Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/14544
Title: Технологія вирощування та відгодівля індиків в умовах підприємства ТОВ «Індичка» Сумської області
Other Titles: Technology of growing and fattening turkeys in the conditions of the enterprise LLC "Indychka" of Sumy region
Authors: Яценко, Артур Миколайович
Yatsenko, Artur Mykolayovych
Keywords: індики
вирощування
крос Converter
turkeys
growing
Converter cross
Issue Date: 2025
Publisher: СНАУ
Citation: Біолого-технологічний факультет ; наук. керівник О. Б. Кисельов
Abstract: У кваліфікаційній роботі висвітлено особливості технології вирощування та відгодівлі індиків у виробничих умовах підприємства ТОВ«Індичка» Сумської області. Метою дослідження було вивчення впливу умов утримання, годівлі та генотипових факторів на показники росту, розвитку та м’ясної продуктивності індиків кросу Converter (Хайбрід Конвертор), який є одним із найперспективніших на вітчизняному ринку. Були вивчені технологічні аспекти вирощування індиків, а саме підготовка пташників, годівля, контроль умов утримання. Проведено аналіз змін живої маси індичат у процесі вирощування, вивчено показники забійної та м’ясної продуктивності та якість тушки. Окрема увага приділена відповідності технологій сучасним вимогам до ефективного ведення птахівництва. У роботі сформульовано практичні пропозиції щодо покращення виробничого процесу, оптимізація годівлі, контроль мікроклімату, удосконалення системи профілактики стресу. Результати дослідження можуть бути використані у виробничій практиці птахівничих господарств, що спеціалізуються на вирощуванні індиків для м’ясного виробництва.
Description: The qualification work highlights the features of the technology of growing and fattening turkeys in the production conditions of the enterprise LLC "Indychka"of Sumy region. The purpose of the study was to study the influence of housing conditions, feeding and genotypic factors on the growth, development and meat productivity of turkeys of the Converter cross (Hybrid Converter), which is one of the most promising on the domestic market. Technological aspects of growing turkeys were studied, namely, the preparation of poultry houses, feeding, and control of housing conditions. An analysis of changes in the live weight of turkey poults during the growing process was conducted, indicators of slaughter productivity and carcass quality were studied. Special attention was paid to the compliance of technologies with modern requirements for effective poultry farming. The work formulated practical proposals for improving the production process, optimizing feeding, microclimate control, and improving the stress prevention system. The results of the study can be used in the production practice of poultry farms specializing in growing turkeys for meat production.
URI: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/14544
Appears in Collections:Біолого-технологічний

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Диплом Яценко.pdf
  Restricted Access
2,13 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.