Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/13446
Title: Оптимізація технології годівлі корів в ПП «Надь» Сумського району
Other Titles: Optimization of cow feeding technology in the private enterprise "Nady" of the Sumy district
Authors: Козирь, Олександр Олександрович
Kozyr, Oleksandr Oleksandrovich
Keywords: молочна продуктивність корів
корми
раціони
milk production of cows
feed
rations
Issue Date: 2024
Publisher: СНАУ
Citation: Біолого-технологічний факультет ; наук. керівник О. В. Корж
Abstract: Метою роботи було дослідження умов годівлі корів та прояв їх продуктивних якостей в умовах господарства. Аналіз кормової бази та умов годівлі виявив кілька недоліків, а саме високу частка силосу в раціоні (>30%) та недостатнє забезпечення якісним сіном, що призводить до недостатньої кількості структурної клітковини в раціоні, що може спричинити ацидоз у корів та призвести до проблем з репродуктивною функцією. Аналіз проб молока показав, що середній вміст білка в молоці досліджуваних корів, через місяць після отелення, становив від 2,98 до 3,41%. У половини корів у молоці підвищений вміст сечовини. У середньому вміст сечовини в молоці відібраної групи корів становив 13,5 мг%, що свідчить про нестачу сирого протеїну в раціоні. Для підвищення рівня молочної продуктивності корів в ПП «Надь» необхідно забезпечити заготівлю об’ємистих кормів з концентрацією не менше 10 МДж ОЕ в 1 кг сухої речовини, оптимальну їх підготовку в кормосуміш за допомогою міксера та нормуванні годівлі корів за продуктивністю та фізіологічним станом. Головним підсумковим результатом оптимізації технології годівлі корів буде зростання рентабельності виробництва молока до 40 %, що на 6,5% вище ніж минулому році.
Description: The purpose of the work was to study the feeding conditions of cows and the manifestation of their productive qualities in farm conditions. Analysis of the feed base and feeding conditions revealed several shortcomings, namely the high proportion of silage in the diet (> 30%) and insufficient provision of high-quality hay, which leads to an insufficient amount of structural fiber in the diet, which can cause acidosis in cows and lead to problems with reproductive function. Analysis of milk samples showed that the average protein content in the milk of the studied cows, a month after calving, was from 2.98 to 3.41%. Half of the cows had an increased urea content in milk. On average, the urea content in the milk of the selected group of cows was 13.5 mg%, which indicates a lack of crude protein in the diet. To increase the level of milk productivity of cows in the “Nagy” PE, it is necessary to ensure the procurement of bulky feeds with a concentration of at least 10 MJ of EO in 1 kg of dry matter, their optimal preparation into a feed mixture using a mixer and rationing of cow feeding according to productivity and physiological condition. The main final result of optimizing the technology of feeding cows will be an increase in the profitability of milk production up to 40%, which is 6.5% higher than last year.
URI: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/13446
Appears in Collections:Біолого-технологічний

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Козирь О..pdf
  Restricted Access
1,39 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.