Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/13362
Title: | Прогнозування конкурентного статусу аграрного підприємства |
Other Titles: | Forecasting the competitive status of an agricultural enterprise |
Authors: | Сердюк, Владислав Володимирович Serdiuk, Vladyslav |
Keywords: | конкурентоспроможність конкурентні переваги конкурентний статус competitiveness competitive advantages competitive status |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | СНАУ |
Citation: | Факультет економіки та менеджменту ; наук. керівник Н. М. Пилипенко |
Abstract: | Конкурентоспроможність та конкурентні переваги є ключовими факторами, що формують конкурентний статус підприємств. Погоджуючись з науковцями, ми вважаємо, що конкурентний статус підприємства є кінцевим результатом взаємодії конкурентоспроможності та конкурентних переваг, який відображає рівень успішності підприємства на ринку в конкретний момент часу. Широке використання терміну «конкурентоспроможність» в бізнесі створює різноманіття його трактувань. Це пов'язано з тим, що його застосовують до різних рівнів від компаній до держав. Здатність підприємства вижити та процвітати в конкурентному середовищі безпосередньо залежить від його конкурентоспроможності. Конкурентоспроможність відображає рівень життєздатності підприємства та його потенціал до зростання на ринку. Щоб забезпечити стабільний розвиток економіки, необхідно постійно працювати над підвищенням конкурентоспроможності національних підприємств, адже вона є запорукою їхнього успіху та добробуту країни. Станом на сьогодні розвиток конкурентного середовища в аграрному секторі відбувається під впливом таких чинників, як ускладнення взаємодії між господарськими суб’єктами, посилення державного регулювання ринку, зростання монополізації та глобалізації, посилення конкуренції через підвищення витрат, не пов’язаних безпосередньо з виробництвом, та оптимізація використання ресурсів. Ключовими інструментами для оцінки, підтримки та розвитку конкурентоспроможності підприємства є: аналіз беззбитковості, раннє виявлення кризових ситуацій, стратегічне планування, оперативне управління фінансовими потоками, зокрема управління прибутком, контроль платоспроможності, функціонально-вартісний аналіз, традиційний та інноваційний аналіз для виявлення резервів прибутку, а також комплексна економічна діагностика. Дослідження показало, що конкурентний статус підприємства безпосередньо залежить від його здатності ефективно використовувати наявні ресурси та досягати конкурентних переваг на ринку. Розуміння конкурентного статусу підприємства є ключовим для його успішного функціонування. Адже конкурентний статус не лише відображає поточну ситуацію, але й дозволяє прогнозувати майбутні зміни та розробляти стратегії для зміцнення позицій на ринку. Особливо актуальним є питання оцінки конкурентного статусу в умовах обмежених ресурсів, коли кожне рішення має бути максимально обґрунтованим. |
Description: | Competitiveness and competitive advantages are key factors shaping the competitive status of enterprises. Agreeing with scientists, we believe that the competitive status of the enterprise is the final result of the interaction of competitiveness and competitive advantages, which reflects the level of success of the enterprise on the market at a specific moment in time. Wide use of the term "competitiveness" in business creates a variety of its interpretations. This is due to the fact that it is applied to different levels from companies to states. The ability of an enterprise to survive and prosper in a competitive environment directly depends on its competitiveness. Competitiveness reflects the level of viability of the enterprise and its potential for growth in the market. In order to ensure the stable development of the economy, it is necessary to constantly work on increasing the competitiveness of national enterprises, because it is a guarantee of their success and the well-being of the country. As of today, the development of the competitive environment in the agricultural sector is under the influence of such factors as the complication of interaction between economic entities, the strengthening of state regulation of the market, the growth of monopolization and globalization, the strengthening of competition due to the increase in costs not directly related to production, and optimization use of resources. The key tools for assessing, maintaining and developing the competitiveness of the enterprise are: break-even analysis, early detection of crisis situations, strategic planning, operational management of financial flows, in particular profit management, solvency control, functional-cost analysis, traditional and innovative analysis to identify profit reserves, and as well as comprehensive economic diagnostics. The study showed that the competitive status of the enterprise directly depends on its ability to effectively use available resources and achieve competitive advantages in the market. Understanding the competitive status of an enterprise is key to its successful functioning. After all, the competitive status not only reflects the current situation, but also allows you to predict future changes and develop strategies to strengthen your position in the market. The question of assessing the competitive status is especially relevant in conditions of limited resources, when every decision must be as well-founded as possible. |
URI: | https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/13362 |
Appears in Collections: | Економіки та менеджменту |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Сердюк В_Кваліфівкаційна робота_2024.pdf Restricted Access | 1,61 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.