Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/14350
Назва: Дослідження формування продуктивності та якості зерна сортів пшениці озимої різних за походженням
Інші назви: Research on the formation of productivity and grain quality of winter wheat varieties of different origins
Автори: Радченко, Микола Володимирович
Скидан, Марія Сергіївна
Желдубовський, Микола Сергійович
Radchenko, Mykola Volodymyrovych
Skidan, Mariia Serhiivna
Zheldubovkyi, Mukola Serhiovych
Ключові слова: сорт
урожайність
скловидність
variety
yield
vitrification
Дата публікації: 2024
Бібліографічний опис: Радченко М. В. Дослідження формування продуктивності та якості зерна сортів пшениці озимої різних за походженням [Електронний ресурс] / М. В. Радченко, М. С. Скидан, М. С. Желдубовський // Аграрні інновації. – 2024. – № 26. – С. 101-105.
Короткий огляд (реферат): Мета. В умовах Північно-Східного Лісостепу України метою досліджень було вивчення сортів пшениці озимої створених в різних селекційних центрах. Оцінити можливість раціонального використання агрометеорологічних ресурсів та виявити залежність потенційних можливостей сорту формувати врожай та показники якості зерна. Удосконалити адаптивні технології вирощування зернових культур в умовах зони нестійкого зволоження. Методи. Методи досліджень: польові, лабораторні, аналітичні, статистичні. Закладання дослідів, їх розташування проводились згідно методичних рекомендацій «Методичні вказівки щодо проведення польових досліджень і вивчення технології вирощування зернових культур». Статистичні опрацювання результатів дослідів проводили з використанням програми Statistica 6.0. Результати. За результатами наших досліджень встановлено, що довжина колосу коливалася від 7,8 до 9,1 см. Найдовша довжина колоса була виявлена у сорту Богдана і становила 9,1 см, що більше на 2,2% (8,9 см), ніж у сорту Вигадка, на 8,8% (8,3 см), ніж у сорту Пилипівка та на 14,3% (7,8 см) порівняно з сортом Краєвид. Таким чином, найменша довжина колоса була отримана у сорту Краєвид і становила 7,8 см. У наших дослідженнях виявлено, що число зерен з колосу коливалося від 27,4 шт. до 30,1 шт. Було виявлено, що максимальна кількість зерен у колосі була сформована у сорту Богдана – 30,1 шт. Було виявлено максимальні показники ваги зерна у колосі у сорту Богдана – 1,28 г. В порівнянні з сортом Вигадка вага зерна в колосі була меншою на 6,3% (1,20 г), з сортом Пилипівка на 12,5% (1,12 г) та з сортом Краєвид на 15,6% (1,08 г). Встановлена пряма залежність маси 1000 насінин від сорту (НІР05 = 0,77). Максимальні значення цього показника отримані у сорту Богдана – 42,5 г, а найменша вага 1000 насінин відмічена у сорту Краєвид – 39,4 г. Скловидність зерна пшениці озимої в наших дослідах залежно від сорту коливалася від 35,0 до 42,0%. Найвищий показник склоподібності було отримано на варіанті з сортом Краєвид – 42,0%, що переважає сорт Вигадка на 4,0%, сорт Богдана на 5,0%, а також сорт Пилипівка на 7,0%. Вміст клейковини в зерні пшениці залежно від сорту мав суттєву різницю. А саме, найбільша кількість клейковини була отримана у сорту Краєвид – 23,1%, що більше в порівнянні з сортом Вигадка на 5,1% (18,0%), сортом Богдана на – 7,1% (16,0%), сортом Пилипівка на 8,1% (15,0%). Максимальна кількість білка зафіксована у сорту пшениці озимої Краєвид – 12,6%, дещо менші показники білка були отримані у сорту Вигадка – 11,0%, а найменша кількість білка відмічена у сортів Богдана та Пилипівка – 10,0%. Висновки. В умовах ПівнічноСхідного Лісостепу України дослідили процеси формування рівня продуктивності та якості зерна сортами пшениці озимої. Проведена оцінка стійкості сортів різних за походженням до конкретних погодних умов вегетаційного періоду. Визначили сорти, які вирізнялись високим адаптивним потенціалом. За таких умов найвищий рівень індивідуальної продуктивності забезпечили сорти Богдана та Вигадка, за борошномельними та хлібопекарськими властивостями – сорт Краєвид.
Опис: Purpose. In the conditions of the North-Eastern ForestSteppe of Ukraine, the purpose of the research was to study winter wheat varieties created in different breeding centers. To assess the possibility of rational use of agrometeorological resources and to reveal the dependence of the variety's potential to form a harvest and grain quality indicators. To improve adaptive technologies for growing grain crops in the conditions of the zone of unstable moisture. Methods. Research methods: field, laboratory, analytical, statistical. The establishment of experiments and their location were carried out in accordance with the methodological recommendations "Methodical guidelines for conducting field research and studying the technology of growing grain crops". Statistical processing of the results of the experiments was carried out using the dispersion method, while the Statistica 6.0. application package was used. Results. According to the results of our research, it was established that the length of the spike varied from 7.8 to 9.1 cm. The longest spike length was found in the Bohdana variety and was 9.1 cm, which is 2.2% (8.9 cm) more than in the Vygadka variety, by 8.8% (8.3 cm) than in the Pylypivka variety and by 14.3% (7.8 cm) compared to the Kraevyd variety. Thus, the smallest spike length was obtained in the Kraevyd variety and was 7.8 cm. In our research, it was found that the number of grains from an ear varied from 27.4 pcs. up to 30.1 pcs. It was found that the maximum number of grains in an ear was formed in the Bohdana variety – 30.1 pcs. The maximum values of grain weight in the ear of the Bohdana variety were found to be 1.28 g. Compared to the Vygadka variety, the weight of the grain in the ear was lower by 6.3% (1.20 g), with the Pylypivka variety by 12.5% (1.12 g) and with the Kraevyd variety by 15.6% (1.08 g). A direct dependence of the mass of 1000 seeds on the variety was established (LSD05 = 0.77). The maximum values of this indicator were obtained in the Bohdana variety – 42.5 g, and the lowest weight of 1000 seeds was noted in the Kraevyd variety – 39.4 g. The vitrification of winter wheat grain in our experiments, depending on the variety, ranged from 35.0 to 42.0%. The highest index of vitrification was obtained on the variant with the Kraevyd variety – 42.0%, which is superior to the Vygadka variety by 4.0%, the Bohdana variety by 5.0%, and the Pylypivka variety by 7.0%. The content of gluten in wheat grains, depending on the variety, had a significant difference. Namely, the largest amount of gluten was obtained from the Kraevyd variety – 23.1%, which is more compared to the Vygadka variety by 5.1% (18.0%), the Bohdana variety by – 7.1% (16.0%), the Pylypivka variety by 8.1% (15.0%). The maximum amount of protein was recorded in the Kraevyd winter wheat variety – 12.6%, somewhat lower protein values were obtained in the Vygadka variety – 11.0%, and the lowest amount of protein was noted in the Bohdana and Pylypivka varieties – 10.0%. Conclusions. In the conditions of the North-Eastern Forest-Steppe of Ukraine, the processes of forming the level of productivity and grain quality of winter wheat varieties were studied. An assessment of the resistance of varieties of different origin to specific weather conditions of the growing season was carried out. Varieties with high adaptive potential were identified. Under such conditions, the highest level of individual productivity was ensured by Bohdana and Vygadka varieties, and by flour milling and bread-making properties – Kraevyd variety.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/14350
Розташовується у зібраннях:Статті, тези доповідей

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Стаття 1 Радченко М. В..pdf222,24 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.