Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/14556
Назва: | Інноваційні технології переробки м’яса птиці в умовах СТОВ «Старинська птахофабрика» |
Інші назви: | Innovative technologies of poultry meat processing in the conditions of the "Starynska Poultry Farm |
Автори: | Воліна, Надія Сергіївна Volina Nadiya |
Ключові слова: | м’ясо птиці переробка інновації poultry meat processing innovation |
Дата публікації: | 2025 |
Видавництво: | СНАУ |
Бібліографічний опис: | Біолого-технологічний факультет ; наук. керівник О. Г. Бордунова |
Короткий огляд (реферат): | У дипломній роботі розглянуто і досліджено сучасні підходи до переробки м’яса птиці та значення впровадження інноваційних технологій у переробці м’яса птиці в умовах СТОВ «Старинська птахофабрика». Описано загальну характеристику птахофабрики, на базі якої виконано дослідження. Розглянуто заходи з охорони праці, проаналізовано ризики та запропоновано шляхи їх мінімізації при роботі з сучасним технологічним обладнанням. Проведено аналіз існуючих технологічних рішень, визначено їх відповідність сучасним вимогам до якості, безпечності та економічної доцільності виробництва. Основну увагу присвячено аналізу існуючого технологічного процесу переробки м’яса птиці на підприємстві. Виокремлено проблемні аспекти, що знижують ефективність виробництва та якість продукції, зокрема: використання застарілого обладнання, недостатнє використання енергозберігаючих технологій, обмеженість у застосуванні сучасних засобів контролю якості та мікробіологічної безпеки, наведено економічну доцільність оновлення технологічного процесу. Також визначено основні переваги використання сучасного обладнання та методів збереження свіжості м’яса, підвищення його поживної цінності та покращення мікробіологічної безпеки. Запропоновано впровадження новітніх технологій, зокрема: систем вакуумного охолодження, автоматизованих ліній обвалювання, сучасних засобів збереження свіжості продукції на основі модифікованого газового середовища. Дослідження підтвердили доцільність оновлення виробничих процесів із метою підвищення економічної ефективності, покращення органолептичних і мікробіологічних показників продукції, підвищення конкурентоспроможності продукції підприємства, підвищення рівня безпеки праці та зменшення негативного впливу на довкілля. Окремо розглянуто питання охорони праці та мінімізації екологічного впливу виробництва. Зокрема, доведено можливість зменшення собівартості на 12–15 %, підвищення її якості та зниження негативного впливу на довкілля. Розроблені рекомендації можуть бути впроваджені як у межах СТОВ «Старинська птахофабрика», так і на інших підприємствах м’ясопереробної галузі, які орієнтовані на підвищення конкурентоспроможності за рахунок технологічних інновацій. |
Опис: | The thesis considers and investigates modern approaches to poultry processing and the importance of implementing innovative technologies in poultry processing in the conditions of the joint-stock company "Starynska Ptakhovabrik". The general characteristics of the poultry farm, on the basis of which the research was carried out, are described. Occupational safety measures are considered, risks are analyzed and ways to minimize them when working with modern technological equipment are proposed. An analysis of existing technological solutions is carried out, their compliance with modern requirements for quality, safety and economic feasibility of production is determined. The main attention is paid to the analysis of the existing technological process of poultry processing at the enterprise. Problematic aspects that reduce production efficiency and product quality are identified, in particular: the use of outdated equipment, insufficient use of energy-saving technologies, limitations in the application of modern means of quality control and microbiological safety, the economic feasibility of updating the technological process is presented. The main advantages of using modern equipment and methods for preserving the freshness of meat, increasing its nutritional value and improving microbiological safety are also identified. The introduction of the latest technologies is proposed, in particular: vacuum cooling systems, automated deboning lines, modern means of preserving the freshness of products based on a modified gas environment. The research confirmed the feasibility of updating production processes in order to increase economic efficiency, improve organoleptic and microbiological indicators of products, increase the competitiveness of the enterprise's products, increase the level of occupational safety and reduce the negative impact on the environment. The issues of occupational safety and minimizing the environmental impact of production are separately considered. In particular, the possibility of reducing the cost by 12–15%, improving its quality and reducing the negative impact on the environment is proven. The developed recommendations can be implemented both within the framework of the joint-stock company "Starynska Ptakhofabrika" and at other enterprises of the meat processing industry that are focused on increasing competitiveness through technological innovations. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/14556 |
Розташовується у зібраннях: | Біолого-технологічний |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Воліна Надія.pdf Restricted Access | 2,39 MB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити Запит копії |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.