Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/12810
Title: Оптимізація елементів технології вирощування кукурудзи на зерно в умовах СТОВ "Дружба-Нова" Роменського району Сумської області
Other Titles: Optimization of the elements of the technology of growing corn for grain in the conditions of the "Druzhba-Nova" STOV of the Romen district of the Sumy region
Authors: Кривогуз, Євгеній Олексійович
Kryvohuz, Yevhenii Oleksiiovych
Keywords: кукурудза
попередник
маса зерна
corn
predecessor
mass of grain
Issue Date: 2024
Publisher: СНАУ
Citation: Факультет агротехнологій та природокористування ; наук. керівник М. В. Радченко
Abstract: Потенціал продуктивності кукурудзи на виробництві використовується недостатньо, в той же час можливості даної культури досить високі. Збільшення врожайності зерна кукурудзи можливе тільки при використанні інтенсивних технологій, застосуванні кращих попередників, своєчасний посів, глибина сівби та якість насіння. Мета дослідження полягала у визначенні впливу попередників на процеси росту й розвитку, формування врожайності кукурудзи на зерно. Найбільша маса зерна з качана кукурудзи отримана за використання попередника соя – 150,0 г, що більше на 9,0 г за попередника кукурудза на зерно (141,0 г) та на 3,0 г за попередника соняшник (147,0 г). Найбільша кількість зерен з качана була за використання попередника соя і становила 532,0 шт., а найменша кількість за використання попередника кукурудза на зерно – 476,0 шт. За сівби кукурудзи після соняшника даний показник становив на рівні 504,0 шт. В середньому по досліду найвища урожайність була отримана за сівби кукурудзи після попередника соя і становила 9,9 т/га. Сівба після кукурудзи на зерно та соняшнику призводила до зменшення показника урожайності і становила 9,0, 9,6 т/га, відповідно. Таким чином найменший показник урожайності відмічено за сівби кукурудзи після попередника кукурудза на зерно 9,0 т/га.
Description: The productivity potential of corn in production is not used enough, at the same time, the potential of this crop is quite high. An increase in the yield of corn grain is possible only with the use of intensive technologies, the use of better precursors, timely sowing, sowing depth and seed quality. The purpose of the study was to determine the influence of precursors on the processes of growth and development, the formation of corn yield per grain. The largest mass of grain from the cob of corn was obtained using the predecessor soybean – 150.0 g, which is 9.0 g more than the predecessor corn for grain (141.0 g) and 3.0 g more than the predecessor sunflower (147.0 g) . The largest number of grains from the cob was obtained by using the precursor soybean and was 532.0 pcs., and the smallest number by using the precursor corn per grain – 476.0 pcs. For sowing corn after sunflower, this indicator was at the level of 504.0 pcs. On average, according to the experiment, the highest yield was obtained by sowing corn after the predecessor of soybean and was 9.9 t/ha. Sowing after corn to grain and sunflower led to a decrease in the productivity index and was 9.0, 9.6 t/ha, respectively. Thus, the lowest yield rate was recorded for corn sowing after the predecessor corn per grain 9.0 t/ha.
URI: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/12810
Appears in Collections:Агротехнологій та природокористування

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Диплом Кривогуз Є. О. .pdf
  Restricted Access
2,78 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.