Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/165
Title: Визначення чутливості мікроорганізмів CAMPYLOBACTER JEJUNI до антибіотиків диско-дифузійним методом
Other Titles: Определение чувствительности микроорганизмов Campylobacter jejuni к антибиотикам диско-дифузионным методом
Determination of sensitiveness of microorganisms of Campylobacter of jejuni to the antibiotics by a disk-diffuse method
Authors: Касяненко, О. І.
Фотіна, Т. І.
Keywords: антибіотики
антибактеріальні препарати
антимікробна чутливість
бактерії
диски з антибіотиками
мікроорганізми
antibiotics
antibacterial preparations
antibiotic sensitivity
bacteria
disks with antibiotics
microorganisms
Issue Date: 2010
Publisher: Элтон-2
Citation: Касяненко О. І. Визначення чутливості мікроорганізмів CAMPYLOBACTER JEJUNI до антибіотиків диско-дифузійним методом [Електронний ресурс] / О. І. Касяненко, Т. І. Фотіна // Науковий вісник Луганського національного аграрного ун-ту : зб. наук. праць. – Сер. "Ветеринарні науки" / Луганський НАУ. - Луганськ : Елтон-2,2010. - № 18. – С.49-52.
Abstract: В статті наведені і проаналізовані результати досліджень щодо вивчення особливостей визначення чутливості мікроорганізмів Campylobacter jejuni, які вперше було ізольовано із м’яса птиці, до антибіотиків диско-дифузійним методом. Встановлено антибіотики, до яких досліджувані культури мали високу та середню чутливість, а також були резистентні. Враховуючи культуральні властивості даних мікроорганізмів та особливості їх культивування були проведені дослідження щодо можливості використання поживних середовищ для визначення чутливості мікроорганізмів роду Campylobacter до антибіотиків диско-дифузійними методом.
Description: In the article resulted and analysed results of researches in relation to the study of features of determination of sensitiveness of microorganisms of Campylobacter jejuni, which it was first isolated from meat of bird, to the antibiotics by a disk-diffuse method. Antibiotics to which the explored cultures had high and middle sensitiveness are set, and also were resistance. Taking into account cultural properties of these microorganisms and feature of their cultivation in the article the results of researches are resulted in relation to possibility of the use of nourishing environments for determination of antimicrobial sensitiveness of microorganisms of sort of Campylobacter.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/165
Appears in Collections:Статті, тези доповідей

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Kasyanenko.pdf155,76 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.