Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/12715
Title: | Вплив капілярних ефектів на показники тиску U-трубчастих манометрів |
Other Titles: | The influence of capillary effects on the pressure indicators of U-tube manometers |
Authors: | Івченко, О. В. Литвиненко, О. В. Ярина, В. Р. Несвідомий, А. В. Ivchenko, O. V. Lytvynenko, O. V. Yaryna, V. R. Nesvidomyy, A. V. |
Keywords: | точність показники манометр accuracy indicators manometer |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Сумський державний університет |
Citation: | Вплив капілярних ефектів на показники тиску U-трубчастих манометрів [Електронний ресурс] / О. В. Івченко, О. В. Литвиненко, В. Р. Ярина, А. В. Несвідомий // Сучасні технології у промисловому виробництві : матеріали та програма XI Всеукраїнської науково-технічної конференції, (Суми, 23-26 квітня 2024 р.). – Суми : Сумський державний університет, 2024. – С. 96-97. |
Abstract: | U-трубчасті манометри є одними з найпоширеніших типів манометрів, і вони мають широке застосування в харчовій промисловості. В той же час під час їх експлуатації виникають капілярні ефекти. Це обумовлено характеристикою поверхневого натягу або змочування між рідиною і скляною трубкою. В результаті поверхневого натягу або змочування більшість рідин утворюють опуклий меніск. Ртуть є єдиною індикативною рідиною, яка не змочує скло [1] і, отже, утворює увігнутий меніск. Для отримання консистенційного результату необхідно завжди спостерігати за рідинним меніском однаково, незалежно від того, опуклий він чи увігнутий. |
Description: | U-tube pressure gauges are one of the most common types of pressure gauges and are widely used in the food industry. At the same time, capillary effects occur during their operation. This is due to the characteristic of surface tension or wetting between the liquid and the glass tube. As a result of surface tension or wetting, most liquids form a convex meniscus. Mercury is the only indicating liquid that does not wet the glass [1] and therefore forms a concave meniscus. To obtain a consistent result, it is necessary to always observe the liquid meniscus in the same way, regardless of whether it is convex or concave. |
URI: | https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/12715 |
Appears in Collections: | Статті, тези доповідей |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
9-12_Публікація Збірник_СумДУ-9-10.pdf | 168,78 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.