consideration of issues of substantiation of new opportunities and directions of development of TOV "TOV" in the field of providing prerequisites for the implementation of new forms of entrepreneurial activity. On the basis of the conducted analysis, the advantages and possibilities of implementing the principles of cooperation for enterprises of the agrarian industry are highlighted. This includes the ability to scale up production, share resources, reduce costs, increase access to markets and improve product quality. An additional advantage should also be the fact that there is a transition to the creation of regional-level production with the possibility of processing about 100 tons of dairy raw materials of own production in compliance with the relevant standards and sanitary norms, as well as assistance in the implementation of additional opportunities in the field of animal husbandry - breeding work, maintaining the preservation of herds of dairy cows (Holstein), formation of conditions for supply to the market of products that will be acceptable for consumption by all categories of consumers, primarily children. The economy, together with other participating enterprises of the cooperative association, within the framework of this project, may be interested parties in the combination of economic, labor or financial resources with the start of a business based on completely new production, innovation and technological capacities.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/11354
Розташовується у зібраннях:Економіки та менеджменту

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
КР_Гуменник_І_ПТБ_2201м.pdf
  Restricted Access
880,52 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити    Запит копії


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.