Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/13016
Title: Оптимізація технології вирощування сої в умовах Сумського району Сумської області
Other Titles: Optimization of soybean cultivation technology in the conditions of Sumy district of Sumy region
Authors: Кривцов, М. С.
Krivtsov, M. S.
Keywords: соя
сорти
оптимальна сівба сої
soybeans
varieties
optimal soybean sowing
Issue Date: 2024
Publisher: СНАУ
Citation: Факультет агротехнологій та природокористування ; наук. керівник Н. М. Кандиба
Abstract: У кваліфікаційній роботі розглянуто питання особливостей оптимізації вирощуванння сучасних сортів генно-модифікованої сої. Дослідження проводили в 2024 році в ТОВ Агрофірма «Садівник» Сумського району Сумської області. Об’єктом дослідження виступали три сорти сої зарубіжної селекції : Кентукі, Канзас, Аполло. За результатами проведених досліджень було встановлено, що вищою врожайністю зерна в умовах 2024 року висота кріплення нижнього бобу була у межах 9,3-10,8 см. Встановлено, що дана ознака є особливістю кожного конкретного сорту та також залежить від умов вирощування рослин сої. У розрізі груп стиглості вищі показники були в середньому у ранньостиглого сорту Канзас - 10,3 см, більш вищою середньою висотою прикріплення нижніх бобів був у середньораннього сорту Кентукі – 10,8 см. Врожайність насіння сої суттєво залежала від тривалості періоду вегетації і особливостей кожного сорту і густоти посіву та способу посіву сої. Найбільшим рівнем врожайності в 2024 році як під час досліду, так і статистично за минулі роки сформував сорт Кентукі при 4 Варіанту сівби в 375 тисяч насінин на га - 3,23 т/га. Нижчу врожайність насіння отримали сорт Канзас – 2,50 т/га. При 375 тисяч насінин на Га, та сорт Аполло – 2,4 т/га при використанні 4 Варіанту сівби – 500 тисяч насінин густоти на гектар. Висновки. Для отримання сталих високих врожаїв сої потрібно вирощувати середньоранній сорт Кентукі і ранньостиглий – Канзас, що зайняв друге місце за показниками врожайності та постійно сіяти сою різними способами за для оптимізації агротехніки вирощування.
Description: The qualification work deals with the peculiarities of optimizing the cultivation of modern varieties of genetically modified soybeans. The research was conducted in 2024 at “Sadovnyk Agrofirma” LLC, Sumy district, Sumy region. The object of the study was three varieties of soybeans of foreign selection: Kentucky, Kansas, and Apollo. According to the results of the research, it was found that the highest grain yield in 2024 was the height of the lower bean in the range of 9.3-10.8 cm. It was found that this trait is a feature of each specific variety and also depends on the growing conditions of soybean plants. In the context of maturity groups, the highest rates were on average in the early maturing variety Kansas - 10.3 cm, the average height of attachment of the lower beans was higher in the medium early variety Kentucky - 10.8 cm. The yield of soybean seeds significantly depended on the length of the growing season and the characteristics of each variety and the density of sowing and the method of sowing soybeans. The highest yield level in 2024, both during the experiment and statistically over the past years, was formed by the Kentucky variety at 4 sowing options of 375 thousand seeds per hectare - 3.23 t/ha. The Kansas variety had a lower seed yield of 2.50 t/ha. At 375 thousand seeds per hectare, and Apollo variety - 2.4 t/ha when using the 4th Sowing Option - 500 thousand seeds per hectare. Conclusions. To obtain sustainable high yields of soybeans, it is necessary to grow the medium-early variety Kentucky and the early-ripening variety Kansas, which took the second place in terms of yield, and to constantly sow soybeans in different ways to optimize agricultural technology.
URI: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/13016
Appears in Collections:Агротехнологій та природокористування

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Кривцов М.С..pdf
  Restricted Access
804,1 kBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.