Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/12748
Title: Оцінка якості похідних переробки плодів шовковиці
Other Titles: Assessment of the quality of processing derivatives of mulberry fruits
Authors: Самілик, Марина Михайлівна
Носик, Микола Іванович
Samilyk, М. М.
Nosyk, M. І.
Keywords: антоціани
флавоноїди
активна кислотність
anthocyanins
flavonoids
active acidity
Issue Date: 2024
Publisher: СНАУ
Citation: Самілик М. М. Оцінка якості похідних переробки плодів шовковиці [Електронний ресурс] / М. М. Самілик, М. І. Носик // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Механізація та автоматизація виробничих процесів» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2024. – Вип. 1 (55). – С. 75-78.
Abstract: Шовковиця містить компоненти з високою доданою вартістю, такі як антоціани, феноли, флавоноїди та інші біологічно активні сполуки, які можна використовувати як функціональні інгредієнти. Проте важливо забезпечити такий спосіб її переробки, який дозволить зберегти біологічну цінність похідних переробки та продуктів, виготовлених на їх основі. Метою дослідження є оцінка якості похідних переробки шовковиці, отриманих при осмотичному зневодненні плодів, з метою подальшого їх використання у виробництві напоїв. Плоди дикорослої Morus nigra промивали та змішували із 70 % розчином сахарози (гідромодуль 1), попередньо нагрітим до 65±5°С. Протягом 1 години проводили осмотичну дегідратацію плодів в лабораторній установці для проведення осмотичної дегідратації за температури 50±5 °C. Осмотичний розчин відокремлювали від частково зневоднених плодів та аналізували. Визначали органолептичні, фізико-хімічні та антиоксидантні показники розчину за загальноприйнятими методиками. Розчин мав солодкий смак та аромат шовковиці, насичений темно-фіолетовий колір, який свідчив про активний перехід барвних речовин, зокрема, антоціанів та флавоноїдів. Дослідження показало, що у осмотичний розчин переходить 42,60±0,25мг/100г антоціанів та 268,40±0,25 мг К/100г флавоноїдів. Внаслідок осмотичного зневоднення масова частка сухих речовин в осмотичному розчині знижується на 13,2 %, а масова частка сахарози – на 18,5%. Осмотичний розчин мав помірну активну кислотність рН=5,9, при якій колір барвних речовин залишається стабільним. Запропонований спосіб переробки та застосування похідних продуктів шовковиці дозволить виробникам вина покращити його антиоксидантний потенціал.
Description: Mulberry contains components with high added value such as anthocyanins, phenols, flavonoids and other biologically active compounds that can be used as functional ingredients. However, it is important to ensure such a method of its processing that will preserve the biological value of the processing derivatives and products made on their basis. The purpose of the study is to evaluate the quality of mulberry processing derivatives obtained during osmotic dehydration of fruits, with the aim of their further use in the production of beverages. The fruits of wild Morus nigra were washed and mixed with a 70% sucrose solution (hydromodule 1), preheated to 65±5°C. For 1 hour, osmotic dehydration of fruits was carried out in a laboratory setup for osmotic dehydration at a temperature of 50±5 °C. Next, the osmotic solution was separated from the partially dehydrated fruits and analyzed. The organoleptic, physicochemical and antioxidant indicators of the solution were determined according to generally accepted standard methods. According to organoleptic parameters, the solution resembled the raw material. The organoleptic, physicochemical and antioxidant indicators of the solution were determined according to generally accepted standard methods. According to organoleptic parameters, the solution resembled the raw material. The rich dark purple color testified to the active transition of coloring substances, in particular anthocyanins and flavonoids. The study showed that 42,60 ± 0,25mg/100g of anthocyanins pass into the osmotic solution. As a result of osmotic dehydration, the mass fraction of dry substances in the osmotic solution decreases by 13,2%, and the mass fraction of sucrose – by 18,5%. The osmotic solution had moderate active acidity pH=5.9, at which the color of dyes remains stable. The proposed method of processing and application of mulberry derivative products will allow wine producers to improve its antioxidant potential, which is very important for potential consumers.
URI: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/12748
Appears in Collections:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
1065-Текст статті-1935-1-10-20240426.pdf231,8 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.