Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/12811
Назва: Особливості формування урожайності сортів сої в умовах ТОВ "Хлібодар" Сумського району
Інші назви: Peculiarities of yield formation of soybean varieties under the conditions of LLC "Hlibodar" of the Sumy district
Автори: Заїка, Ярослав Русланович
Zaika, Yaroslav Ruslanovych
Ключові слова: соя
сорт
олія
soybean
variety
oil
Дата публікації: 2024
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Факультет агротехнологій та природокористування ; наук. керівник В. І. Троценко
Короткий огляд (реферат): Соя – це найбільш поширена сільськогосподарська рослина, що характеризується особливою структурою білка та олії є стратегічно важливим продуктом в харчуванні. Соєва олія на 98 % складається з насичених і ненасичених жирних кислот, має біологічні активні речовини, які можуть засвоюватися організмом людини та тварин. Мета досліджень полягала у визначенні особливостей формування врожаю сортів сої в умовах ТОВ "Хлібодар" Сумського району Сумської області. Урожайність сої варіювала в межах від 2,0 до 2,5 т/га. Найбільша урожайність сої сформована за сівби сорту Нордіка – 2,5 т/га, що більше на 0,2 т/га за сорт Ауреліна (2,3 т/га) та на 0,5 т/га за сорт ДШ-401 (2,0 т/га). За результатами досліджень відмічено, що найменша урожайність сої сформована у сорту ДШ-401 – 2,0 т/га. За результатами досліджень встановлено, що серед досліджуваних сортів максимальну кількість білка отримано у сорту Нордіка – 34,8 %. Дещо менший вміст білка сформовано у сорту Ауреліна – 33,5 %. Найменший вміст білка було отримано за вирощування сорту ДШ-401 – 32,4 %. Сорт Нордіка формував найбільше вмісту олії в насінні – 23,5 %. У сорту Ауреліна вміст олії становив 22,2 %. Найнижчим вмістом олії в зерні сої характеризувався сорт ДШ-401 – 21,3 %.
Опис: Soy is the most widespread agricultural plant, characterized by a special structure of protein and oil, and is a strategically important food product. Soybean oil consists of 98% saturated and unsaturated fatty acids, has biologically active substances that can be absorbed by the body of humans and animals. The purpose of the research was to determine the peculiarities of the formation of the crop of soybean varieties in the conditions of LLC "Khlibodar" of the Sumy district of the Sumy region. Soy yield varied from 2.0 to 2.5 t/ha. The highest yield of soybeans was formed by sowing the Nordica variety – 2.5 t/ha, which is 0.2 t/ha more than the Aurelina variety (2.3 t/ha) and 0.5 t/ha for the DSh-401 variety (2.0 t/ha). According to the research results, it was noted that the lowest yield of soybeans was formed in the DSh-401 variety – 2.0 t/ha. According to the research results, it was established that among the studied varieties, the maximum amount of protein was obtained from the Nordica variety – 34.8%. A slightly lower protein content was formed in the Aurelina variety – 33.5%. The lowest protein content was obtained by growing the DSh-401 variety – 32.4%. The Nordica variety had the highest oil content in the seeds – 23.5%. The oil content of the Aurelina variety was 22.2%. The variety DSh-401 was characterized by the lowest oil content in soybeans – 21.3%.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/12811
Розташовується у зібраннях:Агротехнологій та природокористування

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Диплом Заїка Я. Р. .pdf
  Restricted Access
2,66 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити    Запит копії


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.