Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/11730
Title: | Особливості організації бухгалтерського обліку та оподаткування на підприємствах ресторанного бізнесу |
Other Titles: | Peculiarities of organization of accounting and taxation at enterprises of the restaurant business |
Authors: | Смирнова, Світлана Євгенівна Smyrnova, S. |
Keywords: | гостинність ресторанне господарство облік hospitality restaurant business accounting |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | СНАУ |
Citation: | Факультет економіки та менеджменту ; наук. керівник М. І. Гордієнко |
Abstract: | Метою кваліфікаційної роботи є методичне та практичне обґрунтування сучасного стану та розробка шляхів удосконалення обліку та оподаткування підприємств ресторанного бізнесу. Готельно-ресторанний бізнес як складова туристичної індустрії відіграє ґрунтовне інституціональне значення для розвитку соціально-економічних та культурно-просвітницьких зв’язків на макро- і мікрорівнях. Цю складну місію можна віднести до сфери відповідальності державних структур, адже вони у процесі своєї діяльності покликані забезпечувати економічне процвітання та добробут населення держави через захист особистих і професійних інтересів жителів об’єднаних громад, гостей міст і населених пунктів. Тобто це питання значною мірою залежить від ступеня дії та розвиненості державної політики розвитку готельно-ресторанного і туристичного бізнесу. Саме тому актуальною є проблема комплексного аналізу нормативно-правового регулювання діяльності, обліку та оподаткування підприємств готельно-ресторанного бізнесу, що сприятиме забезпеченню фінансової стійкості сфери гостинності в довгостроковій перспективі. Об’єктом дослідження було обране товариство з обмеженою відповідальністю «БРІОШ-ФУД» м. Житомир, яке за даними з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань задекларувало основний вид економічної діяльності КВЕД 56.10 Діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування. Проведений аналіз останніх досліджень та наукових публікацій з обліку, оподаткування, аналізу та контролю дозволив виявити основні напрями досліджень за визначеною тематикою. Окремі результати наукового дослідження кваліфікаційної роботи мають елементи наукової новизни, а саме: доведено, що облікова політика підприємства, по праву є єдиним організаційним регламентом для управлінського обліку витрат підприємства; обґрунтовано необхідність створення якісної інформаційної інфраструктури на підприємстві, важливою складовою якої є управлінська звітність, адже в умовах застосування комп’ютерних інформаційних програм, в програмі передбачені лише регламентовані звіти; підтверджено, що облікові регістри та управлінська звітність, як інформаційні носії, повинні формуватися виходячи з потреб внутрішніх користувачів, потрібно сформувати Таблицю інформаційних потреб внутрішніх користувачів щодо витрат підприємства ресторанного господарства; щоб мати повну інформацію щодо операційних витрат з метою прийняття управлінських рішень, запропоновано формат Управлінського звіту; розкрито міжнародний досвід оподаткування посадкових місць і виробничої площі підприємств ресторанного господарства, яке покликане сформувати гнучку систему оподаткування для даних підприємств залежно від розміру, типу, класу та місця розташування закладу. При цьому зміна бази оподаткування буде сприяти детінізації ресторанного бізнесу, збільшить надходження в бюджет, забезпечить розвиток підприємств ресторанного господарства за рахунок прозорості та полегшення планування витрат підприємства. |
Description: | The purpose of the qualification work is methodical and practical substantiation of the current state and development of ways to improve the accounting and taxation of restaurant business enterprises. The hotel and restaurant business as a component of the tourism industry plays a fundamental institutional role in the development of socio-economic and cultural-educational ties at the macro and micro levels. This complex mission can be attributed to the sphere of responsibility of state structures, because in the course of their activities, they are called to ensure economic prosperity and well-being of the population of the state by protecting the personal and professional interests of residents of united communities, guests of cities and settlements. That is, this question largely depends on the degree of action and development of the state policy for the development of the hotel, restaurant and tourism business. That is why the problem of a complex analysis of regulatory and legal regulation of activity, accounting and taxation of hotel and restaurant business enterprises is relevant, which will contribute to ensuring the financial stability of the hospitality sector in the long term. The object of the study was the limited liability company «BRIOSH-FOOD» of Zhytomyr, which, according to data from the Unified State Register of Legal Entities, Individual Entrepreneurs and Public Organizations, declared the main type of economic activity KVED 56.10 Activities of restaurants, provision of mobile food services . The analysis of the latest research and scientific publications on accounting, taxation, analysis and control made it possible to identify the main directions of research on a certain topic. Separate results of the scientific research of the qualification work have elements of scientific novelty, namely: it has been proven that the accounting policy of the enterprise is, by right, the only organizational regulation for the management accounting of the enterprise's costs; the need to create a high-quality information infrastructure at the enterprise is substantiated, an important component of which is management reporting, because in the conditions of using computer information programs, only regulated reports are provided for in the program; it is confirmed that accounting registers and management reporting, as information carriers, should be formed based on the needs of internal users, it is necessary to form a Table of information needs of internal users regarding the expenses of the restaurant business enterprise; in order to have complete information on operating expenses for the purpose of making management decisions, the format of the Management Report is proposed; the international experience of taxation of seats and production area of restaurant enterprises is revealed, which is designed to form a flexible system of taxation for these enterprises depending on the size, type, class and location of the establishment. At the same time, the change in the tax base will contribute to the detinization of the restaurant business, increase revenues to the budget, and ensure the development of restaurant enterprises due to transparency and facilitating the planning of enterprise expenses. |
URI: | https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/11730 |
Appears in Collections: | Економіки та менеджменту |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Смирнова С._диплом.pdf Restricted Access | 1,48 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.