Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/13803
Назва: | Наукове обґрунтування оптимізації технології годівлі свиней за промислового виробництва |
Інші назви: | Scientific substantiation of optimization of pig feeding technology in industrial production |
Автори: | Тіщенко, Олександр Сергійович Tishchenko, O. S. |
Ключові слова: | поросята свині дорощування piglets pigs growing |
Дата публікації: | 2025 |
Видавництво: | СНАУ |
Бібліографічний опис: | Тіщенко О. С. Наукове обґрунтування оптимізації технології годівлі свиней за промислового виробництва [Електронний ресурс] : дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю : 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» / О. С. Тіщенко. – Суми : Сумський національний аграрний університет, 2025. – 220 с. |
Короткий огляд (реферат): | У дисертаційній роботі представлено результати дослідження продуктивності свиней та економічне обґрунтування ефективності виробництва свинини за використання поголів’я англійського походження при поєднанні різних систем годівлі під час періоду росту тварин в умовах промислової технології. Дослідження проводились в ТОВ НВП «Глобинський свинокомплекс» Полтавської області України впродовж 2021-2025 рр. Матеріалом для досліджень були відгодівельні якості гібридних свиней отриманих від помісних свиноматок велика біла та ландрас і кнурів синтетичної лінії РІС- 337 англійського походження та ефективність їх вирощування і відгодівлі за різної послідовності систем годівлі тварин. У дисертаційній роботі було застосовано такі методи: технологічні, зоотехнічні, фізико-хімічні, статистичні, економіко-математичні та аналітичні. Зміст роботи полягає в комплексному вирішенні наукової проблеми, щодо оцінки продуктивності та економічної доцільності різних техніко-технологічних рішень в годівлі поросят під час підсисного періоду та на дорощувані і відгодівлі. Уперше було зроблено комплексну оцінку в умовах одного господарства найбільш розповсюджених в Україні систем годівлі свиней різних технологічних груп та визначено найефективніші поєднання і послідовність змін систем годівлі свиней від їх народження до забою. Отримано нові дані щодо інтенсивності росту, ефективності використання кормів, витрат ветеринарних та кормових препаратів за різних систем подачі та дозування кормів для молодняку свиней англійського походження під час дорощування. Розширено знання стосовно економічної ефективності вирощування та відгодівлі свиней за використання різної послідовності систем годівлі тварин. Завдання дисертаційного дослідження вирішували шляхом проведення семи науково-господарських дослідів які були розбиті на три етапи. Поголів’я піддослідних тварин було представлено гібридними поєднаннями: велика біла (ВБ), ландрас (Л), та РІС-337) селекції англійської компанії «Pig Improvement Company» РІС. За результатами проведених наукових експериментів виявлено, що кращі показники продуктивності поросят під час дорощування отримані за рідкої порційної годівлі поросят зі зволоження при подачі в годівниці з використанням системи Spotmix II. За такого способу годівлі поросята мали кращі на 4,34-20,62% середньодобові та абсолютні прирости, вищу на 3,42-15,24% живу масу по закінченню періоду дорощування, але поступались за збереженістю на 0,03-0,53% аналогам які вживали сухий і зволожений корм. За використання системи рідкої годівлі з допомогою системи Hуdro Mix Pro показники продуктивності виявились нижчими в порівнянні з годівлею за допомогою систем порційної системи, але переважали тварин за сухої годівлі на 15,6% за середньодобовими й абсолютними приростами, на 11,43% за живою масою поросят на кінець дорощування, та аналогів які споживали зволожені в годівниці кормового автомата корми за середньодобовими приростам та абсолютними приростам на 10,77 % і за масою підсвинків на кінець дорощування 7,81 %. За такої годівлі виявилась найвищою собівартість одного підсвинку по завершенню дорощування, витрати на амортизацію обладнання в розрахунку на одну голову та їх частка в собівартості поросяти, витрати на корми та профілактичні й лікувальні заходи на одну голову. Водночас така система годівлі посприяла найменшим витратам на профілактичні й лікувальні заходи на одну голову та на одиницю приросту поросят, та найнижчій кормовій і ветеринарній собівартості одного кілограму приросту. Порівнюючи системи рідкої годівлі Hуdro Mix Pro та системи порційної годівлі Spotmix II встановлено, що використання системи Spotmix II спричинило кращу на 1,5% збереженість поросят, вище на 6,0% щодобове споживання кому, більшу на 7,0% його кількість за період дорощування та вищу на 10,6 % кормову собівартість, більші на 22,1% амортизаційні витрати на устаткування для роздачі кормів і годівлі тварин, вищу 9,6% собівартість процесу дорощування одного підсвинку, та більшу на 3,4% його собівартість на кінець періоду дорощування. Водночас вони виявили на 2,3% кращу конверсію корму, вищу на 9,6% швидкість росту, більші на 9,5% абсолютні прирости, вищу на 7,3% масу тварин при переведенні на відгодівлю, на 7,3 % реалізаційну ціну підсвинку, більший на 17,3% прибуток від реалізації однієї голови та кращу на 5,2% рентабельність дорощування поросят в порівнянні з аналогами які дорощувались за рідкої годівлі з допомогою системи Hуdro Mix Pro. Встановлено, що поросята, які мали на початок дорощування меншу на 1,58 кг вагу під час цього періоду виявили нижчу на 20,9 % енергію росту, на 20,3 % меншу масу при переведенні на відгодівлю та гіршу на 8,8 % оплату корму приростами, вищу на 11,2 % кормову собівартость одного кілограма приросту, але меншу на 10,6 % кормову та операційну собівартість дорощування однієї голови та на 19,6 % операційну собівартість одного підсвинка й на 20,3 % вартість одного поросяти по завершенні дорощування що спричинило менший на 23,1% дохід від його реалізації й на 1,07% гіршу рентабельність дорощування однієї голови. Встановлено, що збереженість поголів’я яке перейшло із сухого корму на сухий, була вищою відносно аналогів, які були переведені із сухого на рідкий – на 0,41% та однолітків, що харчувались виключно рідким кормом, як на дорощуванні, так і на відгодівлі на –1,44%. Встановлено переваги свиней у яких система годівлі була змінена з сухої на дорощувані на рідку під час відгодівлі за показником середньодобового приросту на 2,54% над тваринами, у яких була незмінна рідка система годівлі та на 3,10% відносно свиней в яких була незмінна суха годівля. Свині, які споживали сухі корми як на дорощуванні, так і на відгодівлі демонстрували кращі показники збереженості на 0,4% та гірші показники конверсії корму на 1,76% – ніж у тварини у яких були незмінні під час дорощування та відгодівлі рідка система годівлі та на 3,87%–ніж у тварин яких перевели з сухої системи годівлі під час дорощування на рідку під час відгодівлі. Доведено, що динаміка росту свиней залежала від типу годівлі та його змін. В першу третину відгодівлі більш інтенсивно додавали живої маси свині за рідкого типу годівлі. В другу третину відгодівлі (70-120 діб) тварини з незмінним типом годівлі вирізнялись більш інтенсивним ростом порівняно з аналогами, в яких тип годівлі було змінено на альтернативний. В завершальну третину відгодівлі така тенденція збереглася. Визначено, що найкращу динаміку росту впродовж всього періоду продемонстрували свині за незмінної рідкої годівлі, а найгіршу – за зміни рідкого типу годівлі на сухий. Встановлено, що тварини за незмінних типів годівлі впродовж дорощуванні й відгодівлі росли більш інтенсивно в порівнянні з їх аналогами, у яких тип годівлі був змінений на альтернативний. Так поросята за незмінного рідкого типу годівлі мали під час дорощування вищі на 6,1% середньодобові та абсолютні прирости, більшу на 4,4% масу тварин по закінченню дорощування й щодоби споживали на 11,5% більше кормів в розрахунку на одну голову, але мали гіршу на 5,1% оплату корму приростами та на 1,0% збереженість поросят під час дорощування. Зміна типів годівлі із сухого на рідкий та із рідкого на сухий негативно вплинули на ріст і відгодівельні якості свиней. Так за період відгодівлі тварини із незмінною системою годівлі переважання аналогів зі змінною системою годівлі–за збереженістю свиней під час відгодівлі на 0,5%, за середньодобовими приростами в цей період на 9,0%, за абсолютними приростами на відгодівлі на 7,3%, досягали товарної маси 120 кг на 4,3% швидше, щодобово з’їдали більше на 4,3% корму, мали кращу на 2,4% його конверсію та виявили на 18,4% кращий комплексний індекс відгодівельних якостей. Кращими відгодівельними показниками впродовж періоду відгодівлі вирізнялись свині з незмінним рідким типом годівлі, тоді як найгірші–при зміні рідкого типу годівлі на сухий під час відгодівлі. При вивчені ефективності вирощування і відгодівлі поросят за незмінної рідкої системи годівлі впродовж всього виробничого циклу порівняно з системою годівлі, в якій під час дорощування рідка годівля була замінена на суху, встановлено, що поросята за їх рідкої підгодівлі в підсисний період виявили досить високу енергію росту і гарну збереженість. Під час дорощування поросята, які залишились за рідкої системи годівлі споживали щодоби більше на 20,9 % кормів, виявили на 11,7 % вищі середньодобові та абсолютні прирости й досягли більшої на 9,2% маси по завершенню дорощування, але мали гіршу на 10,5% конверсію корму порівняно з аналогами, яких після відлучення від свиноматок перевели на суху систему годівлі. Доведено, що зміна системи годівлі під час дорощування призвела на відгодівлі до зменшення на 2,6% щодобового споживання корму, зниженню на 2,0% інтенсивності росту, на 1,0% абсолютних приростів, збільшенню на 2,9% віку досягнення товарної маси 120 кг, та зниженню на 2,9% маси свиней по завершенні відгодівлі. Доведено, що поросята після переведення їх з рідкої годівлі під час підсисного періоду на суху годівлю під час дорощування щодоби споживали на 20,9% менше кормів в розрахунку на одну голову, мали на 10,5% нижчу кормову собівартість одного кілограму приросту, на 17,7% операційну собівартість дорощування одного підсвинку, та 4,8% його собівартість на кінець дорощування. Але за рахунок нижчої інтенсивності росту, і як наслідок, меншої живої маси по завершенню періоду дорощування вони мали нижчу на 9,2% реалізаційну вартість, менший на 16,5% дохід від реалізації однієї голови та нижчу на 7,52% рентабельність виробництва порівняно з аналогами, у яких була незмінною система годівлі в підсисний період та період дорощування. На відгодівлі тварин цієї групи мали на 1,6% нижчу кормову та операційну собівартість відгодівлі однієї голови, меншу на 2,9% ринкову вартість однієї тварини, вищий на 1,7% дохід та кращу на 5,23% рентабельність всього процесу отримання вирощування і відгодівлі свиней порівняно аналогами, у яких впродовж дорощування рідка система годівлі змінювалась на суху. Встановлено, що зміна системи годівлі з сухої на рідку призвела до погіршення на 0,6% збереженості поголів'я свиней, але визначено вищі на 7,9% середньодобові та абсолютні прирости, на 7,8% масу свиней по завершенню відгодівлі, коротший на 5,3% вік досягнення маси 120 кг, кращу на 2,9% конверсію корму порівняно з аналогами яких залишили на сухій системі годівлі. Під час відгодівлі свині, які були переведені на рідку годівлю, щодоби споживали більше корму, мали вищу на 6,8 % операційну собівартість відгодівлі однієї голови та на 5,0 % її собівартість по завершенні відгодівлі більшу на 7,8 % її ринкову вартість, на 8,8 % дохід від відгодівлі однієї тварини та кращу на 1,9 % рентабельність цього процесу в групі тварин зі змінною системою годівлі порівняно з тваринами, які споживали на цій стадії сухі корми. Також тварини цієї групи за рахунок кращих показників росту виявили на 1,0 % нижчу собівартість 1 кг приросту на відгодівлі, на 2,6 % собівартість 1 кг живої маси по її завершенні, нижчу на 2,3 % собівартість 1 кг приросту на дорощувані й відгодівлі та вищі за цей період В результаті проведених досліджень надано пропозиції щодо ефективності використання техніко-технологічних рішень використання та чергування різних систем годівлі поросят і свиней в умовах промислової технології виробництва продукції свинарства, а саме: для підвищення інтенсивності росту та збільшення маси поросят при відлучені використовувати систему рідкої підгодівлі поросят замінником свинячого молока; для отримання вищої економічної ефективності дорощування поросят використовували систему рідкої порційної годівлі з дозуванням, змішуванням та подачею порції корму на окреме кормо місце; з метою прискорення інтенсивності росту та покращення економічних показників під час відгодівлі використовувати рідку систему годівлі. Впродовж виробничого циклу від народження до забою уникати змін системи годівлі тварин, віддаючи перевагу рідкій системі впродовж всього виробничого циклу. Для зменшення негативного впливу зниженої живої маси поросят при постановці на дорощування організувати спеціалізовані приміщення з покращеними умовами годівлі й роботу в цьому напрямку продовжити. Основні наукові положення і результати дисертаційної роботи викладено у 9 публікаціях, із них: одна стаття у виданнях, що індексуються в міжнародних науково-метричних базах, 6 статей у фахових наукових виданнях категорії «Б», затверджених МОН України, 2 публікації у матеріалах міжнародної та всеукраїнської науково-практичних конференціях. |
Опис: | The dissertation presents the results of a study of pig productivity and an economic justification of the efficiency of pork production using livestock of English origin in combination of different feeding systems during the period of animal growth under industrial technology. The research was conducted at LLC SPE ‘Globinsky Pig Complex’, Poltava region, Ukraine, during 2021−2025. The material for the research was the fattening qualities of hybrid pigs obtained from domestic sows of Large White and Landrace and boars of the synthetic line RIS-337 of English origin and the efficiency of their rearing and fattening in a different sequence of animal feeding systems. The following methods were used in the dissertation: technological, zoo technical, physicochemical, statistical, economic, mathematical and analytical. The content of the work is a comprehensive solution to the scientific problem of assessing the productivity and economic feasibility of various technical and technological solutions in piglet feeding during the suckling period and during growing and fattening. For the first time, a comprehensive assessment of the most common pig feeding systems of different technological groups in Ukraine was made on a single farm and the most effective combinations and sequence of changes in pig feeding systems from birth to slaughter were determined. New data on growth intensity, feed efficiency, costs of veterinary and feed preparations for different feeding systems, and feed dosage for young pigs of English origin during growing up were obtained. The knowledge on the economic efficiency of growing and fattening pigs using different sequences of animal feeding systems was expanded. The tasks of the dissertation research were solved by conducting seven scientific and economic experiments, which were divided into three stages. The livestock of experimental animals was represented by crossbreeding combinations: Large White (LW), Landrace (L), and RIS-337) of the English company RIS. According to the results of scientific experiments, it was found that the best piglet performance during sprinkling was obtained with liquid portioned feeding of piglets with moisture when fed into feeders using the Spotmix II system. With this method of feeding, piglets had better average daily and absolute gains by 4.34-20.62%, higher live weight by 3.42-15.24% at the end of the growing period, but were 0.03-0.53% inferior in preservation to analogs that consumed dry and moistened feed. When using a liquid feeding system with the Hudro Mix Pro system, the performance indicators were lower compared to feeding with portioned feeding systems, but they were superior to animals fed with dry feeding by 15.6% in terms of average daily and absolute growth, by 11.43% in weight at the end of growing and analogues that consumed feed moistened in the feeder of the feeding machine by 10.77% in average daily and absolute growth and by 7.81% in weight of pigs at the end of growing. This feeding system resulted in the highest cost per piglet at the end of growing, equipment depreciation costs per head and their share in the cost of a piglet, feed costs and preventive and therapeutic measures per head. At the same time, this feeding system contributed to the lowest costs of preventive and therapeutic measures per head and per unit of piglet gain and the lowest feed and veterinary costs per kg of gain. When comparing the Hydro Mix liquid feeding system and the Spotmix II portioned feeding system, it was found that the use of the Spotmix II system resulted in a 1.5% better piglet survival rate, a 6.0% higher daily lump consumption, a 7.0% higher lump quantity during the growing period and a 10, 6 % higher feed cost, 22.1 % higher depreciation costs for feed distribution and feeding equipment, 9.6 % higher cost of growing one gilt, and 3.4 % higher cost at the end of the growing period. At the same time, they found a 2.3% higher conversion rate, a 9.6% higher growth rate, 9.5% higher absolute gains, 7.3% higher weight at transfer to fattening, a 7.3% higher selling price per piglet, 17.3% higher profit per head and a 5.2% higher profitability of piglets compared to their counterparts reared in liquid feeding with the Hudro Mix Pro system. It was found that piglets that had 1.58 kg less weight at the beginning of rearing during this period showed 20.9% lower growth energy, 20.3% lower weight when transferred to fattening and 8.8% lower feed cost per kg of gain, 11.2% higher feed cost per kg of gain, but 10.6% lower feed and operating costs of growing 1 head and 19.6% lower operating costs of one gilt and 20.3% lower cost of one piglet at the end of growing, which resulted in 23.1% lower income from its sale and 1.07% lower profitability of growing one head. It was found that the safety of the livestock that switched from dry to dry feed was higher than that of the analogs that were switched from dry to liquid feed by 0.41% and of the peers that ate exclusively liquid feed, both during growing and fattening by 1.44%. The advantages of pigs in which the feeding system was changed from dry to liquid during fattening in terms of average daily gain were found to be 2.54% higher than in animals with an unchanged liquid feeding system and 3.10% higher than in pigs with an unchanged dry feeding system. Pigs that consumed dry feed both during growing and fattening showed better preservation rates by 0.4% and worse feed conversion rates by 1.76% than animals that had a liquid feeding system that remained unchanged during growing and fattening and by 3.87% than animals that were switched from a dry feeding system during growing to a liquid feeding system during fattening. It was proved that the growth dynamics of pigs depended on the type of feeding and its changes. In the first third of the study, piglet live weight was added more intensively with the liquid type of feeding. In the second third of the experiment (70-120 days), animals with the same type of feeding were characterised by more intensive growth compared to their counterparts in which the type of feeding was changed to an alternative one. This trend continued in the final third of fattening. It was determined that the best growth dynamics throughout the experiment were demonstrated by pigs with unchanged liquid feeding and the worst when the liquid type of feeding was changed to dry. It was found that animals with unchanged types of feeding grew more intensively during the experiment compared to their analogs in which the type of feeding was changed to an alternative one. Thus, piglets with the same liquid type of feeding had 6.1% higher average daily and absolute growth during rearing, 4.4% higher weight of animals at the end of rearing and consumed 11.5% more feed per head per day, but had 5.1% worse feed cost per increment and 1.0% lower piglet survival during rearing. Changing feeding types from dry to liquid and from liquid to dry had a negative impact on the growth and fattening qualities of pigs. Thus, during the fattening period, animals with a constant feeding system outperformed analogs with a variable feeding system - in terms of pig safety during fattening by 0.5%, in terms of average daily gain during this period by 9.0%, by 7.3% in absolute fattening gains, reached a marketable weight of 120 kg 4.3% faster, ate 4.3% more feed daily, had a 2.4% better feed conversion and showed an 18.4% better comprehensive index of fattening qualities. The best fattening performance during the fattening period was achieved by pigs with a constant liquid feeding type, while the worst performance was achieved by changing the liquid feeding type to dry during fattening. Over the entire period of growing and fattening, pigs with a constant feeding system had advantages over their counterparts in which the type of feeding changed during the transfer from growing to fattening - in terms of animal safety by 0.5%, average daily gain and absolute gain by 6.3%, ate 4.3% more feed daily, but had a 2.7% worth conversion rate. When studying the effectiveness of growing and fattening piglets with an unchanged liquid feeding system throughout the production cycle compared to the feeding system in which liquid feeding was replaced by dry feeding during growing, it was found that piglets with liquid feeding during the suckling period showed a fairly high growth energy and good preservation. During growing up, piglets that remained on the liquid feeding system consumed 20.9% more feed daily, showed 11.7% higher average daily and absolute gains and reached 9.2% higher weight at the end of growing up, but had a 10.5% worse feed conversion compared to their counterparts that were transferred to a dry feeding system after weaning. It was proved that the change in the feeding system during growing led to a 2.6% decrease in daily feed intake, a 2.0% decrease in growth intensity, a 1.0% decrease in absolute gain, a 2.9% increase in the age of reaching marketable weight of 120 kg, and a 2.9% decrease in pig weight at the end of fattening. It has been proven that piglets after being transferred from liquid feeding during the suckling period to dry feeding during growing consumed 20.9% less feed per head per day, had a 10.5% lower feed cost per kg of weight gain, a 17.7% lower operating cost of growing one gilt, and a 4.8% lower cost at the end of growing. However, due to lower growth intensity and, as a result, lower live weight at the end of the growing period, they had a 9.2% lower selling price, 16.5% lower income from the sale of one head and 7.52% lower profitability of production compared to their counterparts with the same feeding system during the suckling and growing periods. At fattening, animals in this group had a 1.6% lower feed and operating cost per head, a 2.9% lower market value per animal, a 1.7% higher income and a 5.23% higher profitability of the entire process of growing and fattening pigs in this group compared to their counterparts with a liquid feeding system changed to a dry one during growing up. It was found that changing the feeding system from dry to liquid led to a 0.6% deterioration in the safety of the pig population, but 7.9% higher average daily and absolute gains, 7.8% higher pig weight at the end of fattening, 5.3% shorter age to reach 120 kg, and 2.9% better feed conversion compared to their counterparts left on a dry feeding system. During fattening, pigs that were switched to liquid feeding consumed more feed per day, had a 6.8% higher operating cost of fattening one head and a 5.0% higher cost of fattening at the end of fattening, and a 7, 8 % higher market value, 8.8 % higher income from fattening one animal and 1.9 % higher profitability of this process in the group of animals with a variable feeding system compared to animals that consumed dry feed at this stage. Also, due to better growth performance, animals in this group showed a 1.0% lower cost per kg of gain during fattening, a 2.6% lower cost per kg of live weight at the end of fattening, a 2.3% lower cost per kg of gain during growing and fattening, and a higher As a result of the research, proposals were made on the effectiveness of the use of technical and technological solutions for the use and alternation of different feeding systems for piglets and pigs in the conditions of industrial technology for the production of pig products, namely: to increase the intensity of growth and increase the weight of piglets at weaning, use a system of liquid feeding of piglets with a pig milk substitute; to obtain higher economic efficiency of growing piglets, use a system of liquid portioned feeding with dosing, mixing During the production cycle from birth to slaughter, avoid changes in the animal feeding system, giving preference to the liquid system throughout the production cycle. To reduce the negative impact of reduced live weight of piglets when they are put on growing, organize specialized premises with improved feeding conditions and continue to work in this direction. The main scientific provisions and results of the dissertation are presented in 9 publications, including one article in publications indexed in international scientific and metric databases, 6 articles in professional scientific journals of category ‘B’ approved by the Ministry of Education and Science of Ukraine, 2 publications in the proceedings of international and all-Ukrainian scientific and practical conferences. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/13803 |
Розташовується у зібраннях: | Дисертації та автореферати |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Дисертація_Тіщенко (1)pdfa.pdf | 4,73 MB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.