Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/13800
Title: Особливості харчування борців на різних етапах річного тренувального циклу
Other Titles: Nutritional features of wrestlers at different stages of the annual training cycle
Authors: Рибалко, Петро
Солодовников, Микола
Rybalko, P.
Solodovnikov, M.
Keywords: спортивна діяльність
тренувальний період
режим харчування
sports activity
training period
nutritional regimen
Issue Date: 2025
Publisher: Запорізький державний університет
Citation: Рибалко П. Ф. Особливості харчування борців на різних етапах річного тренувального циклу [Електронний ресурс] / П. Ф. Рибалко, М. Д. Солодовников // Фізичне виховання і спорт. – 2025. – № 1. – подано до друку.
Abstract: Правильне харчування є важливою складовою успішної змагальної діяльності борців вільного стилю. Потреби в харчуванні різняться на різних етапах тренувань, з особливим акцентом на розподіл макроелементів, достатність мікроелементів та стратегічне управління вагою. Мета дослідження - визначити структуру харчування для спортсменів - борців, на різних етапах річного тренувального циклу. В результаті дослідження встановлено, що у підготовчому періоді річного тренувального циклу спортсменам необхідно вживати висококалорійну їжу із переважанням білків для росту м’язів, вуглеводів для забезпечення енергією, достатню кількість корисних жирів. Дієта повинна складатися приблизно з 55-60% вуглеводів, 25-30% жирів та 15-20% білків, щоб задовольнити потреби в енергії та підтримати відновлення м'язів. У змагальний період річного тренувального циклу необхідно споживати швидкі та складні вуглеводи, легкозасвоювані білки, вітаміни та мінерали (особливо калій, магній, кальцій, залізо). Для відновлення енергетичних запасів організму та зменшення навантаження на травну систему у перехідному періоді необхідно збалансоване харчування з достатньою кількістю білків, жирів і вуглеводів та колагену і желатину для зміцнення суглобів і зв’язок. В ході дослідження визначилась проблема безпечного зниження ваги спортсменами перед змаганнями. Нами проведене опитування спортсменів - борців вільного стилю, щодо застосування ними різним методів зниження ваги. В результаті аналізу відповідей можна зазначити, що для зниження ваги 58,7% респондентів використовують водно-харчовий режим, 24,2% респондентів застосовують режим харчування. Більшість респондентів 63,2% під час підготовки до змагань використовують форсований метод зниження ваги тіла, і лише 14,9% спортсменів використовують поступовий метод. Таким чином, потреби у харчуванні борців змінюються на різних етапах річного тренувального циклу, залежно від інтенсивності тренувань, календаря змагань та стратегій контролю ваги. Підхід до розробки раціонів харчування спортсменів протягом річного тренувального циклу повинен враховувати особливості біохімічних і фізіологічних процесів, які протікають в організмі при фізичних навантаженнях і на етапі відновлення.
Description: Proper nutrition is a crucial component of successful competitive performance in freestyle wrestling. Nutritional needs vary at different stages of training, with a particular emphasis on macronutrient distribution, sufficient micronutrient intake, and strategic weight management. The aim of the study is to determine the nutritional structure for wrestlers at different stages of the annual training cycle. As a result of the study, it was established that during the preparatory period of the annual training cycle, athletes should consume high-calorie food with a predominance of proteins for muscle growth, carbohydrates for energy supply, and a sufficient amount of healthy fats. The diet should consist of approximately 55-60% carbohydrates, 25-30% fats, and 15-20% proteins to meet energy demands and support muscle recovery. During the competitive period of the annual training cycle, athletes should consume both fast and complex carbohydrates, easily digestible proteins, vitamins, and minerals (especially potassium, magnesium, calcium, and iron). To restore the body's energy reserves and reduce the load on the digestive system during the transition period, balanced nutrition is required, with a sufficient amount of proteins, fats, and carbohydrates, as well as collagen and gelatin to strengthen joints and ligaments. The study identified the issue of safe weight reduction by athletes before competitions. A survey was conducted among freestyle wrestlers regarding their weight-cutting methods. Analysis of the responses revealed that 58.7% of respondents use a water-food regimen, while 24.2% follow a specific dietary regimen. The majority of respondents (63.2%) use rapid weight-loss methods during competition preparation, whereas only 14.9% of athletes adopt a gradual weight loss approach. Thus, wrestlers' nutritional needs change at different stages of the annual training cycle, depending on training intensity, competition schedules, and weight control strategies. The approach to developing athletes' nutrition plans throughout the annual training cycle should take into account the biochemical and physiological processes occurring in the body during physical exertion and the recovery phase.
URI: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/13800
Appears in Collections:Статті, тези доповідей

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Рибалко_стаття.pdf175,36 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.